Το καθαρό σπίτι

Του Γιάννη Πανούση

Θέλω ν’αλλάξω όλους τους καθρέφτες μου
Έχουν γεράσει

Χάρης Μελιτάς,Τέσσερις ενοχές

Το τί είναι πράγματι καινούργιο και το ποιός αυθεντικά το εκφράζει δεν το ορίζει η όποια πλειοψηφία και δεν το χαρακτηρίζουν έτσι τα όποια ΜΜΕ.

Η κάθε εποχή κουβαλάει και το δικό της ‘καινούργιο μήνυμα’. Το χθεσινό δεν παλιώνει μόνον αλλά συνήθως ξεπερνιέται. Το αυριανό μερικοί το φαντάζονται, ορισμένοι το ξορκίζουν κι ελάχιστοι το σχεδιάζουν. Το σημερινό συνιστά την κύρια ευθύνη των πολιτικών αρχηγών.

Το ΚΙΝΑΛ δεν υπήρξε ποτέ κάτι το καινούργιο. Δεν ήταν υπεύθυνη γι’αυτό η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Η συγκυρία δεν βοηθούσε τότε. Το ερώτημα [και το στοίχημα] είναι αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί ν’ανακαινιστεί, όχι απλώς ν’ανανεωθεί, αλλά ν’ανακαινιστεί εκ βάθρων.

Να μπαίνεις μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη και να τα βλέπεις όλα καινούργια, όλα να λάμπουν.

Να έχουν απομακρυνθεί τα παλιά έπιπλα[μερικά πρέπει να τα πάρει ο παλιατζής], να έχουν βαφτεί οι τοίχοι με άλλα χρώματα[προς Θεού όχι τρικολόρ],να έχουν σφουγγαριστεί με χλωρίνη οι διάδρομοι για να φύγουν τα ίχνη από γλίτσες διαπλοκής, να έχουν πλυθεί οι φωτογραφίες [και τα σύμβολα] από τη σκόνη των καχυποψιών, να έχουν ανοίξει τα παράθυρα για να πεταχτούν στο δρόμο τα πελατειακά τεφτέρια και τέλος να ξεκλειδωθούν τα σφραγισμένα ντουλάπια και συρτάρια για να προχωρήσει η αυτο-κάθαρση.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, μόνον τότε πρέπει ν’ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες για να μπουν οι νέοι συγ-κάτοικοι και προσκαλεσμένοι.

Σε διαφορετική περίπτωση θα κυκλοφορούν μεν γελαστοί κι αισιόδοξοι οι καθαροί νικητές αλλά ακουμπώντας σε λερωμένα αντικείμενα ,φοβάμαι, ότι δεν θα μπορέσουν ν’αποφύγουν τις επιμολύνσεις.

Καλή επιτυχία στον Νίκο Ανδρουλάκη και στους απολυμαντές.

ΥΓ.’Η μνήμη είναι κανίβαλος’[Άνν Λού,Τη νύχτα που τρεμόσβηνε το Λ]

ΥΓ2.Καλό θα ήταν για το μέλλον της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Αριστεράς στη χώρα να προβεί και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογη διαδικασία ανακαίνισης.

(Ο Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής Πανεπιστημίου στον κλάδο της εγκληματολογίας , πρώην υπουργός)

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR