Στα λεφτά μας κουμάντο κάνουμε μόνο εμείς

Του Γ. Τεκίδη

                                                                 

Πόσο …θράσος διαθέτει  αυτός ο Τσίπρας και οι άλλοι της αντιπολίτευσης να ζητούν λέει, την σύσταση επιτροπής διαφάνειας για το ταμείο ανάκαμψης. Πού το ξανάδαν αυτό, στα λεφτά των νομίμων δικαιούχων, να μπερδεύονται και διάφοροι παράξενοι, κολλημένοι σε κάτι έννοιες περί διαφάνειας, χρηστής διαχείρισης και απόδοσης λογαριασμού για το πώς και που θα διατεθούν αυτά.

Διότι οι παραπάνω λησμονούν  ή καμώνονται πως λησμονούν ότι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της νέο-ακροδεξιάς σημερινής κυβέρνησης, υπάγονται και τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης. Και ως περιουσιακό της στοιχείο, αυτή θα αποφασίσει πως, ποιοι και τι ποσά έχουν λαμβάνειν. Και επειδή περίτρανα έχει μέχρι τώρα αποδείξει ο ισάξιος ιεραποστόλων πρωθυπουργός Κυριάκος, ποτέ δεν υπήρξε αχάριστος και αγνώμων απέναντι όσων τον βοήθησαν να αποκαθηλώσει τους ακατανόμαστους που κυβέρνησαν την χώρα  από το 2015-19 και την…κατέστρεψαν – να μη το ξεχνάμε αυτό -, τώρα θέλει να τους ανταποδώσει το κατιτίς τους. Μα για να γίνει αυτό, δεν θέλει οι άλλοι να μπερδεύονται στα πόδια του, να ρωτούν, να ελέγχουν, να προτείνουν και να τον ζαλίζουν, την στιγμή που οι υποχρεώσεις του τρέχουν, οι εθνικοί εργολάβοι περιμένουν, τα γραμμάτια διαμαρτύρονται και οι ρημάδες εκλογές ζυγώνουν.

Από την άλλη, σοβαρά τώρα, ο Σύριζα-ΠΣ και οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης περίμεναν τον Κυριάκο συγκινημένο και μετανοημένο γιατί καθυστέρησε, ενώ θα έπρεπε πρώτος αυτός να προτείνει την επιτροπή αυτή, ως εγγυητής της διαφάνειας και της χρήσης αυτών των χρημάτων για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος;.  Θα ήταν σαν οι θεατές να περίμεναν από τον κινηματογραφικό Νονό, τα περιουσιακά στοιχεία της στενής φαμίλιας, να τα διαχειρίζονταν κατά το δοκούν, σύμπασα τα μέλη της μαφίας.

Εδώ οι …άριστοι των αρίστων περιμένουν σαν το μάνα εξ ουρανού τα πακέτα προς ιδία χρήση και σωτηρία του πολιτικού τους μέλλοντος και οι άλλοι ονειρεύονται ορθή και διαφανή χρήση των πόρων, μήπως και πάρει μπροστά η οικονομική και κοινωνική ανάταξη του τόπου. Μήπως δεν είναι γνωστές και άκρως δικαιολογημένες οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις των εταίρων στη ΕΕ για τα σχέδια, τις επιδιώξεις και τις προθέσεις σχετικά με την διάθεση αυτών των χρημάτων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Και καλά για την κυβέρνηση των αχρήστων, μοναχά κάποιος αφελής η και άσχετος θα απορεί ακόμη για το τι είναι ικανή να πράξει, να πει και να μεθοδεύσει, προκειμένου να πετύχει την πολιτική της μακροημέρευση. Η στάση των κομμάτων ΜΕΡΑ 25 και ΚΚΕ πώς να ερμηνευτεί, όταν το μεν πρώτο κατά την συζήτηση στη βουλή καταψήφισε την πρόταση Τσίπρα για σύσταση της επιτροπής διαφάνειας, το δε δεύτερο δήλωσε ως συνήθως παρών. Τι να μέτρησε, πέρα από τα όποια πολιτικά φληναφήματα ,τις λεκτικές περικοκλάδες και τα ανέξοδα…επαναστατικά τσιτάτα του κ. Βαρουφάκη, και στοιχήθηκε εν προκειμένω πίσω από τον Κυριάκο;.

Αντίθετα η στάση του ΚΚΕ υπήρξε συνεπής και όπως πάντα στοιχημένη πίσω από τα…. λαϊκά  συμφέροντα. Δεν εγείρει αυτή η πρακτική του συγκεκριμένου κόμματος καμία απορία. Είναι εξάλλου γνωστή και διακηρυγμένη από τις μετά το 1990 δεκαετίες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, πως ουδόλως το απασχολούν τα προβλήματα, οι λαϊκές ανάγκες, τα πάθη και οι δυστυχίες του μάταιου αυτού κόσμου. Του κόσμου που τυχαίνει να είναι και καπιταλιστικός. Αν μάλιστα οι προτάσεις για σχέδια νόμου και οι άλλες πρωτοβουλίες που συνάδουν και εξυπηρετούν λαϊκά αιτήματα προέρχονται από τους…λακέδες του συστήματος και του …ιμπεριαλισμού, δηλαδή κυρίως του Σύριζα-ΠΣ, τότε άστα να πάνε. Έτσι η μόνη υπόσχεση και παρηγοριά προς την πάσχουσα πλεμπάγια εκ μέρους του, είναι η μετά θάνατο ζωή και λύτρωση.

Έλα όμως που ο λαός μας και μνήμη και κρίση διαθέτει και τον καθένα αμείβει κατά τα έργα του.