Το Colectiv και η γραμμή Μαξίμου: «θάψτε την απεργία»

Του Στέλιου Κούλογλου

Eίχαμε χθες δύο ευχάριστα νέα από το Ευρωκοινοβούλιο. Το ένα είναι ότι ψηφίστηκε,  με άνετη πλειοψηφία, η άρση των πατεντών για τα εμβόλια covid. Το άλλο, ότι το κινηματογραφικό βραβείο Lux, κέρδισε φέτος ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ εναντίον της διαφθοράς,  με ήρωες Ρουμάνους δημοσιογράφους. Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα η γραμμή του Μαξίμου ήταν θάψτε την απεργία και Έλληνες δημοσιογράφοι υπάκουαν κανονικά. 
 
Πράγματι, αυτό που έγινε χθες δεν έχει προηγούμενο για καμιά πανελλαδική απεργία των τελευταίων δεκαετιών και μάλιστα τέτοιας έκτασης: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, εργατικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα απεργούσαν, αλλά για τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ η απεργία δεν υπήρχε. Ντροπαλή, η «Καθημερινή » είχε στη πρώτη σελίδα μια μικρή, « έμμεση » είδηση («Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα»), τουλάχιστον για να μην ταλαιπωρηθούν οι αναγνώστες της.
 
Στα «Νέα» η είδηση ότι γίνεται πανελλαδική απεργία δεν υπάρχει ούτε στα ψιλά των μέσα σελίδων. Εκεί δηλαδή που θάβονται οι ειδήσεις, αλλά τουλάχιστον τηρούνται τα προσχήματα.  Μόνο μέσα σε ένα ρεπορτάζ για την αντιπολίτευση (« Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί τώρα νέα συνταγή για τον ..δρόμο») μαθαίνουμε ότι σε διαδηλώσεις θα πάρει μέρος και ο Τσίπρας. Στη σελίδα 13..
 
Στα καλά νέα τώρα, το ψήφισμα της Ευρωβουλής για την απελευθέρωση των πατεντών εγκρίθηκε με 355 ψήφους υπέρ, 263 κατά και 71 αποχές . Υπέρ ψήφισαν οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων , της Αριστεράς,  ενώ εναντίον ψήφισαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ,  και το ακροδεξιό ID.  Οι ομάδες των Κεντρώων και των συντηρητικών διχάστηκαν.
 
Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα να αισθάνεσαι ότι ανήκεις σε έναν χώρο που βάζει την ηθική και την αλληλεγγύη- αλλά και τη λογική, γιατί αν δεν εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης οι μεταλλάξεις θα γυρίσουν σαν μπούμεραγκ- πάνω από τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών και το χρήμα. Δεν ξέρω αν ένιωσαν το ίδιο και οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Είναι πάντως θετικό διαφοροποιήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ψηφίζοντας υπέρ της απελευθέρωσης, διορθώνοντας τη στάση τους σε προηγούμενη ψηφοφορία.
 
Στο άλλο καλό νέο, το ρουμανικό ντοκιμαντέρ που βραβεύθηκε ξεκινά με μια πυρκαγιά στο κλαμπ Colectiv (από εδώ και ο τίτλος του) στο Βουκουρέστι με 27 νεκρούς και 180 τραυματίες. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί  τη δημοσιογραφική ομάδα που ερευνά τη συνέχεια της τραγωδίας. Tις επόμενες εβδομάδες, 37 ακόμη τραυματίες από την πυρκαγιά χάνουν άδικα τη ζωή τους από μολύνσεις, λόγω των ελλείψεων του συστήματος υγείας και τη γενικευμένη διαφθορά:  ανεπαρκείς νοσοκομειακές δομές, νοθευμένα απολυμαντικά και εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων.
 
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ καλύτερο και από πετυχημένο θρίλερ, που αποκαλύπτει με θάρρος, χωρίς προπέτεια αλλά και χωρίς στρογγυλέματα ή συμβιβασμούς, τις ευθύνες της κυβέρνησης και όλου του διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας. Η ταινία είχε προταθεί για το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και άξιζε και τις 2 διακρίσεις. Κέρδισε τελικώς το βραβείο Lux και αυτό έχει τη σημασία του. Γιατί για τη νικήτρια ταινία, εκτός από τους ευρωβουλευτές, ψήφισαν φέτος για πρώτη φορά και οι Ευρωπαίοι πολίτες που την είδαν. Δείχνει η τίμια, ερευνητική δημοσιογραφία εκτιμάται και έχει ζήτηση.
 
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η έρευνα την οποία παρακολουθούμε στο ντοκιμαντέρ, που κλόνισε ανεπανόρθωτα την τότε κυβέρνηση, γίνεται από τους συντάκτες μιας ρουμανικής αθλητικής εφημερίδας, που δεν έχουν ξεχάσει την ιδιότητα τους ούτε έχουν χάσει τις κοινωνικές τους ευαισθησίες (και χθες στην ελληνική απεργία συμμετείχαν αθλητικά site, ενώ πολλά πολιτικά έκαναν τον απεργοσπάστη).
 
Στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου προβλήθηκε περιορισμένα λόγω πανδημίας, το Colectiv χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές ως «φόρος τιμής στο ιερό λειτούργημα της δημοσιογραφίας, το στερνό ανάχωμα απέναντι σε έναν θαυμαστό καινούργιο κόσμο βαρβαρότητας». Η σύγκριση με τα ελληνικά βάρβαρα δημοσιογραφικά κακέκτυπα, που έθαψαν την είδηση της ημέρας επειδή έτσι ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου, είναι πραγματικά καταθλιπτική.

 Από το tvxs.gr