ΣΥΡΙΖΑ: Ο θείος ο «Μπρούκλης» από την Αμερική

Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Πολλες γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν με την προσμονή της επίσκεψης του θείου από το Αμέρικα

Εκείνου που είχε ξενιτευτεί και στα μάτια των μικρανηψιών στην Ελλάδα φάνταζε σαν ο γενναιόδωρος «Μπρούκλης». Που άλλοτε η βαλίτσα του έκρυβε ένα Walkman ,μια polaroid,ένα ζευγάρι timberland η ένα Levi’s ,μετά ένα Calvin Clein η ένα Abercrombie και ολα όσα δωράκια τότε σπάνιζαν στις ελληνικές βιτρίνες.

Ετσι ξαφνικά και η επιχείρηση των κομματικών ΜΜΕ ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε τον δικό της θείο από το Αμέρικα ,που λόγω των ημερών θα μπορούσε να εμφανισθεί (εάν δεν έλλειπε στο Τέξας) ντυμένος Αη Βασίλης.

Μάθαμε ξαφνικά ότι τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ούτε σάλιο για την πληρωμή μισθών και δώρων . Από κακό υπολογισμό ,από κακοδιαχείριση δεν έχει σημασία. Η στάση πληρωμών έβγαινε εκτός κάδρου καθώς ένα κόμμα αριστερό που μάχεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων να αφήνει απλήρωτους του εργαζόμενους του γιορτινες μέρες , μάλλον δεν θα ηταν και τοσο καλό για την φήμη του . Το λογικό από έναν τέτοιο οργανισμό που προφανώς θέλει να τηρεί και να διατηρεί την αυτονομία του και την ανεξαρτησία του ,πολύ περισσότερο όταν τα κομματικά έντυπα και σταθμοί είναι τιμητές της ελευθεροτυπίας , να αναζητουσε μια από τις κλασσικές λύσεις . Να δανεισθεί σαν επιχείρηση από μια από τις Τράπεζες και ως βιώσιμη επιχείρηση να συμφωνήσει σε ένα διακανονισμό ρύθμισης του δανείου. Όπως κάνει κάθε επιχείρηση.

Όμως όχι . Εδώ βρέθηκε ο θείος με τα λεφτά από την Αμερική .

Μάθαμε ξαφνικά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σ.Κασσελάκης μόλις έμαθε το πρόβλημα ,ανέλαβε να καθαρίσει και κάλυψε ο ίδιος τα 230 .000 ευρω που χρειάζονταν για την μισθοδοσία των κομματικών ΜΜΕ. Στην αρχή όλοι μπερδεύτηκαν καθως η οποιαδήποτε δωρεά η ενίσχυση σε πολιτικό φορές άνω των 20.000 ευρώ από ένα πρόσωπο αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Μετά άλλαξε το αφήγημα και μάθαμε ότι είναι δάνειο του κ. Κασσελακη όχι στο κόμμα αλλά στην επιχείρηση που ελέγχει τα κομματικά ΜΜΕ.

Και εδώ προκύπτουν φυσικά εύλογα ερωτήματα, αν και διαθέτει καλό νομικό δίπλα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον διευθυντή του γραφείου του κ. Μ.Καπνισάκη . Η κομματική εταιρία σύναψε με φυσικό πρόσωπο ή με άλλη εταιρία την δανειακή σύμβαση; Η σύμβαση αυτή είναι δανειακή ,προβλέπει δηλαδή έντοκη αποπληρωμή και συγκεκριμένη διάρκεια ή πρόκειται περί καλυμμένης δωρεάς;

Η επιχείρηση που δάνεισε το ποσό λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα καταθέτει ισολογισμό ; Η είναι κάποια εταιρεία του εξωτερικού; Το πιο ενδιαφέρον είναι εάν η κομματική εταιρία του ΣΥΡΙΖΑ έλεγξε πριν συνάψει την δανειακή σύμβαση τα χαρακτηριστικά της δανείστριας εταιρείας. Χωρίς κανείς να αμφισβητεί την καλή πρόθεση του Σ.Κασσελάκη , το λογικό είναι να γίνει πρωτα ένας έλεγχος για το ποια είναι η δανείστρια εταιρεία , με τι ασχολείται , τι κάνει ,από που προέρχονται τα κέρδη της ,ποια είναι η μετοχική σύνθεση της .

Όχι τιποτα άλλο αλλα ο φόβος φυλάει τα έρμα, με τα όσα ακούγονται κάθε μέρα για εταιρίες κελύφη , εταιρίες βιτρίνες κλπ.

Πιθανόν να μάθουμε ,όταν κάποιος μπει στον κόπο να ενημερώσει επίσημα . Πιθανον η κομματική εταιρία συνήψε δανειακή σύμβαση με τον ιδιο τον κ.Κασσελάκη. Και εκει προκύπτουν κάποια ερωτήματα όμως όχι μονο νομικής αλλά κυρίως ηθικής και πολιτικής φύσεως.

Πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος ο κ.Κασσελάκης που δηλώνει επιτυχημένος εκατομμυριούχος δεν έχει ακόμη υποβάλει πόθεν έσχες στην Ελλάδα (δεν είχε τέτοια υποχρέωση ) ώστε να είναι γνωστοί οι πόροι του και η προέλευση τους.

Από την άλλη τίθεται και ένα θέμα για την ίδια την λειτουργία των κομματικών ΜΜΕ ,οπου εσχάτως έχουν υπάρξει διοικητικές κυρώσεις για μη συμπαθούντες της νέας ηγεσίας. Πως ο δημοσιογράφος ενός κομματικού μέσου που θεωρητικά αφήνει «όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» θα μπορέσει να ασκήσει κριτική εάν χρειασθεί στον πρόεδρο του Κόμματος ,όταν ο ίδιος είναι το αφεντικό που εξασφαλίζει τον μισθό του;

Πως μπορεί να ανεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ΜΜΕ του να χρηματοδοτούνται από μια «άγνωστη πηγή» χρημάτων;

Μα θα μου πείτε : Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χρωστάνε 600 εκατομμύρια στις τράπεζες , τα «συστημικά» ΜΜΕ ελέγχονται από επιχειρηματίες και εξυπηρετούν συμφέροντα.. Αυτό δεν αλλάζει τα ερωτήματα ούτε δίνουν άλλοθι.

Η λογική ότι το χρήμα δεν έχει χρώμα πιθανόν να έχει επικρατήσει και στην Αριστερά με ότι σημαίνει αυτό .Αλλά το να εμφανίζεται ένας Αρχηγός οσο συμπαθής και καλός επιχειρηματίας ήταν, να «καθαρίζει» κλείνοντας τις τρύπες με τα δικά του λεφτα δεν ταιριάζει παρά σε τριτοκοσμικές Δημοκρατίες. Με την εξαίρεση ίσως των ΗΠΑ και του επίσης εκατομμυριούχου Ντ.Τραμπ…

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ