Το μυστικό των Βρυξελλών: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν κάνει εκλογές

Του Στέλιου Κούλογλου

Συνήθως ξεκινάει την επομένη των εκλογών, γιατί η εκλογολογία είναι το αγαπημένο σπορ των Ελλήνων δημοσιογράφων, των πολιτικών αλλά και των πολιτών. Στους πρώτους αρέσει, γιατί αντί να κάνουν ρεπορτάζ για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, γράφουν προφητείες στο γραφείο. 

Οι δεύτεροι, αν είναι στην αντιπολίτευση κρατάνε σε εγρήγορση τον κομματικό στρατό, ενώ οι βουλευτές  ενδιαφέρονται για την έδρα τους. Και σε μια χώρα όπου η δημόσια διοίκηση δεν λειτουργεί παρά ως συμπλήρωμα του «γκουβέρνου», οι πολίτες ξέρουν ότι η καθημερινότητα τους, εξαρτάται από τα αποτελέσματα των εκλογών. Χώρια ότι έχουν υλικό για την απαραίτητη πολιτικολογία, στις ταβέρνες και τα καφενεία. 

Επειδή το έθιμο της εκλογολογίας αφορά αποκλειστικά το ελληνικό «χωριό»- δεν εμφανίζεται σε καμία άλλη χώρα- σπάνια λαμβάνονται υπόψιν οι διεθνείς παράγοντες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξίδεψε στην έδρα της ΕΕ την Τρίτη και την επόμενη μέρα δήλωσε στη Βουλή, για πρώτη φορά τόσο καθαρά, ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Τυχαίο; δεν νομίζω.

Πριν από αυτή τη σαφέστατη δήλωση στο Κοινοβούλιο, την οποία  επανέλαβε πιο κατηγορηματικά τη μεθεπόμενη, στη συνέντευξη του στον Σκάι, ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε αποφασίσει να κάνει πρόωρες εκλογές τους ερχόμενους μήνες. Θεωρητικά τον συνέφερε, γιατί βαρύς ο χειμώνας μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός. Αλλά έχει αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες να υλοποιήσει με ισχυρούς παράγοντες, που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για μια δίμηνη περίοδο ακυβερνησίας, με αβέβαιο τελικό αποτέλεσμα. 

Επιπλέον, αν η Ελλάδα καεί ξανά με 2 μποφόρ τον Αύγουστο, πώς να ζητήσεις πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο; Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι όποιες τελικές αποφάσεις είχαν παραπεμφθεί για τα τέλη Αυγούστου, με το τέλος της …παραδοσιακής περιόδου των ελληνικών πυρκαγιών.

Ο κ. Μητσοτάκης πετώντας για το Στρασβούργο την Τρίτη, αναφερόταν ,σύμφωνα με δημοσιογραφικές μαρτυρίες, σε ημερομηνίες πρόωρων εκλογών. Αλλά όταν έφτασε στον προορισμό του, διαπίστωσε ότι και προηγουμένως στις Βρυξέλλες: οι «εταίροι» δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι πολιτική αστάθεια σε μια χώρα υπερχρεωμένη, εν καιρώ πολέμου στην Ευρώπη. 

Το κυριότερο, πληροφορήθηκε επίσης από πρώτο χέρι, ότι γίνονται παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για ένα μεγάλο πρόγραμμα ενισχύσεων για την ενέργεια, ανάλογο με το Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία. Αυτό σημαίνει νέο χρήμα από τον Οκτώβριο που αρχίζουν τα κρύα, από το οποίο ένα κομμάτι θα χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Follow the money: αυτός ήταν παράγοντας που έγειρε την πλάστιγκα υπέρ των εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Ποιος θα διαχειριστεί τα δύο μεγάλα πακέτα; Ο κ. Μητσοτάκης το έθεσε πιο.. θεσμικά στη συνέντευξη του στον Σκάι: «εάν το φθινόπωρο είναι όντως εκρηκτικό, είναι σώφρον να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα της διακυβέρνησης για κάποιες εβδομάδες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση;». 

Τα Νέα του Σαββάτου (Γ. Παπαχρήστος) ήταν πιο γλαφυρά: «τον κατέλαβε ανεξέλεγκτος τρόμος όταν έπιασε τον εαυτό του να αναρωτιέται ¨¨σε τι υπηρεσιακή κυβέρνηση θα παραδώσω τη χώρα, για σχεδόν δύο μήνες;¨¨. Τον έπιασαν μετά οι (ακόμη μεγαλύτερες) ανασφάλειες, καθώς δεν είχε ισχυρή απάντηση στο ερώτημα, και μετά οι ανασφάλειες έγιναν ακόμη μεγαλύτερες.. ».

Ελαφρώς πικρόχολο, το σχετικό σχόλιο στον «Παραπολιτικό» του Βήματος της Κυριακής , που όπως και όλο το συγκρότημα Μαρινάκη πίεζε για πρόωρες εκλογές, καταλήγει: «Με βάση τις προσδοκίες για ένα ενεργειακό πακέτο βοήθειας, αντάξιο του Ταμείου Ανάκαμψης, πήρε το πολιτικό ρίσκο μετάθεσης των εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Απλώς μένει να αποδειχθεί ότι οι προσδοκίες του είναι βάσιμες..».

Η απόφαση αυτή θα διαφημιστεί ως θεσμική λύση, ενώ η αντιπολίτευση δεν πρέπει να υποτιμήσει και τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα που ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ήδη την Τετάρτη την κατάργηση των της εισφοράς αλληλεγγύης και το ξεπάγωμα των συντάξεων, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια. Στη Εκθεση της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει μέτρα για τη στέγαση και τους νέους, καθώς η αριστερόστροφη ροπή της νεολαίας απασχολεί σοβαρά το επιτελείο του, ενώ θα προχωρήσει και σε αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2023. 

Όλα αυτά τα μέτρα θα παρουσιαστούν ως τα καλύτερα δυνατά που θα μπορούσε να πάρει μια «υπεύθυνη κυβέρνηση», μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η στρατηγική Μητσοτάκη στηρίζεται επίσης στη διαπίστωση ότι, παρότι η κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα, από την πανδημία ως την ακρίβεια, εξακολουθεί να υπερέχει στην πρόθεση ψήφου, σε όλες τις δημοσκοπήσεις. 

Οι πρόσφατες μετρήσεις της ΜRB, που δείχνουν το αντι-ΝΔ μέτωπο να συναγωνίζεται  το υποχωρών αντι-ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν πράγματι σοβαρό προβληματισμό στο μητσοτακικό επιτελείο. Αλλά η αριστερά δεν πρέπει να διαβάζει από τις δημοσκοπήσεις μόνο ότι την ευχαριστεί. Σε μια άλλη δημοσκόπηση της ALCO, στο ερώτημα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα ήταν τα πράγματα, το 41% θεωρεί χειρότερα, το 30% τα ίδια και το 20% καλύτερα. 

Το Μαξίμου ετοιμάζεται να ενισχύσει το προφίλ Μητσοτάκη και η απόφαση του να εξαντλήσει την τετραετία θα παρουσιαστεί ως τολμηρή επιλογή «κόντρα στα ελληνικά πολιτικά ήθη»(Βήμα). Όπως οι ποιοτικές μετρήσεις δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης προηγείται στους περισσότερους τομείς του Α. Τσίπρα,  ο κ. Γεραπετρίτης έθετε ήδη από τώρα το διακύβευμα που θα προωθήσει η ΝΔ: 

«Οι επόμενες εκλογές είναι εκλογές για την ανάδειξη πρωθυπουργού. Οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό και σε αυτήν την επιλογή υπάρχουν πολύ νωπές οι εικόνες της δικής μας διακυβέρνησης  όσο και της προηγούμενης».

ΑΠΟ ΤΟ TVXS