Τα θλιβερά πανηγύρια

Της Ισμήνης Μώρου

Η παράσταση με τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο, τους κυρίους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κρατά αρκετά χρόνια. Αρκετά χρόνια η αδεξιότητα, τα ψέματα, οι υπεκφυγές, η οδύνη της κοινωνίας. Ξεκαρδιζόμαστε ωστόσο και στα γέλια όταν διάφοροι εκπρόσωποι ή σύμβουλοι προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο. Φτηνή όμως, επιφανειακή είναι η ικανοποίησή μας, γιατί στο βάθος μάς χτυπά κουδούνια η ταπείνωση για την κατάντια μας.

Γιατί κατάντια είναι να μας κυβερνούν κάποιοι που προβάλλουν το θράσος τους στη μπούκα των κανονιών τους, που προσβάλλουν, που διχάζουν. Άνθρωποι με μόρφωση υποχρεώνονται, εκόντες-άκοντες, να υποκλίνονται μπροστά τους, να χειροκροτούν ακόμη και με τις ασυνταξίες τους, να υπακούουν στις εντολές τους, να ασκούν  το φαύλο πολιτικό τους σχέδιο. Και πίσω απ’ αυτούς, μια κοινωνία ολόκληρη, βουβή, να νιώθει την ταπείνωση βαθιά, μέχρι τα σπλάχνα, και να ξεσπά την απόγνωση της κοροϊδεύοντας  την επικαιρότητα κυρίως  στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης.

Οι παρόντες είναι λοιπόν κατά μία έννοια η φαιδρή νότα, το κωμικό στοιχείο, που τρυπώνει ακάλεστο, που πανηγυρίζει μόνο του, δίνοντας όμως έμφαση στην τραγωδία.

Από την άλλη πλευρά, εμείς πιστεύουμε ότι πράγματι είμαστε ώριμοι. Και η λογική μας αμέτοχη στο πανηγύρι. Η αγωνία για τη χώρα  και όχι ο συναισθηματισμός  παρεμβαίνει  στις πράξεις  και  στις απαιτήσεις μας. Αγνοούμε αυτά που γίνονται, που λέγονται, που ακούγονται… για εμάς και για τους άλλους. Εκείνο που γνωρίζουμε αλάνθαστα είναι ότι οι δύο λεγόμενες μεγάλες παρατάξεις δεν θέλουν ή δεν μπορούν να στήσουν αυτή τη χώρα ξανά στα πόδια της.

Το Κίνημα Αλλαγής, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι φορέας άγονων αρνήσεων ούτε μεγεθύνει «ξεκαρδιστικές καταστάσεις»,  που επιτείνουν όπως προαναφέραμε την τραγωδία της χώρας: είναι εκφραστής θέσεων.

Θέλει βασικά να εκφράσει τις δυνάμεις μιας χωρίς αγκυλώσεις  και πέρα από κάθε πολιτική σκοπιμότητα κριτικής και αναζήτησης. Τις δυνάμεις που, είτε έχουν ενταχθεί ή όχι στα πολιτικά σχήματα που υπάρχουν σήμερα, προσπαθούν για έναν σωστότερο προσανατολισμό της ανανεωτικής αριστεράς, της φιλελεύθερης δημοκρατίας, της σοσιαλδημοκρατίας,  της ευρωπαϊκής κεντρο-αριστεράς, με όλες τις πιθανές διαφορές του χώρου αυτού, για μια καλύτερη προσαρμογή των οργανωτικών τους δομών στα ελληνικά δεδομένα, για μια απαγκίστρωση από τυποποιημένες και δογματικές σκέψεις.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι, ταυτόχρονα, φορέας με μαχητική στάση απέναντι στους άμεσους φορείς της εξουσίας και τους εκφραστές της – κατεστημένους ή όχι. Αγωνίζεται για την αποκάλυψη της αλήθειας και των  πολιτικών προθέσεων, που βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας, με πάθος αλλά και με ειλικρίνεια.

Οι δυνάμεις που αντιπολιτεύονται «αξιωματικώς» κατά τον τελευταίο καιρό την κυβέρνηση, προσέδωσαν και προσδίδουν στην κριτική τους ιδιαίτερη οξύτητα, στο πλαίσιο της οποίας ωστόσο, σωστά ή λαθεμένα, βλέπουμε να αναβιώνουν καταστάσεις και πάθη που θυμίζουν αρκετά αρνητικά στοιχεία του παρελθόντος, ακόμα και του πρόσφατου.

Εμείς  πιστεύουμε  απόλυτα στη σημασία του ρόλου των διαφόρων πολιτικών σχημάτων της Προοδευτικής Αριστεράς και όχι της Αριστεράς που εξευτέλισαν  και ευτελίζουν. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στο μέλλον πρέπει να βγουν ενισχυμένες οι δυνάμεις εκείνες που κατατείνουν στη δημιουργία ενός  σοσιαλιστικού σχήματος για την κάλυψη του κενού, που ανέκαθεν υπήρχε ανάμεσα στην πολιτική Δεξιά και στη ριζοσπαστική  Αριστερά.

Αγωνιζόμαστε με συνέπεια, ειλικρίνεια και ρεαλισμό, χωρίς ψεύτικα νταούλια,  για την προώθηση των λύσεων, που θα εξασφαλίζουν επί της ουσίας, κι όχι κατά το όνομα, την ελληνική πορεία προς τη δημοκρατία και τον σοσιαλισμό, την ανάπτυξη και τις  δίκαιες μεταρρυθμίσεις .

Αγωνιζόμαστε γιατί γνωρίζουμε πως

«τα πανηγύρια είναι θλιβερά

όταν ο κώδικας της χαράς σου ιδιωτικός…

και η πίκρα σου έχει άλλη μνήμη…»

 

Η Ισμήνη Μώρου είναι Μέλος ΚΕ Δημοκρατικής Αριστεράς- Μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής