Στο Μαξίμου πέφτουν κορμιά για να τον προστατεύσουν, αλλά ο Πρωθυπουργός είναι παγιδευμένος

Toυ Νίκου Λακόπουλου

Αν ήταν ταινία ο Νονός καθώς πλησιάζουν στο λημέρι του οι εχθροί βγάζει και πυροβολεί δυο πρωτοπαλίκαρα κατηγορώντας τους για ανικανότητα στη δουλειά που ανέλαβαν. Αλλά είναι η πολιτική ζωή μιας χώρας όπου ο κυβερνήτης όταν βάζει δίπλα του τον ανιψιό του -που τώρα θυσιάζει-έχει αποφασίσει να κυβερνήσει με όρους φαμίλιας.

Ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού “παραιτήθηκε” λένε με ειλικρίνεια ή αφέλεια κυβερνητικές πηγές με στόχο την αποσύνδεση της υπόθεσης των υποκλοπών από το Μέγαρο Μαξίμου. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο παραιτηθείς ουδεμία σχέση έχουν με την υπόθεση Ανδρουλάκη- λένε οι ίδιες πηγές.

Ο διοικητ΄΄ης της ΕΥΠ υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, “κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων και η παραίτηση έγινε αποδεκτή”.

Οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες, αλ΄λά οι ενέργειες λανθασμένες. Όπως φαίνεται από την κυβερνητική ανακοίνωση ο διοικητής κατάλαβε το λάθος του και παραιτήθηκε και δεν καρατομήθηκε “κατόπιν των λανθασμένων ενεργειών του”.

Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό». “Μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη. Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό υπέβαλε την παραίτησή του” λ΄ένε οι πηγές.

Ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε “επειδή επί έξι χρόνια δίπλα στον πρωθυπουργό, δέχθηκε πολλές επιθέσεις, που στόχο είχαν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την κίνησή του επιλέγει να προστατεύσει τον Πρωθυπουργό, δεν θέλει να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα”.

Όμως ο Δημητριάδης, ανιψιός του πρωθυπουργού δέχτηκε επιθέσεις για το ότι είχε επιχειρηματική δραστηριότητα όσο ήταν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και ένας από τους εταίρους είναι προμηθευτής του συστήματος παρακολούθησης Predator”. Tι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;

“Eίναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι ηλεκτρικές καρέκλες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ ο χρόνος παραμονής είναι 1-1,5 έτος» λένε οι “Πηγές”, αλλά για την ταμπακιέρα τίποτε. Η παραίτηση δεν έχει να κάνει με το Predator “με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».

Λογικό αν είχε σχέση ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού και ανιψιός του θα είχε σχέση και ο ίδιος για μια παράνομη παρακολούθηση και ως υπεύθυνος για την ΕΥΠ μπορεί να βρεθεί υπόλογος σε μια εξεταστική επιτροπή για ποινικές -εκτός από πολιτικέ- ευθύνες.

Γιατί παραιτήθηκε ο Δημητριάδης;

Να θυμίσουμε ότι η Εφημερίδα των Συντακτών υποστήριξε πως η εταιρεία Intellexa, που εμπορεύτηκε στην Ελλάδα ”το παράνομο λογισμικό Predator με το οποίο χακαρίστηκε το κινητό του Κουκάκη”, αλλά και η εταιρεία Krikel -σύμφωνα με το Inside Story- φέρεται να προμήθευσε λογισμικό υποκλοπών στο Δημόσιο, εμφανίζονται να συνδέονται με τρίτα πρόσωπα ή εταιρείες που είχαν σχέσεις με τον Γρηγόρη Δημητριάδη ή με εταιρείες που συνδέονται μαζί του.

Λίγη ώρα μετά την παραίτησή του, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ζητά 150.000 ευρώ από το Reporters United και από τους δύο συντάκτες της έρευνας, Νικόλα Λεοντόπουλο και Θοδωρή Χονδρόγιαννο, αν δεν ανακαλέσουν το δημοσίευμα, που καταδεικνύει τη σχέση του Δημητριάδη με το κακόβουλο λογισμικό Predator, με το οποίο παγιδεύτηκε το κινητό του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη και έγινε απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του Ν΄ίκου Ανδρουλάκη.

«Κάθε συναλλακτική δική μου ενέργεια έλαβε χώρα με διαφάνεια και με όρους σύμφωνους με τις συνθήκες της αγοράς. Σε αυτή την απολύτως νόμιμη συναλλαγή, σταματάει και η δική μου συμμετοχή» έχει πει απαντώντας στο Reporters United σχετικά με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο κ. Δημητριάδης. 

Πρόκειται για μια σύμπτωση το ότι ο συναλλασσόμενος μαζί του συναλλάσσεται με την εταιρεία που εμπορεύεται στην Ελλάδα το παράνομο λογισμικό Predator και άλλη που φέρεται να προμήθευσε λογισμικό υποκλοπών στο Δημόσιο.

Στο μεταξύ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας που ανέλαβε να ελέγξει την υπόθεση απέφυγε να εξετάσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών και η κυβέρνηση παραπέμπει την υπόθεση σε… λάθος αρχή, ενώ ο Πρωθυπουργός -που έχει στην εποπτεία της ΕΥΠ- ξηλώνει τον επικεφαλής της, αλλά για άλλους λόγους.

To λάθος του Κοντολέοντα

Οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες, οι ενέργειες -του Κοντολέοντα- λάθος. Να παρακολουθεί έναν δημοσιογράφο ή το ότι παραδέχτηκε πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο και σταμάτησε όταν ανέλαβε ο ιδιώτης με το Predator;

Mε την αντοπολίτευση να ζητά εξεταστική επιτροπή αν αποδειχθεί ότι η ΕΥΠ βρίσκεται πίσω από την απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη αυτός που έχει την ευθύνη της μπορεί να βρεθεί σε κάποιο ειδικό δικαστήριο στο μέλλον.

Υπάρχει όμως ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο για χώρα ευρωπαϊκή: ο σημερινός πρωθυπουργός δεν έθεσε μόνο υπό τον απόλυτο έλεγχο του την ΕΥΠ, αλλά την μετέτρεψε σε προσωπική του υπηρεσία. Μετέθεσε υπαλλήλους, προσέλαβε άλλους παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ και δημιούργησε συνδέσμους της ΕΥΠ σε όλο το δημόσιο με ένα μοντέλο που -κατά κοινή δήλωση των Ραγκούση – Σπίρτζη «υπήρχε επί δικτατορίας, μόνο που ακόμη και τότε οι επίτροποι ήταν γνωστοί».

Το ερώτημα που έθεσε ο Χάρης Καστανίδης στην Επιτροπή Διαφάνειας, αλλά ο πρόεδρός της απαγόρευσε την ερώτηση- αν ο κ. Κοντολέων γνώριζε τον Πρωθυπουργό πριν την τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ τώρα πια μετατρέπεται στο τι θα κάνει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ μετά την ατιμωτική καθαίρεση.

Το θέμα δεν είναι οι παραιτήσεις που ανακοινώθηκαν με διαφορά μιας ώρας, αλλά ο τρόπος που ανακοινώθηκαν με ένα στυλ διοίκησης τύπου διοίκησης φαμίλιας: ο Πρωθυπουργός μπορούσε να έχει τον ανιψιό του σε κρίσιμο παρακυβερνητικό πόστο, άρα μπορεί και να τον θυσιάζει όποτε θέλει.

Χωρίς λόγο, αφού δεν έχει σχέση με την απόπειρα παρακολούθησης του Ανδρουλάκη και τον προμήθεια του Predator. Aλλά κάποιος έκανε την απόπειρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να δείχνει με την επίδειξη ισχύος ότι δεν φοβάται τίποτε και κανένα, αλλά μπορεί να είναι παγιδευμένος. Και μάλλον ένας πρωθυπουργός παγιδευμένος δεν θα μπορεί για πολύ να είναι πρωθυπουργός και είναι ήδη από την αντιπολίτευση κατηγορούμενος.