Τα κρίσιμα διλήμματα της κυβέρνησης

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριακό Μητσοτάκη, είναι σύνθετα, δύσκολα και αν όχι πρωτόγνωρα για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια πραγματικότητα, μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις, που περιλαμβάνουν, την πανδημία, την εφοδιαστική αλυσίδα, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πάνω από όλα τα ελληνοτουρκικά, με τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση, οδεύει σταδιακά προς τον τελευταίο χρόνο της παρούσας εκλογικής της θητείας και τα διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλαπλά με φόντο τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει με τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και την κοινοβουλευτική του ομάδα, να αποφασίσουν, ποια είναι η κόκκινη γραμμή που θέτουν έναντι της Τουρκίας, σε περίπτωση που η χώρα προκληθεί περαιτέρω.

Η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την γείτονα χώρα στο Αιγαίο είναι υπαρκτή, με αποτέλεσμα οι ένοπλες δυνάμεις και ο στόλος στο Αιγαίο να είναι σε ύψιστη επιφυλακή.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός, πρέπει ως ηγέτης να έχει αποφασίσει, τί πρόκειται να πράξει σε κάθε πιθανό σενάριο.

Θα δεχθεί για παράδειγμα ένα επεισόδιο τύπου Ίμια, ακόμη και αν η Τουρκία πατήσει σε ελληνική βραχονησίδα;

Θα αποδεχθεί επίσης οποιονδήποτε ναυτικό αποκλεισμό νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία τους;

Το που τελειώνει η διπλωματική παρέμβαση και που ξεκινά μία ένοπλη απάντηση στις απειλές της Τουρκίας, οφείλει να είναι σαφές, όχι μόνο εντός της κυβέρνησης, αλλά σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, στον ελληνικό λαό, καθώς και σε ολόκληρη την δυτική συμμαχία, καθώς και στους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε να σταθμίσουν τις όποιες αντιδράσεις τους, με βάση την αποφασιστικότητα της Ελλάδας.

Στο οικονομικό πεδίο τώρα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα δυσανάλογο κύμα ακρίβειας προερχόμενο από την ενεργειακή κρίση, γεγονός που αυξάνει σταδιακά το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Πόσο αντέχει άραγε η κυβέρνηση να επιδοτεί τους μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος, όταν το πρόβλημα της σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας με την τιμή του φυσικού αερίου δεν λύνεται στην πηγή του;

Τέλος, βασική προϋπόθεση για να υπάρξει είτε το αφήγημα των πρόωρων εκλογών, είτε μία επιτυχής κατάληξη στο τέλος της τετραετίας, είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και η προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, από την αγορά εργασίας και την παιδεία μέχρι την απονομή της δικαιοσύνης, που είναι κομβικής σημασίας για μία ευνομούμενη πολιτεία.

Η χώρα με την πίεση της οικονομικής κρίσης και της αγωνίας για την έλευση επενδύσεων, δεν αντέχει προεκλογικές παροχές που θα επιβαρύνουν, τόσο το δημόσιο χρέος όσο και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές, ότι τα διλήμματα και οι αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, είναι ύψιστης και στρατηγικής σημασίας τους επόμενους μήνες, τόσο για την δική της πολιτική επιβίωση, όσο και για το μέλλον της χώρας συνολικά.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός