Τι συμβαίνει στο Σαχέλ και το Μάλι, όπου μπορεί να σταλούν ελληνικά στρατεύματα

Του Στέλιου Κούλογλου

Μια πρόσφατη ανάλυση για το Σαχέλ (Υποσαχάρια Αφρική) που δημοσιεύθηκε στη Le Monde, είχε τίτλο «Θα είναι το Μάλι το επόμενο Αφγανιστάν;». Τηρουμένων όλων των αναλογιών, η γαλλική στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή έχει κοινά σημεία με το αμερικανικό φιάσκο: 
 
-η επέμβαση ξεκίνησε το 2014. Είχε στόχο τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού κράτους, που απειλούσαν την κυβέρνηση στο Μάλι και στις γειτονικές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, όπου η Γαλλία έχει οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα, από την εποχή της αποικιοκρατίας.
 
-Η επιχείρηση δεν στέφθηκε από επιτυχία. Οι Γάλλοι έχουν απώλειες (πάνω από 50 στρατιωτικοί μέχρι σήμερα )και το Παρίσι υποχρεώθηκε πέρυσι να στείλει ενισχύσεις, ακόμη 600 στρατιώτες, φθάνοντας συνολικά τη δύναμη στους 5.100 στρατιώτες, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου.
 
-Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η σύρραξη επεκτάθηκε από το Μάλι στις γειτονικές χώρες, καθώς οι τζιχαντιστές τις χρησιμοποιούν ως βάσεις και προσπαθούν να επεκταθούν σε αυτές. Στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και την Ακτή του Ελεφαντοστού, σημειώνονται σφαγές και τρομοκρατικές επιθέσεις, με δεκάδες πολίτες θύματα.


 
-Οι κυβερνητικοί στρατοί, όπως του Μάλι, που συνεργάζονται με τους Γάλλους, δεν έχουν στρατολογήσει τα καλύτερα παιδιά του κόσμου. Προχωρούν συχνά σε τυφλές επιθέσεις για αντίποινα ή απλώς πλιάτσικο, στρέφοντας τον πληθυσμό εναντίον τους. Μεταξύ του 2017 και του 2020, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 535 πολίτες.
 
-Το ίδιο συμβαίνει και με τις θανατηφόρες γκάφες του γαλλικού στρατού και τις «παράπλευρες απώλειες» από τις επιχειρήσεις του. Στις αρχές του 2021, η γαλλική αεροπορία κατηγορήθηκε για τον βομβαρδισμό ενός γάμου που προκάλεσε δεκάδες θύματα.
 
-Η εμπόλεμη κατάσταση έχει ακόμη περισσότερο αποσταθεροποιήσει τις, διαβρωμένες από την αυξανόμενη διαφθορά, τοπικές κυβερνήσεις. Τον Ιούνιο, μετά το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μάλι μέσα σε 9 μήνες, το Παρίσι δήλωσε ότι σταματά τη συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση, αλλά λίγο μετά άλλαξε την απόφαση του.
 
– Τελικώς, με μια απόφαση που θυμίζει την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε το καλοκαίρι το τέλος της επιχείρησης «Barkhane» και τη σταδιακή αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων από το Σαχέλ.
 
-Επίσης όπως στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή, οι «χειρουργικές» αεροπορικές επιθέσεις των Γάλλων έχουν σκοτώσει ηγέτες των τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων, χωρίς να περιορίσουν την δυναμική τους. Ο αρχηγός των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε πρόσφατα ότι οι τζιχαντιστές της περιοχής εξετάζουν σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη.
 
Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο Κ.Μητσοτάκης δήλωσε: «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής, η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη», δηλαδή της Γαλλίας και των συμμάχων της στο Σαχέλ. Ο Α.Τσίπρας παρέθεσε όμως απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου σε κοινοβουλευτική ερώτηση, στην οποία ο υπουργός μιλούσε ρητά για συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
 
Το άρθρο που ανέφερα στην αρχή, για το αν το Μάλι «θα είναι το επόμενο Αφγανιστάν», κατέληγε:
«Σήμερα, η Γαλλία είναι παγιδευμένη. Aν φύγει, αναλαμβάνει τον κίνδυνο η κατάσταση να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Παραμονή σημαίνει συνέχιση μιας πολιτικής που δεν σταματά την προέλαση των τζιχαντιστικών ομάδων. Και στις δύο περιπτώσεις, ο γαλλικός στρατός αφήνει μια αίσθηση αποτυχίας.
 
..Στοιχηματίζουμε ότι το παράδειγμα του Αφγανιστάν θα πλανάται από τώρα μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές».

ΑΠΟ ΤΟ TVXS