Τείχος ανοσίας ή κραυγή απελπισίας;

Του Μελέτη Ρεντούμη

Είναι γεγονός πως η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού που ζει ο πλανήτης, είναι η πιο έντονη και δύσκολη μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο. 

Τα θύματα σε όλο τον κόσμο, είναι ήδη περισσότερα και από τον πλέον καταστροφικό πόλεμο, παρόλο που δεν έχει πέσει ούτε μία σφαίρα, καθώς μιλάμε για μια σιωπηλή και θανατηφόρα απειλή για όλες τις ηλικίες.

Με την εντατική προσπάθεια της επιστήμης, αρκετά εμβόλια βγήκαν στην παραγωγή και έτσι οι εμβολιασμοί παντού, όπως και στην χώρα μας, προχωρούν με αμείωτους ρυθμούς, διαφορετικούς βέβαια από χώρα σε χώρα.

Δυστυχώς όμως, και παρά την ενημέρωση και τις καμπάνιες που έχουν τρέξει τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα, το αντιεμβολιαστικό κίνημα παραμένει ισχυρό και προκαλεί ήδη σημαντικά ρήγματα στο τείχος της ανοσίας που προσπαθεί η κυβέρνηση να χτίσει στην χώρα μας.

Ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί μία νέα και ανθεκτική μετάλλαξη, που θα αύξανε την μεταδοτικότητα και θα έκανε τον εμβολιασμό επιτακτική ανάγκη τουλάχιστον για το 80% του πληθυσμού.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, είναι προφανές ότι πέρα από την οποία κυβερνητική πολιτική, υπάρχει η ατομική ευθύνη που μεταφράζεται σε κοινωνική ευθύνη και οφείλει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα η πανδημία στην χώρα μας.

Δυστυχώς όμως, αν κρίνει κανείς από την αντίδραση μερίδας πολιτών και μάλιστα στις παραγωγικές και νεότερες ηλικίες που πρέπει να επιδιώκουν την εργασιακή και κοινωνική κινητικότητα, όχι μόνο κατακρίνουν τον εμβολιασμό, αλλά αμφισβητούν και την ίδια την πανδημία και τις συνέπειές της στον ευρύτερο πληθυσμό.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως η μόνη απάντηση απέναντι στην ανευθυνότητα, είναι η επιβολή των νόμων και του Συντάγματος, που μιλά για την προστασία της δημόσιας υγείας και την υποχρέωση του κράτους να κάνει ό,τι είναι δυνατό και εφικτό για να την υπερασπίσει, μέσα από πολιτικές ενημέρωσης, πειθούς ακόμη και υποχρεωτικότητας συγκεκριμένων μέτρων, με στόχο την απομόνωση των μειοψηφιών, που προσβάλλουν με το δικό τους υποτιθέμενο δικαίωμα, την ελευθερία των υπολοίπων, απειλώντας ευθέως την κοινωνική συνοχή.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.