Το ολλανδικό VPRO Tegenlicht για τις υποκλοπές: «Διαφθορά αλά ελληνική κυβέρνηση»

Το ολλανδικό VPRO Tegenlicht με άρθρο του για τη διαφθορά στην Ελλάδα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «my big fat Greek corrupt government» (διαφθορά αλά ελληνική κυβέρνηση) κάνει μια αναδρομή στο χρονικό του σκανδάλου των υποκλοπών.

Το άρθρο ξεκινά αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην Intellexa, η οποία πουλάει το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, επισημαίνοντας ότι η εικόνα είναι διαφορετική στην Ευρώπη. «Μηδέν μέτρα, μηδέν κυρώσεις από την Ευρώπη – Η Intellexa και πολλές άλλες εταιρείες λογισμικού κατασκοπείας μπορούν ακόμα να ανθίσουν στην Ευρώπη, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα έβαλε την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του και τον «ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη στο ρόλο του Γενικού Γραμματέα (σε αυτόν τον ρόλο ο Δημητριάδης είναι υπεύθυνος για την επαφή με τις μυστικές υπηρεσίες) (..) Λίγους μήνες αργότερα ο πρωθυπουργός πρότεινε με επιτυχία αρκετούς αμφιλεγόμενους νόμους σχετικά με τις τράπεζες που προσφέρουν αμνηστία σε χιλιάδες φοροφυγάδες και σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν στην απελευθέρωση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων».

Το άρθρο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση πέρασε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η ανεξάρτητη αρχή δεν μπορεί πλέον να ενημερώνει τους πολίτες για την παρακολούθηση τους εάν αφορά λόγους «εθνικής ασφάλειας». 

«Όταν η ελληνική αρχή προστασίας δεδομένων αποκαλύπτει ότι εκτός από τον Ανδρουλάκη και τον Κουκάκη, ενενήντα άλλες εξέχουσες προσωπικότητες είναι στόχοι του κατασκοπευτικού λογισμικού και οι μολυσμένοι σύνδεσμοι στάλθηκαν από το κινητό του ξαδέρφου του Μητσοτάκη Δημητριάδη, το «Predatorgate» είναι ένα γεγονός» αναφέρεται στο δημοσίευμα, που κάνει αναφορά στις δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

“Είναι πολύ τρελό, για έναν πρωθυπουργό που έθεσε μόνος του τις μυστικές υπηρεσίες υπό την άμεση εποπτεία του».