FRESH

Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία διευκρίνισε ότι εκλήθη στο εσωτερικό της πρεσβείας από τον πρεσβευτή, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε το άσυλο που είχε χορηγήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ.
Ο Ισημερινός αποφάσισε σήμερα την άρση του καθεστώτος ασύλου που του είχε χορηγήσει, ενώ λίγα λεπτά μετά την εκδίωξή του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου διέμενε από το 2012, οι βρετανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημόσια διαμάχη του ιδρυτή των WikiLeaks με την κυβέρνηση του Ισημερινού και ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για τις συνθήκες στις οποίες διαβίωνε ο Ασάνζ.

«Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λενίν Μορένο. Δήλωσε επίσης ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές την διαβεβαίωση ότι ο Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.