Συμβιβασμός : Ανώτατο στάδιο της Δημοκρατίας!…

Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης ένα δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση νέας κρίσης ρευστότητας. Ένας καλός τρόπος για την παροχή του θα ήταν μια λεγόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

 

Του Φάνη Ζουρόπουλου*

Οι περισσότεροι  Έλληνες, αλλά δυστυχώς και πολλοί από τους σημερινούς  κυβερνώντες  δεν  έχουν  ιδέα  για  το  τι  είναι  και  πως  λειτουργεί  η  Ευρωπαϊκή  Ένωση, πράγμα  που  το απέδειξαν  σε πολλές  φάσεις  της  διαπραγμάτευσης των τελευταίων  δύο  ετών  και  κυρίως το  Α’ εξάμηνο του  2015,  με τις  απίστευτες  συμπεριφορές  του Γ. Βαρουφάκη  αλλά  και της  κυβέρνησης  της  «πρώτης φοράς αριστερά», που  πίστευαν ότι  θα «μπορούσαν να αλλάξουν την Ευρώπη»…

Ο ανεκδιήγητος Γ. Βαρουφάκης δεν το έχει καταλάβει ακόμα-δυστυχώς-γιατί τα επαναλαμβάνει στο βιβλίο του… Δυστυχώς ούτε ο μέσος ψηφοφόρος  του ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδέα του πως λειτουργεί αυτή η «παρέα των 27 κρατών» που κουμαντάρει  την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε και το κυριότερο, ότι ψηφίζοντας τον Τσίπρα για πρωθυπουργό στην ουσία, του αναθέτει να τον εκπροσωπήσει στις αποφάσεις που αφορούν όλη την ΕΕ…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας περίπλοκος μηχανισμός λήψης κοινών αποφάσεων, μια συμμαχία 27 χωρών που αποφασίζουν για το μέλλον της, εφαρμόζοντας – μέχρι τώρα με επιτυχία – τον συμβιβασμό!… Όσο και αν φαίνεται παράδοξο όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Γιούρογκρουπ και των ομάδων του Συμβουλίου της Ε.Ε., είναι ένας συμβιβασμός, που έχει κρατήσει ζωντανή όμως έως  τώρα την  ύπαρξη αυτής της Ένωσης κρατών, πρωτόγνωρο όντως  φαινόμενο  για τον πλανήτη μας !… Και ως γνωστόν ο συμβιβασμός, ή ο συγκερασμός των απόψεων, πέστε τον  με  πιο  πολιτική ορολογία, είναι η τελειότερη έκφραση της Δημοκρατίας.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λοιπόν, μαζεύονται οι ηγέτες των 27 κρατών και πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να καταλήξουν σε μια απόφαση. Το ότι δεν κρατάνε πρακτικά-πράγμα που έκανε τον «Γιάνη με τα πουκάμισα έξω» να απορεί- συμβαίνει γιατί τους επιτρέπει να μιλήσουν ελεύθερα και να αναζητήσουν το που συμφωνούν χωρίς φίλτρα και χωρίς  να τους ενδιαφέρει το πώς θα ακουστούν αυτά που λένε στους ψηφοφόρους τους.

Όταν βγουν από την αίθουσα επιστρέφουν στην κανονική διεξαγωγή της πολιτικής, με τα ψέματα, τις διαρροές και το θέατρο προς το εκλογικό κοινό των χωρών τους. Εκεί μέσα όμως έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν το μόνο πράγμα που έχει κρατήσει ζωντανή  την  Ευρωπαϊκή ένωση, στις τόσες δεκαετίες της ύπαρξης της : Το συμβιβασμό !

Δεν υπάρχει καμία άλλη μέθοδος που θα μπορούσε να αναγκάσει 27 πολιτικούς ηγέτες (ή 19 στο Γιούρογκρουπ), να συμβιβαστούν σε εκατοντάδες περίπλοκα θέματα (από το αν π.χ. θα πάρει την… δόση της η Ελλάδα, μέχρι το πόσες… ίντσες πάχος πρέπει να είναι οι βίδες…), στα οποία η κάθε χώρα έχει άλλα συμφέροντα. Διαδικασία, μοναδική και πλήρως δημοκρατική αφού συμμετέχουν αποκλειστικά εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των λαών.

Χωρίς τον συμβιβασμό, ανώτατη έκφραση της Δημοκρατίας επαναλαμβάνω,( παράφραση του «Ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού» του Λένιν!..)  μια τέτοια συμμαχία 27 χωρών δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, ή θα λειτουργούσε εθιμοτυπικά, σαν τον ΟΗΕ… Οι μόνες αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν πρέπει να είναι σταδιακές κυρίως ως αντίδραση σε κρίσεις και έκτακτα γεγονότα, και πάλι όμως ως αποτέλεσμα συμβιβασμών  ανάμεσα  στους 27 ηγέτες που κάνουν το κουμάντο και αν αυτοί έχουν στόφα μεγάλου πολιτικού και οραματιστή, όπως οι πρώτοι Ευρωπαϊστές ηγέτες, αν τους ενδιαφέρει η ουσία της πολιτικής αλλαγής, μπορούν να προχωρήσουν στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ενωμένη Ευρώπη. Την κοινή άμυνα, την κοινή εξωτερική πολιτική και την ενιαία οικονομία…

Όσο για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, φαίνεται ότι άρχισαν να καταλαβαίνουν πως λειτουργεί η ΕΕ, (τουλάχιστον σταμάτησαν να λένε ότι «θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη»…), και πόσο δύσκολο είναι χωρίς το συμβιβασμό να συνεννοηθούν 27 άνθρωποι και μάλιστα πολιτικοί, που το πρώτο πράγμα που τους ενδιαφέρει δεν είναι η διεθνής συμφιλίωση ή η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά το να επανεκλεγούν, ή το να μείνουν στην εξουσία, όπως άλλωστε και αυτοί…

 

* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι εκτελεστικός Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Τ. Πρόεδρος της Ένωσης Επαρχιακού Τύπου.