Τα μυστήρια με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου

Του Νίκου Γαλάτη

Το πρωί της Τρίτης 11ης Σεπεμβρίου 2001,  ενώ ο κόσμος πάει στη δουλειά του ένα Μπόιγκ 767 πέφτει πάνω στο βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Στις ΗΠΑ. Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί στην τηλεόραση ένα δεύτερο Μπόιγκ 767 θα πέσει στον δεύτερο Δίδυμο Πύργο. Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες. Οι ΗΠΑ δέχονται επίθεση!

Τα κανάλια μεταδίδουν ότι ένα τρίτο αεροσκάφος συνετρίβη στη δυτική πλευρά του Πενταγώνου. Μυστήριο καλύπτει την πτώση ενός τέταρτου αεροπλάνου.  Οι σωματοφύλακες του αντιπροέδρου Τσέινι τον έσπρωξαν γρήγορα. Οι γυναίκες έβγαλαν τα παπούτσια τους για να τρέξουν πιο γρήγορα στο καταφύγιο.

Το βράδυ, σε διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους διαμήνυσε πως «δεν θα γίνει διάκριση μεταξύ των τρομοκρατών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις και εκείνων που τους βοήθησαν».  Η επιχείρηση «Enduring Freedom» με στόχο τους Ταλιμπάν και τον ύποπτο Οσάμα Μπιν Λάντεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανέτρεψαν μέσα σε δύο μήνες το καθεστώς των Ταλιμπάν.  Ο Μπιν Λάντεν εντοπίστηκε και δολοφονήθηκε – δέκα χρόνια μετά στις 2 Μαΐου 2011 – σε πολυτελή κρυψώνα του στο Πακιστάν. Πιθανόν μια δίκη δεν θα ήταν χρήσιμη. Το σώμα του ποντίστηκε στη θάλασσα με μια ισλαμική τελετή που οργάνωσαν αμερικάνοι.

– «Έχω ήδη πει ότι δεν είμαι αναμεμειγμένος στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως μουσουλμάνος, κάνω ότι μπορώ για να μην λέω ψέματα. Δεν γνώριζα γι’ αυτές τις επιθέσεις, ούτε και θεωρώ τις δολοφονίες αθώων γυναικών, παιδιών και άλλων ανθρώπων αποδεκτές πράξεις. Το Ισλάμ απαγορεύει αυστηρά το να βλάπτεις αθώες γυναίκες, παιδιά και άλλους ανθρώπους”.

Δυο μέρες μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους,  η εφημερίδα Γκάρντιαν αναρωτιέται:

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να οργανώσει μια τεράστια, καλά συντονισμένη επιχείρηση στο έδαφος των ΗΠΑ σαν αυτή της περασμένης Τρίτης. Άλλωστε τα μέχρι στιγμής “στοιχεία” που έχουν εμφανισθεί στον αμερικανικό Τύπο, -ένα αντίγραφο του Κορανίου, ένας υπολογιστής με οδηγίες πλοήγησης αεροσκαφών κτλ.- είναι τόσο σαθρά, που φαίνεται πως έχουν ως μοναδικό στόχο τον επηρεασμό της κοινής γνώμης.”

Ποιοι ήταν οι αεροπειρατές

Οι αεροπειρατές είχαν αγοράσει εισιτήρια στο όνομά τους. Κατάφεραν να αποφύγουν όλα τα συστήματα ασφαλείας και να επιβιβαστούν σε τέσσερις πτήσεις. Ο αρχηγός των αεροπειρατών ο Μοχάμετ Άτα δεν πήρε την τσάντα του μαζί του στο αεροπλάνο. Την άφησε στο αεροδρόμιο. Στην τσάντα αυτή υπήρχε ένα βίντεο σχετικά με την πτήση αεροπλάνου, μια στολή και η διαθήκη του. Παράλληλα άφησε την άδεια οδήγησης μέσα στο αυτοκίνητο που νοίκιασε.. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, όπου έμεναν κάνει λόγο για ανθρώπους “ευγενικούς” που έμοιαζαν αμήχανοι με τις γυναίκες. Είχαν σκεπάσει με πετσέτα ένα πορτρέτο μιας γυναίκας στο δωμάτιο που νοίκιαζαν, επειδή φαίνονταν οι ώμοι της. Ένας γείτονας  τους είχε χαρακτηρίσει ως “ανθρώπους με τους οποίους θα μπορούσες να πας για ένα παιχνίδι μπέιζμπολ”.

ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ 3 Οι μελλοντικοί αεροπειρατές γράφτηκαν σε γυμναστήριο για να κρατήσουν τη φόρμα τους. Μια μέρα πριν την 11η Σεπτέμβρη, ο Άτα και ένας ακόμα αεροπειρατής έκαναν ψώνια και έφαγαν πίτσα. Από εκεί πήγαν στο αεροδρόμιο Λόγκαν, όπου επιβιβάστηκαν στην πτήση 11 της American Airlines.

– Έχουμε καταλάβει μερικά αεροπλάνα. Μείνετε ήσυχοι και θα είστε καλά. Επιστρέφουμε στο αεροδρόμιο. Μην κινηθεί κανείς. Αν δοκιμάσετε τίποτα θα θέσετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας και το αεροπλάνο. Μην κουνηθεί κανείς!

Tα μυστήρια της επίθεσης

Το πρώτο αεροπλάνο έπεσε στις 8.15. Τα καταδιωκτικά απογειώνονται στις 9.30. Το τέταρτο αεροπλάνο θα εξαερωθεί χωρίς να αφήσει το παραμικρό ίχνος. Πιθανόν να μην υπήρξε ποτέ.  Από τα τέσσερα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων βρέθηκαν μόνο τα δύο. Το FBI αρνείται να προσδιορίσει πού βρίσκονται οι μαγνητοταινίες και να δημοσιεύσει το περιεχόμενό τους.

Το σύστημα των ραντάρ των ΗΠΑ στάθηκε ανίκανο να εντοπίσει το αεροπλάνο, αν και είναι γνωστό ότι τίποτα δεν μπορεί να πετάξει πάνω από το Πεντάγωνο ή τον Λευκό Οίκο. Το μυστηριώδες Μπόινγκ ξεγέλασε την πιο εξελιγμένη αντιαεροπορική άμυνα του κόσμου και «έπεσε» στο Πεντάγωνο αφήνοντας μια τρύπα μικρότερη από τον όγκο του, χωρίς να αφήσει ίχνη. Οι κάμερες δεν είδαν το Μπόινγκ.  Πολλοί πιστεύουν ότι ήταν ένα παραμύθι. Η επιχείρηση έγινε με άλλο τρόπο- χωρίς αεροπλάνο.

Τα μυστήρια  γίνονται περισσότερα όταν ο Ντάνιελ Περλ, δημοσιογράφος της Wall Street Journal που ερευνά τις σχέσεις τρομοκρατών – μυστικών υπηρεσιών αποκεφαλίζεται από τους απαγωγείς του. Η υπόθεση περιπλέκεται όταν αποκαλύπτεται ότι ο  αρχηγός της πακιστανικής Μυστικής Υπηρεσίας  έστειλε στον – φερόμενο ως αρχηγό Μοχάμεντ Άττα- εκατό χιλιάδες δολάρια!

ΛΑΝΤΕΝΟι εφημερίδες αποκαλύπτουν ότι ο Μπους είχε εταιρεία με τον Μπιν Λάντεν!  Ο Μπους απαγορεύει τις έρευνες για τις διασυνδέσεις της οικογένειας του Μπιν Λάντεν με τρομοκράτες.  Η αμερικανική κυβέρνηση ήξερε για την επίθεση,αφού προειδοποιήθηκε από πολλές μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών. Η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη όταν αποκαλύπτεται ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν νοσηλεύτηκε στο American Hospital στο Ντουμπάι και ο πρώτος που τον επισκέφτηκε ήταν ο σταθμάρχης της CIA Ντουμπάι Λάρι Μίτσελ!

Η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας περιστέλλει βασικές ελευθερίες και θεσπίζει ότι “σε περιπτώσεις υποβολής σε ανάκριση οι ύποπτοι μπορούν να κρατούνται σε μυστική τοποθεσία για μια περίοδο έξι μηνών, διάστημα που μπορεί να ανανεωθεί απεριόριστα, εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης εκτιμά ότι η απελευθέρωσή τους θα απειλούσε την εθνική ασφάλεια ή την ασφάλεια της κοινωνίας ή ενός ατόμου» Οι «στρατιωτικοί εισαγγελείς» δεν θα υποχρεούνται να κοινοποιούν στους κατηγορουμένους και στους συνηγόρους τους τις «αποδείξεις» που διαθέτουν. Η κυβέρνηση μπορεί να παρακολουθεί τηλεφωνικές κλήσεις, να διαβάζει τα e-mail και να ανοίγει το ταχυδρομείο υπόπτων, να μπαίνει σε σπίτια και να ανοίγει κομπιούτερ.

O μυστηριώδης Μοχάμεντ

Όλα αυτά είναι όμως θεωρίες που ξεχάστηκαν, όταν ξαφνικά συλλαμβάνεται και εμφανίζεται στο δικαστήριο αυτός που καυχιέται ότι σχεδίασε την επιχείρηση της 11ης Σεπτεµβρίου. Ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάµεντ -και όχι ο Μπιν Λάντεν – ήταν ο άνθρωπος που είχε την ιδέα για την επίθεση στους Δίδυµους Πύργους. Είναι αυτός που αποκεφάλισε τον δηµοσιογράφο της «Wall Street Journal» Ντάνιελ Περλ.

Ο Μοχάμεντ, άριστος µαθητής στα µαθηµατικά. ασπάστηκε την ιδέα του τζιχάντ στην έρημο. Ο πατέρας του ήταν ιµάµης. Μια φορά µαζί µε τον ανιψιό του κατέβασαν τη σηµαία του Κουβέιτ από το σχολείο τους.

Τον Ιανουάριο του 1984 ο επίδοξος τρομοκράτης ταξιδεύει µε πακιστανικό διαβατήριο στην Βόρεια Καρολίνα για να σπουδάσει στο Κολέγιο της Εκκλησίας των Βαπτιστών που δεν απαιτεί από τους ξένους φοιτητές να µιλούν καλά αγγλικά.

ΧΑΛΕΝΤ ΣΕΙΧ ΜΟΧΑΜΕΤΤο 1987 πάει στο Πακιστάν όπου συναντιέται με τον Οσάµα Μπιν Λάντεν. Θα σχεδιάσει να δολοφονήσει στη Μανίλα τον Πάπα ή τον Μπιλ Κλίντον, αλλά γίνεται στόχος της αστυνομίας όταν ο σύντροφος του Μπασίτ βάζει κατά λάθος φωτιά στο διαµέρισµά του καθώς έφτιαχνε τις βόμβες. Ο Μπιν Λάντεν αρνείται να συνεργασθεί μαζί του, αλλά ο Μοχάμεντ προτείνει να κάνουν αεροπειρατεία σε δέκα αεροσκάφη στις ΗΠΑ, να ρίξουν τα εννέα από αυτά σε διάφορους στόχους και από το δέκατο να βγει ο ίδιος θριαµβευτικά και να εξηγήσει το γιατί. Ο Μπιν Λάντεν βρίσκει το σχέδιο περίπλοκο. Τότε συλλαμβάνει το σχέδιο για την επίθεση της 11ης Σεπτεµβρίου, αλλά δεν έχει πιλότους.

Μέσα σε δύο χρόνια, ο Μοχάµεντ στρατολόγησε δέκα εννέα καμικάζι, µε επικεφαλής τον Άτα και μετέφερε τις οδηγίες του µέσω e-mail. Στις 11 Σεπτεµβρίου παρακολουθεί µαζί µε συνεργάτες του σε ένα Ιντέρνετ καφέ στο Καράτσι τα αεροπλάνα να πέφτουν πάνω στους Δίδυµους Πύργους, φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι µεγάλος».  Ένα χρόνο µετά την επίθεση οι αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες κατέληξαν ότι αυτός είναι ο εγκέφαλος της επίθεσης και τον επικήρυξαν για 25 εκατοµµύρια δολάρια. Το καλοκαίρι του 2003 η πακιστανική αστυνοµία εισέβαλε στο διαµέρισµά του στο Ραβαλπίντι και τον συνέλαβε.  Θα κρατηθεί στο Καµπ 7 του Γκουαντάναµο σε αποµόνωση, όπου θα υποβληθεί σε εικονικό πνιγµό και βασανιστήρια.

 

Η εκτέλεση του Μπιν Λάντεν

Δέκα χρόνια, επτά μήνες και 24 μέρες μετά τις επιθέσεις η δίκη αρχίζει. Ο κατηγορούμενος προτείνει για τον εαυτό του την ποινή του θανάτου. Στη νέα δίκη απέρριψε τον δικηγόρο του κατηγορώντας τον ως πράκτορα της αμερικανικής κυβέρνησης. Δεν μπορεί να δεχτεί δικηγόρους που να μην έχουν γνώση του ισλαμικού νόμου. Ο Μπαράκ Ομπάμα σταμάτησε προσωρινά την λειτουργία όλων των εν ενεργεία στρατιωτικών δικαστηρίων και μετέφερε τους υπόπτους της 11ης Σεπτεμβρίου για να δικαστούν στη Νέα Υόρκη. Τον Ιούνιο, απαγγέλθηκαν εκ νέου κατηγορίες κατά των εναγομένων στο Γκουαντάναμο .

Ο Μπιν Λάντεν δεν υπάρχει πλέον. Στο βιβλίο του “Δύσκολη μέρα”ο  Μάρκ Όουεν της Ομάδας Navy Seals περιγράφει με υπερηφάνεια την εξόντωση του καθώς τρώει- απόστρατος πλέον- τάκους, μπουρίτο με φασόλια και πίνει Pepsi κι ανησυχεί μη κάνει καμιά βλακεία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και πετάξει καμιά από τις κοτσάνες του και αποκαλύψει απόρρητα μυστικά. Χωρίς να το θέλει ή εν γνώσει του καταθέτει σε 320 σελίδες πως μια χώρα μπήκε στο έδαφος μιας άλλης, παραβίασε τα σύνορα της και έκανε δολοφονίες.

Ο Μάρκ Όουεν ήταν στην ομάδα των εκτελεστών. Με την αφήγηση του δεν είναι μόνο ένας μάρτυρας κατηγορίας για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για παραβάσεις του Διεθνούς Δικαίου και δολοφονίες ατόμων. Αποκαλύπτει πως πρώτα τον σκότωσαν, χωρίς φυσικά δίκη, κι ύστερα έκλεψαν το πτώμα του Λάντεν, ο οποίος δεν αντιστάθηκε και το σύλησαν. Υπάρχει μία ακόμα “λεπτομέρεια” στο βιβλίο για τους εγκληματίες σε καιρό ειρήνης. Πρώτα σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν μέσα στο σπίτι του κι ύστερα έκαναν αναγνώριση, ότι όντως ο νεκρός ήταν αυτός.

Κανένα διεθνές δικαστήριο δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση. Άλλωστε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που παρακολουθούσε την δολοφονία από δορυφορικό κύκλωμα, ως  ενεργός δράστης,  έχει ένα ισχυρό “άλλοθι”. Έχει πάρει το Νόμπελ Ειρήνης.

Το 2010 μια ομάδα επιστημόνων ανακαλύπτει στα «μπάζα» των πύργων εκρηκτικά υλικά που κατασκευάστηκαν σε αμερικάνικα εργαστήρια. ‘Δεν έχει φυσική προέλευση, ούτε μπορεί να προέρχεται από τη πρόσκρουση των αεροσκαφών, εκτός και αν είχε χρησιμοποιηθεί ως πυροτεχνικό υλικό για να επιτευχθεί η πτώση των πύργων από μέσα».