Το δόγμα του μίσους και ο Αντετοκούνμπο

Του Κωνσταντίνου Καλοφωλιά

Οι δηλώσεις τους κάνουν το γύρο του διαδικτύου και σοκάρουν. Την αρχή έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοινώνοντας ότι από το 2020 αρχίζουν οι μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών προς την Τουρκία.  Τη σκυτάλη πήρε ο Μάκης Βορίδης υποστηρίζοντας ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής βοήθειας. Και οι δυο συμφώνησαν  ότι πρέπει να φτιαχτούν κλειστού τύπου κέντρα κράτησης των παράνομων μεταναστών.

Με δυο λόγια, η ατζέντα της  ακροδεξιάς στην Ευρώπη έφτασε επισήμως και στη χώρα μας. Άλλωστε, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε το προσφυγικό ζήτημα λαθρομεταναστευτικό.  Είναι δύσκολο να χωρέσει ανθρώπου  νους ότι ένα κράτος, που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκό,  πρέπει να στερεί την ιατρική φροντίδα σε συνανθρώπους μας, επειδή δεν διαθέτουν χαρτιά νόμιμης εισόδου στη χώρα. Όσο για τα κλειστά τύπου κέντρα κράτησης μεταναστών στα νησιά, οι εικόνες φρίκης από τη Μόρια θα πρέπει να στοιχειώνουν κάθε σκέψη για να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο.

Η ανακοίνωση για μαζικές απελάσεις προς την Τουρκία το 2020, μόνο ως φτηνό πυροτέχνημα μπορεί να εκληφθεί. Η Τουρκία ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και αυτό είναι το μεγάλο της χαρτί στις διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε, εν όψει των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή. Δεν έχει κανένα λόγο να υλοποιήσει μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Και τι θα κάνει η ελληνική πλευρά όταν η Τουρκία δεν δέχεται πίσω τους μετανάστες; Θα τους αφήνει στην τύχη τους;

Κανένας λοιπόν σεβασμός στην αξία τη ανθρώπινης ζωής. Αποδεικνύεται ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής μετριέται με το χρήμα. Αν ο αλλοδαπός διαθέτει κεφάλαια να επενδύσει στην Ελλάδα, αγοράζοντας ακίνητα μεγάλης αξίας, τότε είναι καλοδεχούμενος και με ταχύτατες διαδικασίες αποκτά visa και σειρά δικαιωμάτων. Αν είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, τότε η παραμονή του στη χώρα μας κρίνεται ως απειλητική για την εθνική μας συνοχή και για αυτό δεν θα πρέπει να του προσφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια. Αν κατά τύχη επιβιώσει στη χώρα μας και καταφέρει να εξελιχθεί σε ένα νέο Γιάννη Αντετοκούνμπο τότε θα δηλώνουμε περήφανοι ως Έλληνες.

Όπως είχε δηλώσει και ο τελευταίος σε μια συνέντευξή του στο NBC το 2013 αυτό που τον έχει πληγώσει περισσότερο από την Ελλάδα ήταν η υποκρισία της ελληνικής  πολιτείας. Ήταν αυτή που δεν του έδινε μέχρι τελευταία στιγμή το διαβατήριό του για το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Ας ελπίσουμε αυτή η ιστορία να μην επαναληφθεί.