Το Σκάνδαλο υποκλοπών και η τελευταία προειδοποίηση: Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να αρχίσει να τα μαζεύει γιατί “όσο καθυστερεί η χώρα θα κινδυνεύει” – Ο αγώνας για τη διαδοχή έχει αρχίσει και ο Νίκος Δένδιας δηλώνει “παρών”

Του Νίκου Λακόπουλου

Με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να μην μπορούν να αποφασίσουν αν οι αποκαλύψεις του Documento προκαλούν θύελλα, καταιγίδα, τρικυμία ή σεισμό πολλά ξένα ενημέρωσης αναλαμβάνουν να μας ενημερώσουν για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα ταρακουνιέται από το σκάνδαλο υποκλοπών καθώς ρεπορτάζ-βόμβα ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την κρατική υπηρεσία πληροφοριών για να κατασκοπεύσει δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών» γράφει η Daily Mail.

To Politico γράφει πως ” το σκάνδαλο των υποκλοπών επεκτείνεται περαιτέρω. Αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι μεταξύ των ατόμων που εντόπισαν ίχνη του παράνομου λογισμικού στις συσκευές του”.

Η Figaro επισημαίνει πως “ένας πρώην πρωθυπουργός και υπουργοί είναι ανάμεσα στα πρόσωπα υπό παρακολούθηση» και παρατηρεί ότι ορισμένα από τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν ήταν και πιθανοί εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη”.

Μάλλον κανείς δεν πιστεύει πως είναι “εθνικός συκοφάντης ο Βαξεβάνης» -όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις υπουργών και επιχειρηματιών έγιναν αρχικ΄α άλλωστε από μέσα ενημέρωσης που ήταν φιλικά προς την κυβέρνηση ώσπου διαπίστωσαν πως παρακολουθούνταν ο εκδότης τους.

Με τίτλο «Να διαλυθούν οι σκιές» το κύριο άρθρο της εφημερίδας “Καθημερινή” -τον διευθυντή της οποίας παρακολουθούσαν- δεν αφήνει περιθώρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Μόνον η πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων θα διαλύσει τις όποιες σκιές έχει προκαλέσει” γράφει. “Όσο καθυστερεί η χώρα, θα κινδυνεύει να μπει σε μια πολύ σκοτεινή ατραπό, όπως συνέβη και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

Ποιος υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών

Το Βήμα διαπιστώνει υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών και ζητά διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθο. ‘Η επίδειξη πολιτικής μικρότητας σε ανούσιες αντιπαραθέσεις, οι έμμεσες «διαψεύδεις» στοιχείων με την επίκληση του ήθους και των εμμονών του ενίοτε κομιστή των αποκαλυπτικών πληροφοριών, όπως βέβαια και η επίκληση ως αποδεικτικού στοιχείου ενοχής της ανύπαρκτης στο Δίκαιο «οικογενειακής ευθύνης» γράφει- “υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα, και σίγουρα δεν συμβάλλουν καθόλου στη διαλεύκανση του κρίσιμου για τη Δημοκρατία και την κοινωνία ζητήματος”.

Αν ισχύουν όσα αποκαλύπτει το Documento ένα άρρωστο μυαλό -νοσηρό και ανόητο το χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός ΄Κώστας Καραμανλής- παρακολουθούσε την μισή κυβέρνηση και έναν άλλο πρώην πρωθυπουργός. Στη λίστα είναι κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ακόμα ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, αλλά και οι …σύζυγοι του Βασίλη Κικίλια Τζένη Μπαλατσινού, του Άδωνι Γεωργιάδη Ευγενία Μανωλίδου και του Κωστή Χατζηδάκη Πόπη Καλαντζή.

Η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου πως «πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία» χαρακτηρίζοντάς τον Κώστα Βαξεβάνη «εθνικό συκοφάντη» που «εμπλέκεται στην χρηματοδότηση με ρωσικά κεφάλαια τηλεοπτικού δικτύου στην χώρα μας» (!) παραβλέπει όσα αποκάλυψε ήδη ο Βασίλης Λαμπρόπουλος από το “Βήμα”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βλέπει πίσω από τον Βαξεβάνη “κέντρα που θα προτιμούσαν μια άλλη κυβέρνηση, πιο βολική, και έναν άλλο πρωθυπουργό, αδύναμο και ελέγξιμο» (!). Μόνο που την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη έκανε η ΕΥΠ κι όχι αυτ΄΄α τα κέντρα.

Η ανταπάντηση του εκδότη του Documento ΄΄εχει προαναγγέλει τα αποδεικτικά στοιχεία που ζητά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που “μπορεί να υπάρχουν”:

“Αγαπητέ κύριε Οικονόμου, να προσέχετε την ευκολία με την οποία καταφεύγετε σε χαρακτηρισμούς και τη βεβαιότητα με την οποία μιλάτε για μη ύπαρξη παρακολουθήσεων. Μπορεί αύριο μεθαύριο να αποδειχθεί ότι ήσασταν και εσείς υπό παρακολούθηση”.

Ο Κώστας Βαξεβάνης ζητά συνάντηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά εκείνος τον προλαβαίνει: ο κ. Ντογιάκος παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να καλέσει άμεσα σε κατάθεση τον Κώστα Βαξεβάνη και να προσκομίσει όσα στοιχεία διαθέτει.

Η κυβέρνηση αποδέχεται πως γίνονται παρακολουθήσεις

Η δήλωση κύκλων του Νίκου Δένδια πως «είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών» έχει διπλή ανάγνωση και πολλά υπονοούμενα:

“Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους».

Ποιοι θέλουν εντός Ελλάδας να ακούνε τις συνομιλίες του Υπουργού Εξωτερικών; Αν το αδιανόητο είναι να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών τι είναι το αν αυτό πράγματι συμβαίνει;

Οι κύκλοι του Νίκου Δένδια λένε πως και να θέλανε δεν μπορούσαν να παρακολουθούν τον υπουργό Εξωτερικών και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προετοιμάζοντας μια δεύτερη γραμμή άμυνας έχει δεχθεί ότι “λογισμικά παρακολούθησης υπάρχουν στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή”.

Η κυβέρνηση δηλαδή αποδέχεται πως γίνονται παρακολουθήσεις, αλλά δεν τις κάνει η ίδια η οποία “έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα.

Ταυτόχρονα είναι έτοιμη η δριμεία θεσμική αντίδραση της Κυβέρνησης στο φαινόμενο αυτό, το οποίο δημιουργεί εθνικούς κινδύνους και χρησιμοποιείται από όσους επιδιώκουν την ανωμαλία και την αναταραχή, σε μια κρίσιμη μάλιστα συγκυρία, σε κάθε επίπεδο”. 

Αν μη τι άλλο η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέφτει σε αντιφάσεις. Αν οι παρακολουθήσεις γίνονται -αλλά όχι από δημόσια αρχή- ο Βαξεβάνης δεν είναι συκοφάντης. Και η κυβέρνηση μπορεί να διευκολύνει την έρευνα για να δοθούν απαντήσεις.

Αν δεν το κάνει, είναι ένοχος ο ίδιος ο Μητσοτάκης απέναντι στον οποίο έχει σταθεί το απόσπασμα και περιμένει να δοθεί η εντολή για “πυρ” από φίλιες -ως τώρα- δυνάμεις που αντιλαμβάνονται πως και τους παρακολουθούσε και τους κοροϊδεύει.

Μοιάζει με φιλική προειδοποίηση να αρχίσει να τα μαζεύει πριν αρχίσουν τα πυρά. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει έτσι και να κερδίσει τις εκλογές. Κι αν υπάρχει ένα μήνυμα από τον Νίκο Δένδια -που ήταν ο μόνος που έκανε μέσω “κύκλων” σιβυλλικές δηλώσεις- είναι πως ο αγώνας για τη διαδοχή έχει αρχίσει. Και ο ίδιος δηλώνει παρών.

“Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών». Περισσότερο αδιανόητο και επικίνδυνο είναι να το έχει κάνει.