Στέφανος Μάνος: Fake

Του Γ. Λακόπουλου

Στα 82 του ο Στέφανος Μάνος του λέει κατά πρόσωπο την αλήθεια: Η στατιστική του θανάτου που παρουσίασε πρόσφατα στη Βουλή ως κυβερνητικό -συγκριτικό- επίτευγμα είναι fake.

«Πες μας την αλήθεια. Όχι μια φορά, αλλά κάθε μέρα». Στον ενικό και με αυστηρό ύφος.

Μπορεί να φανταστεί κανείς την εικόνα. Κάποιος μεγαλύτερος πιάνει από το αυτί τον πιτσιρικά και τον ταρακουνάει: γιατί λες ψέματα;

Ο «κάποιος» είναι ο Στέφανος Μάνος και το αυτί είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι εδώ τα πράγματα γίνονται σοβαρά.

Τα ψέματα που καταλογίζει ο Μάνος στον Πρωθυπουργό είναι ότι «παίζει» με τη στατιστική των θανάτων από COVID-19.

Ο πρώην υπουργός συγκρίνει τα στοιχεία μεταξύ χωρών: «Την εβδομάδα που έληξε στις 15 Απριλίου σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι στην Ελλάδα, ανά εκατομμύριο κατοίκους, από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Συμπέρασμα; «Ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει την αλήθεια, ότι δηλαδή στην Ελλάδα πεθαίνουν περισσότεροι από COVID-19 από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Και τι θέλει; «Πες μας την αλήθεια. Όχι μια φορά, αλλά κάθε μέρα. Γιατί πεθαίνουν 15 φορές περισσότεροι εδώ από ό,τι στην Αγγλία και τη Δανία και τι πρόκειται να κάνεις για να περιορίσεις το κακό!».

Ο ενικός και το αυστηρό ύφος δεν είναι από τη διαφορά ηλικίας, αλλά από οικειότητα.

Ο Στέφανος Μάνος υπήρξε μεγάλο μέγεθος στη ΝΔ. Δούλεψε με τον πατέρα Μητσοτάκη και συνδέθηκε μαζί του σε κρίσιμες περιόδους. Ξέρει πρόσωπα και πράγματα. Π.χ. για το εξάμηνο πριν τον ρίξει ο Σαμαράς το 1993.

Ο ίδιος ατύχησε το 1997 στη σύγκρουση με τον νεότερο Καραμανλή. Για να τον εκδικηθεί «έκοψε τα πόδια του», μπαίνοντας το 2004 στο ψηφοδέλτιο επικράτειας του Γ. Παπανδρέου.

Προσπάθησε μάλιστα να τον βοηθήσει κατά του Καραμανλή, εμφανιζόμενος στην τηλεόραση, με ποδιά ζαχαροπλάστη και μαθήματα οικονομικών με Playmobil.

Η παράσταση δεν έκοψε εισιτήρια.

Από εκεί και πέρα, το πιο ενδιαφέρον που έκανε στον δημόσιο χώρο, ήταν μια ραδιοφωνική εκπομπή-ντουέτο με τον Θ. Πάγκαλο. Δεν είχαν σουξέ.

Στην πολιτική, το εγχείρημα να μαζέψει κάθε κατακαημένο νοσταλγό της Θάτσερ σε μια λέσχη νεοφιλελεύθερων, με τη μορφή κόμματος, δεν ευδοκίμησε.

Ο ταύρος που είχε ως σήμα του κόμματος, δεν βρήκε υαλοπωλείο και παρέδωσε τα κλειδιά στον Θ. Σκυλακάκη. Ναι, αυτόν που βλέπετε.

Έτσι, ο Μάνος -πολιτικός με το θάρρος της γνώμης του είναι αλήθεια- έμεινε με τις δάφνες που απέκτησε ως υπουργός Περιβάλλοντος του παλιού Καραμανλή.

Τελευταία «τα παίρνει στο κρανίο» με τον Μητσοτάκη και δεν του χαρίζεται.

«Γενική διάλυση. Αν έτσι φαντάζονται την κανονικότητα…» κατήγγειλε τον Φεβρουάριο με την παράλυση που επέφερε η κακοκαιρία.

Τώρα μιλάει για κάτι πιο σοβαρό. Την επιτηδευμένη διαχείριση του ανθρώπινου κόστους της πανδημίας.

Το προσωποποιεί στον Μητσοτάκη, γιατί αντιλαμβάνεται ότι όλα εκεί κρίνονται. Με ποιον να τα βάλει; Με τον Κικίλια που δεν τον ρωτάει κανένας;

Τα στοιχεία που παραθέτει είναι ίσως ελλειπτικά. Αλλά είναι πλήρως εναρμονισμένα με τη γενική διαπίστωση ότι ο Πρωθυπουργός μαγειρεύει τους αριθμούς για να δείξει ότι «είναι καλύτερος» από άλλους.

Στα 82 του ο Στέφανος Μάνος του λέει κατά πρόσωπο την αλήθεια: η στατιστική του θανάτου που παρουσίασε πρόσφατα στη Βουλή ως κυβερνητικό -συγκριτικό- επίτευγμα, είναι fake.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR