Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελληνική δικαιοσύνη: οι αμερικάνικες αρχές επιβάλλουν κυρώσεις, αλλά οι εισαγγελικές αρχές της Ελλάδας ακόμα “διερευνούν σε βάθος, προς πάσα κατεύθυνση»

Του Νίκου Λακόπουλου

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε όλη την κοινοπραξία που διακινεί το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator, την Intelllexa, με έδρα την Ελλάδα, αλλά η είδηση δεν υπάρχει στα μεγάλα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση δεν έχει να δηλώσει τίποτε.

Οι κυρώσεις επιβεβαιώνουν το σκάνδαλο και τις αποκαλύψεις δημοσιογράφων που βρίσκονται στα δικαστήρια με εξοντωτικές αγωγές σε βάρος τους, αλλά η δικαστική έρευνα κάπου χάθηκε. Δεν έχει προχωρήσει ακόμα η διασταύρωση της λίστας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τους 92 επιβεβαιωμένους στόχους του Predator με τις επισυνδέσεις ΕΥΠ.

«Δηλαδή δεν έχει γίνει η βασική προανακριτική ενέργεια για την πιστοποίηση του κοινού κέντρου παρακολουθήσεων» όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η δικαστική έρευνα πραγματοποιεί με πολύ αργό ρυθμό. 

«Αν και τον προηγούμενο Οκτώβριο η έρευνα αφαιρέθηκε από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών, οι οποίοι χειριζόντουσαν την υπόθεση για 14 μήνες, και ανατέθηκε σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με επίκληση την ανάγκη επίσπευσή της, πέντε μήνες μετά δεν έχει υπάρξει πρόοδος και δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη».

Με το θέμα έχει ασχοληθεί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με το ψήφισμα-κόλαφο, αλλά η κυβέρνηση καταγγέλει για προδοσία όσους… διασύρουν την χώρα. Με μια λιτή ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ -που ο αρχηγός του υπήρξε θύμα υποκλοπής- μάλλον υποβαθμίζει το θέμα με ένα απλό σχόλιο:

«Άραγε είναι και η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης μια ακόμη «συμπαιγνία» εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με ανακοίνωσή του παρατηρεί ότι «σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων που εξέθεσε και εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να κάνει τα πάντα για να συγκαλύψει την υπόθεση και να θέσει εμπόδια στη διερεύνησή της”.

Η έρευνα βάλτωσε

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσα στον τελευταίο χρόνο απαγόρευσε τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης όπως το Predator, ανακοίνωσε την απαγόρευση της χορήγησης βίζας σε όσους εμπλέκονται στην παραγωγή, εμπορία και διάχυση του παράνομου λογισμικού και χθες, επέβαλε κυρώσεις στην κοινοπραξία Intellexa, τους βασικούς μετόχους της και την ελληνική θυγατρική της.

Στην Ελλάδα αν και έχει παρέλθει ένα και πλέον έτος και η σχετική Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών έχει ολοκληρωθεί εδώ και 15 μήνες. Τον προηγούμενο Οκτώβριο η έρευνα αφαιρέθηκε από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών, οι οποίοι χειριζόντουσαν την υπόθεση για 14 μήνες, και ανατέθηκε σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με επίκληση την ανάγκη επίσπευσή της. Πέντε μήνες μετά δεν έχει υπάρξει πρόοδος και δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη.

Στην Ελλάδα διώκονται όσοι αποκάλυψαν την υπόθεση

Οι Ντίλιαν, Χαμού, Intellexa S.A., Intellexa Limited, Cytrox AD, Cytrox Holdings ZRT, and Thalestris Limited κατηγορούνται από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ότι φέρουν ευθύνη ή είναι συνένοχοι άμεσα ή έμμεσα για κυβερνοενέργειες που προήλθαν από άτομα εκτός των ΗΠΑ και είχαν αποτέλεσαν σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την οικονομική υγεία και σταθερότητα της χώρας και πως είχαν σκοπό να προκαλέσουν σημαντική υπεξαίρεση κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων, εμπορικών μυστικών, προσωπικών δεδομένων ή οικονομικών πληροφοριών για εμπορικό ή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα  ή προσωπικό οικονομικό όφελος. 

Στις κυρώσεις που επιβάλλονται περιλαμβάνεται το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων που βρίσκονται εντός των ΗΠΑ ή στην κατοχή ή τον έλεγχο Αμερικανών πολιτών.

Στην Ελλάδα επιβλήθηκε πρόστιμο, αλλά στην… εφημερίδα Documento που αποκάλυψε το σκάνδαλο από την ΑΔΑΕ -μια κίνηση που είχε υποδείξει ο τότε Αρχιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου!

Μόνο ένας βουλευτής από τη Νέα Δημοκρατία -που εξαφανίστηκε πλέον- ο Κώστα Τζαβάρας μιλώντας για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών “που διερευνάται εδώ και μήνες από τη Δικαιοσύνη, σε επίπεδο απλής προκαταρκτικής εξέτασης”, είχε πει «από το να κάθονται οι εισαγγελείς και να κλώθουν, καλό θα είναι να βγουν στη δράση και αυτή έχει μόνο μία κατεύθυνση».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, έσπευσε τότε να εκδώσει ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας «εντελώς άστοχες και άδικες» τις δηλώσεις Τζαβάρα, υποστηρίζοντας ότι «ενσπείρουν ανησυχία και αμφιβολίες στους πολίτες», τη στιγμή που «οι εισαγγελικές Αρχές της Αθήνας δεν “κλώθουν”, αλλά “διερευνούν σε βάθος, προς πάσα κατεύθυνση».

Δεκατέσσερις μήνες μετά το βάθος της έρευνας μάλλον είναι απύθμενο όπως ήταν και στην υπόθεση Novartis για την οποία πάλι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις, ενώ στην Ελλάδα ασκήθηκαν διώξεις, αλλά σε βάρος της εισαγγελέα που έστειλε την υπόθεση στη Βουλή.