Τα Μονοπάτια Κυθήρων πρώτα στην Ευρώπη με πιστοποίηση Green Flag Trails

Στις αρχές Οκτωβρίου 2019, 30 επαγγελματίες μονοπατιών από 13 χώρες επισκέφθηκαν τα Κύθηρα για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό σεμινάριο για επιθεωρητές Green Flag Trails (Μονοπάτια με Πράσινη Σημαία), μια πιστοποίηση που υλοποιείται από το Παγκόσμιο Δικτύο Μονοπατιών (World Trails Network).

Κατά τη διάρκεια του επταήμερου σεμιναρίου επιθεωρήθηκαν επιλεγμένα μονοπάτια των Κυθήρων, και δύο από αυτά βραβεύτηκαν με το σήμα Green Flag trails (Μονοπάτια με Πράσινη Σημαία). Είναι τα πρώτα στην Ευρώπη που λαμβάνουν το σήμα αυτό! Το γεγονός αυτό καλύφθηκε από τα σημαντικότερα ΜΜΕ τουρισμού στην Ελλάδα.
Το σήμα Green Flag Trails πιστοποιεί τη βιωσιμότητα των μονοπατιών, αναγνωρίζει την ακρίβεια της πληροφόρησης για τον πεζοπόρο και δίνει έμφαση στην περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Επίσης, είναι ένα εργαλείο το οποβοηθάειίο το διαχειριστή των μονοπατιών για καλύτερη συντήρηση και βελτιώση των μονοπατιών.

Τα Κύθηρα πήραν την πρωτοβουλία και είναι οι πρώτοι στην Ευρώπη που εφάρμοσαν την πιστοποίηση αυτή για ένα αειφόρο σύστημα διαχείρησης και ανάδειξης των μονοπατιών. Παράλληλα, είναι ένα ορόσημο για τη διεθνή αναγνώριση του δικτύου, προβάλλοντας το νησί μας ως έναν οργανωμένο πεζοπορικό προορισμό. Να θυμίσουμε ότι ο τουρισμός περιπέτειας είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος του τουρισμού παγκοσμίως και η πεζοπορία σε μονοπάτια είναι, πλέον, η δημοφιλέστερη δραστηριότητα του κλάδου αυτού.
Τα Μονοπάτια Κυθήρων απέκτησαν νέα ταυτότηταΤο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων άλλαξε όνομα και λογότυπο, μπαίνοντας σε μια νέα φάση δυναμικότερης προβολής του βιώσιμου τουρισμού στο νησί μας. Είναι προϊόν μιας μακράς και επίπονης διαδικασίας, κατά την οποία εξετάσαμε διαφορετικές κατευθύνσεις, ζητώντας τη συμμετοχή και άλλων ειδικών του χώρου, όπως τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Δικτύου Μονοπατιών, Galeo Saintz.