Το φαινόμενο Βασίλη Λεβέντη: Ο Γραφικός Επίμονος

Του Νίκου Γαλάτη

getimage (2)Ο Βασίλης Λεβέντης όχι μόνο  δικαιώθηκε για τους αγώνες του, αλλά μπορεί να είναι και ο ρυθμιστής του πολιτεύματος. Aν πιστέψουμε τις περίφημες σημειώσεις Φλαμπουράρη στο κοινοβούλιο που υπέκλεψε ο φακός ενός παπαράτσι τότε στα κυβερνητικά μυαλά υπάρχει η σκέψη:

-Γιατί όχι και με τον Λεβέντη;

Φυσικά η άποψη αυτή είναι κωμική, αλλά και ταιριάζει απόλυτα στην πολιτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε συνεργάστηκε με τον «ακροδεξιό», όπως τον χαρακτηρίζει -και- ο Βασίλης Λεβέντης. Ένα πρόσωπο γραφικό- με τις τελετές, τις παρελάσεις και τις δηλώσεις του- αν η κυβέρνηση δεν του έδινε ένα αμφιλεγόμενο κύρος: τον Πάνο Καμμένο.

Υπήρχε στην πολιτική ζωή ένα ακόμα γραφικό πρόσωπο που οι πολιτικές του θέσεις έκρυβαν το στοιχείο αυτό –της γραφικότητας- ακόμα κι όταν τον πιτσίλησε- ως σημάδι θεού πως θα γίνει κάποτε πρωθυπουργός.  Είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης –αμίμητος για την δήλωσή του «έχω βάλει στο ψηφοδέλτιο έναν ναζιστή, έναν ομοφυλόφιλο και έναν εβραίο». Ο μεγάλος ανταγωνιστής όμως του Βασίλη Λεβέντη ήταν ένα «καλτ» πρόσωπο, αγαπητό, όπως  ο ίδιος στη «νεολαία». Ήταν ένας οικολόγος που βρίσκεται στην φυλακή για καταπάτηση οικοπέδων! Ο απαράμιλλος  Βεργής, άφησε εποχή με την πολιτική του παρουσία. Η απουσία του επέτρεψε στην Ένωση Κεντρώων να μπει στην Βουλή με ένα απίστευτο ποσοστό και πάνω από εκατό χιλιάδες ψήφους. Πιθανόν πολλοί να μπέρδεψαν τον έναν με τον άλλο, καθώς και οι δύο ήταν μεταξύ των άλλων και …οικολόγοι.

9447214C87F559CBD0F19FBD2BEA9BB4Ο Βασίλης Λεβέντης τους ξεπέρασε όλους, όχι γιατί είναι πιο «σοβαρός» από όλους, αλλά γιατί είναι κάτι πέρα από μια «καλτ», καλοκάγαθη και αδιάβλητη παρουσία.  Είναι γνωστός πλέον για τις προφητείες του- πέρα από τις δηλώσεις του, όπως αυτή:

-Ψηφίστε με, να βοηθήσω τη χώρα με τις τόσες γνωριμίες που έχω στην Ευρώπη.

Το βασικό μοτίβο του Βασίλη Λεβέντη είναι ο αγώνας ενάντια στη διαπλοκή. Ο Αντρέας, ο Μητσοτάκης, ήταν όλοι  διαπλεκόμενοι. Ο σαραντάχρονος τότε ηγέτης τους πυροβολούσε- κι ευχόταν να πεθάνουν- από το κανάλι του, ανάμεσα σε πίτσες και καζούρα- λέγοντας «αλήθειες» και προφητείες. Η δικαίωση ήρθε εικοσιπέντε χρόν ια μετά. Ο δρόμος άνοιξε όταν πήρε 1,8% στις προηγούμενες εκλογές. Μια αφίσα με μια σήραγγα φωτισμένη έγραφε:

-Η έξοδος από το σκοτεινό τούνελ

 

Ένας προφήτης, μα τι προφήτης

 

Ο θρίαμβος ήρθε στις τελευταίες εκλογές. Όταν άνοιξε η νέα Βουλή ο Βασίλης Λεβέντης ήταν πλέον ένας αρχηγός κόμματος με εννέα βουλευτές. Εννέα έδρες και να καίνε! Η έκπληξη δεν ήταν αυτή. Ήταν πως ο γραφικός Λεβέντης και η ομάδα του δείχνουν πιο σοβαροί, πιο σεμνοί και πιο κοινοβουλευτικοί από πολλά «ψώνια « της Αριστεράς και της Δεξιάς. Η επόμενη «έκπληξη» δεν θα είναι έκπληξη. Η Ένωση Κεντρώων είναι πρόθυμη να μπει στην κυβέρνηση. Με εννέα συζητήσιμους όρους.a43ff5ffae1685a25255bc2e81d50ba9

images (1) «Πρόεδρε, σ’ εμπιστεύομαι και σε στηρίζω. Βασίλης Λεβέντης στη Βουλή στις 25 του Γενάρη» είχε πει ένας «οδηγός της κοινής γνώμης» που έβγαζε το «μεροκάματό του» από την πράξη και την θεωρία του Βασίλη Λεβέντη. Ο μίμος και κωμικός Γιώργος Μητσικόστας.

Το παράδειγμα του το ακολούθησαν εκατό χιλιάδες πολίτες, κυρίως νέοι, που πιθανόν να ειρωνεύτηκαν έτσι όχι τον ίδιο τον Βασίλη Λεβέντη, αλλά το πολιτικό σύστημα. Πόσο πιο γραφικοί δεν είναι άλλοι πολιτικοί ηγέτες σε μια εποχή παρακμής με πρόσωπα ασήμαντα, αγράμματα και φαιδρά έως και γελοία; Η κριτική στην πολιτική και την εξουσία πολλές φορές είχε πάρει τέτοιες μορφές. Πολλοί θα θυμούνται τον φάλτσο τραγουδιστή της δεκαετίας ’90 που έκανε σουξέ με ένα τραγούδι που δεν έμοιαζε με όλα τα άλλα και περιείχε μια βαριά «αλήθεια»:

«Μου θυμίζεις τη μάνα μου και γι΄αυτό σ΄αγαπάω».

Η γραφική φιγούρα του εβδομηντάχρονου πολιτικού μηχανικού με πάθος για την πολιτική και μίσος για τα πετυχημένα κόμματα έγινε οικεία και συμπαθής στους ψηφοφόρους ίσως γιατί σε ένα κόσμο διεφθαρμένο ο Βασίλης Λεβέντης εκπέμπει μια αθωότητα, ανάμεσα στην αφέλεια του και την «τρέλα» του. Οι νέοι τον αποκατέστησαν ως «αουτσάιντερ» της πολιτικής, τα κανάλια τον αποδέχτηκαν κι οι κάμερες στήνονται μπροστά του για να κάνει δηλώσεις ή προφητείες:

«Αν τα κόμματα συνεχίσουν τις ακρότητες θα μας διώξουν από την Ευρώπη και θα γίνουμε τριτοκοσμική χώρα».

Οι «αλήθειες» και οι «προφητείες» είναι απλές, αυτονόητες φράσεις που αποχτούν σημασία, όπως άλλοτε όλες οι πολιτικές δηλώσεις, που εκφέρονται με στόμφο. Η πιο σημαντική δήλωση που έκανε π.χ. ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μάλλον ήταν «Καλημέρα, πως είστε;». Ο Βασίλης Λεβέντης αναπτύσσει έναν λόγο «αντιεξουσιαστικό» και «δίκαιο», υπέρ του λαού. Δεν είναι επαγγελματίας, όπως λέει. Κι έτσι κανείς δεν αναρωτήθηκε από τους ψηφοφόρους του πως θα χτυπήσει τον νεποτισμό και την οικογενειοκρατία, όταν στο ψηφοδέλτιο του περιέλαβε πέντε υποψήφιους με το όνομα Λεβέντης!

«Ήθελα να τους τιμήσω όλους!» είπε δακρύζοντας ο αρχηγός. Και υποσχέθηκε πως οι βουλευτές θα αλλάζουν κάθε έξι μήνες, ώστε να περάσουν από την Βουλή, όσο γίνεται περισσότεροι.leventis2 (1)

Μια μικρή έρευνα στο παρελθόν του ηγέτη- προφήτη αποκαλύπτει πως ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ το 1974. Φλέρταρε με τον Μητσοτάκη και την «Νέα Δημοκρατία» κι ήταν υποψήφιος στις εκλογές μαζί της το 1989. Πολύ γρήγορα θα πει το περίφημο «Να πεθάνουν οι προδότες» -μια σκηνή που αποκαλύπτει πως ο γραφικός πρόεδρος δεν είναι μια πολιτική φιγούρα τόσο όσο του παλιού ασπόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος όταν τον κάλεσε στο κανάλι του και παρήγγειλε πίτσες δεν αποκάλυψε την κατάντια του αστείου –αλλά συμπαθούς- ηγέτη ενός ανύπαρκτου τότε κόμματος, αλλά της ελληνικής καθεστωτικής δημοσιογραφίας. «Κάποτε θα κυνηγάνε στο δρόμο οι πολίτες» προφήτεψε ο αρχηγός της «Ένωσης Κεντρώων». Μόλις είχε εντάξει στο ψηφοδέλτιο του τον άλλο γιο του Γεωργίου Παπανδρέου- τον ετεροθαλή αδελφό του Ανδρέα- ένα ακόμα πρόσωπο που χαρακτηρίζεται από αφέλεια.

Ο “Επαναστάτης του Κέντρου”

Με ένα φραπέ στο Κανάλι 67- μες τη νύχτα- δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Το ψηφοδέλτιο του έχει πια «καθηγητές πανεπιστημίου, από την Αμερική», πέντε Λεβέντες- ο ένας είναι ο γιος του- και πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα- εννέα από τα οποία βρέθηκαν στο κοινοβούλιο. Ο ρομαντικός και μοναχικός ηγέτης δικαιώθηκε.

imagesΟ εξηνταπεντάχρονος υποψήφιος υπουργός είναι το τέταρτο παιδί μιας οικογένειας από  το Κορακοβούνι της Αρκαδίας που βρέθηκε στα Ταμπούρια του Πειραιά, όταν οι Γερμανοί κάψανε το σπίτι της. Ο νεαρός Βασίλης μπήκε έκτος στο Πολυτεχνείο και τέλειωσε με άριστα για να κάνει μεταπτυχιακά στο Μόναχο. Στη χούντα είχε πολύγραφο και διένειμε προκηρύξεις. Τότε έκανε κι ένα αντιστασιακό δισκάκι. Τη μέρα της εισβολής στο Πολυτεχνείο ήταν μέσα.

Η πολιτική μάχη άρχισε το 1982 όταν κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά. Ακολούθησαν καμιά τριανταριά αποτυχημένες απόπειρες να μπει στην Βουλή ή έστω σε ένα δήμο. Αλλά όταν κατέβηκε το 1986 στο Δήμο Αθήνας πήρε 0,57% και 2.352 ψήφους. Με τη «Νέα Δημοκρατία» τους έκανε 5.212- δυο θέσειςvasilis-leventis-1 πάνω από τον τελευταίο στο …ψηφοδέλτιο.

Οι συνεχείς αποτυχίες τον οδήγησαν να πουλήσει το κανάλι στον Γιώργο Κουρή- είναι το Extra Channel. ’Oπως λέει ο ίδιος δέχτηκε δυο απόπειρες δολοφονίας του. Μετά από τόσα χρόνια αγώνα το παιδί από τα Ταμπούρια- που πήγαινε με τα πόδια στο Πολυτεχνείο από τον Πειραιά- δικαιώθηκε. Μπήκε θριαμβευτικά στην Βουλή με εννέα οπαδούς του. Γιατί στο τέλος στην Ελλάδα, οι καλοί νικούν και ο αγώνας πάντα δικαιώνεται. Ειδικά αν είναι και καλοί και κεντρώοι.

ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΕΔΩ