Τρομολαγνείες και πανικοί

Γράφει ο Χρήστος Γκίμτσας

Ο παγκόσμιος τρόμος, άρχισε με τον ιό του  ΕΙΤΣ  (H.I.V). Και επειδή είναι και σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, το πρόβλημα μέσα από μία ανεξέλεγκτη δημοσιογραφία , είχε πάρει  χαρακτηριστικά μεταφυσικής τρέλας.  Οι Θεόπληκτοι συντηρητικοί στην Αμερική, χαρακτήρισαν τον H.I.V.,  ως κατάρα του Θεού, με σκοπό την εξόντωση των αμαρτωλών ομοφυλοφίλων και  ναρκομανών, που είναι γεγονός, ότι σ΄ αυτούς τους συνανθρώπους  κυριάρχησε    η μεταδοτικότητα της νόσου. Διέδιδαν μάλιστα, ότι η σωτηρία της ανθρωπότητας από την κατάρα του  Θεού  , ήταν η σεξουαλική αποχή!

Ακόμα και από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό , οι χρήστες και οι ομοφυλόφιλοι , αντιμετωπίζονταν  στην αρχή, με ισχυρή επιφύλαξη και δυσφορία ,ενώ τα διπλά χειρουργικά γάντια είχαν γίνει κανόνας.
Εδώ μάλιστα, στην Ελλάδα, ένας «προοδευτικός» υπουργός υγείας, διαπόμπευσε  δημόσια, κάποιες δυστυχισμένες ιερόδουλες, που ήταν  φορείς της νόσου.

Στην συνέχεια μας προέκυψε ο ιός H1N1. Μία παραλλαγή του ιού της γρίπης, που επειδή μεταδόθηκε από τους χοίρους στον άνθρωπο,  η νόσος ονομάστηκε, «Γρίπη των Χοίρων».

Τι δεν γράφηκε και τι δεν ειπώθηκε από ειδικούς και δημοσιογράφους. Ακόμα και η Π.Ο.Υ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας), την  ‘’πάτησε’’. Μίλησε για επερχόμενη πανδημία,  οι  δε κυβερνήσεις έκαναν τρελές παραγγελίες εμβολίων . 600 εκατομμύρια δόσεις οι ΗΠΑ, 100 εκατομμύρια δόσεις η Γαλλία,  ενώ οι άνθρωποι πανικοβλημένοι , έτρεχαν στα φαρμακεία για να αγοράσουν το αντι-ιικό φάρμακο, tamiflou. Ευτυχώς που οι επιδημιολογικές προβλέψεις αστόχησαν, και έτσι την γλύτωσαν τα γουρούνια από την εξόντωση!

Τα ίδια   και χειρότερα, έγιναν και με μερικές άλλες νοσολογικές οντότητες που  δημιούργησαν ανάλογους πανικούς,  παγκόσμιους μάλιστα , όπως η «Νόσος των Τρελών Αγελάδων»  (Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια),   η «Γρίπη των Πτηνών»   (που οφείλεται στον  ιό Η5Ν8, μία άλλη παραλλαγή του ιού της γρίπης) ,  και η «Νόσος των Λεγεωναρίων» ( που οφείλεται στο μικροβιο Λεγεωνέλλα)  . Νοσήματα που μάλλον ξεπεράσαμε τον φόβο που μας προκάλεσαν, και όμως εξακολουθούν και υπάρχουν.

Ο μεγάλος χαμός όμως έγινε με τον Κορωναϊό (Covid). Για μία ακόμα φορά και με περισσότερο πάθος, ανοσοβιολόγοι , ιολόγοι ,εντατικολόγοι , υγειϊνολόγοι, καφετζούδες, αστρολόγοι ,ρασοφόροι, προφήτες, σε συνεργασία  με πρόθυμους δημοσιογράφους , που θεωρούν πως είδηση είναι ότι έχει μέσα « τάφο, αίμα σπέρμα», στον αγώνα της ενημέρωσης, μας έκαψαν τον εγκέφαλο.

Καθηγητές, παρακαθηγητές,  λέκτορες, ειδικοί στη οικονομία της υγείας, μεταλλαξιολόγοι ακόμα και πολιτικοί  και  ιερωμένοι όλων των βαθμίδων, είχαν βαλθεί πρωί μεσημέρι, βράδυ να μας ενημερώνουν  για την νόσο και την πορεία της. Και η κοινωνία αντί να ηρεμήσει , οδηγήθηκε  με τον όγκο των άχρηστων και πολλές φορές επικίνδυνων πληροφοριών  τους, στον  τρόμο και στον πανικό.

Ακόμα και η τελευταία γριά ,  στην τελευταία βουνοκορφή, έμαθε τι είναι το ανοσοβιολογικό σύστημα , τα κύτταρα Τ, η θρομβοεμβολική νόσος και η πνευμονική εμβολή. Eμαθε πως γίνεται η διασωλήνωση στις ΜΕΘ, τι είναι η ΡΟ2, οι ανοσοσφαιρίνες, το επίπεδο της κορτιζόνης στο πλάσμα, την δράση των αντιφλεγμονωδών , τι είναι το mRNA  και DNA. Ποιες είναι οι παρενέργειες των εμβολίων και τι είναι το σύνδρομο  Guillen Barre.
Εμαθε τι είναι μετάλλαξη και ποιές οι ιστολογικές αλλοιώσεις στο πνευμονικό παρέγχυμα επί  νοσήσεως.

Ζήσαμε μία  «τρέλα ενημέρωσης». Η ιατρική κάθε μέρα χύμα στα πρωϊνάδικα και κάποιοι  να μας ενημερώνουν  κάνοντας επίδειξη γνώσεων , λες και έκαναν διάλεξη  σε πανεπιστημιακό  αμφιθέατρο.

Αποτέλεσμα: Αντί η κοινωνία να καθησυχάσει και να διαχειριστεί την όντως δύσκολη πραγματικότητα με ηρεμία και πειθαρχία, οδηγήθηκε στον πανικό τον τρόμο και την ανασφάλεια. Αυτά ακριβώς που ζήσαμε.
Όχι βέβαια, πως στις ημέρες της πανδημίας δεν ακούστηκαν και σοβαρές και υπεύθυνες φωνές. Κάθε άλλο. Σε στιγμές όμως  κοινωνικής κρίσης και μάλιστα ανεξέλεγκτης ,   πάντα επικρατεί ο λαϊκισμός, και οι ψευδεπίγραφοι.

Και σαν  να μην έφταναν, όλα αυτά, παρόλο που η επιδημία του covid  μπήκε σε ύφεση, μας προέκυψαν και  κάποια περιστατικά σχετικά ακίνδυνων και γνωστών  νοσημάτων όπως κάποια κρούσματα παιδικής ηπατίτιδας. Πρώτοι πάλι οι ‘’ειδικοί ‘’που σε συνεργασία με ‘’ανήσυχους’’ δημοσιογράφους,  βάλθηκαν να μας ενημερώσουν για τον όλο κύκλο παραγωγής και μεταβολισμού της χολερυθρίνης, και συγχρόνως με την ευκαιρία, να γίνουν και μερικά μαθήματα επί της οθόνης σχετικά με την μεταμόσχευση  του ήπατος!

Και πριν προλάβουμε να ηρεμήσουμε από την ηπατίτιδα,  μας προέκυψε  «Ευλογιά των  Πιθήκων». Δεν θεωρείται σοβαρή και θανατηφόρος νόσος, όμως τα δημοσιογραφικά τσακάλια  φρόντισαν να δημοσιεύσουν φωτογραφίες με τον όντως αποκρουστικό οπτικά,  αλλά ιάσιμο δερματικό εξάνθημα της νόσου,  ανεβάζοντας την τρομολαγνεία στα ύψη.

Τέλος, αναφέρθηκε ο εντοπισμός ενός κρούσματος λέπρας κάτι που έγινε πρώτη είδηση, λες και η λέπρα, η φυματίωση και η σύφιλη, αρρώστιες απόλυτα θεραπεύσιμες, είχαν διαγραφεί από το οικοσύστημα, με υπουργική απόφαση! Και φοβάμαι πως  στον βωμό της ‘’ενημέρωσης’’ μήπως αρχίσουν και δημοσιεύουν και φωτογραφίες από την Σπιναλόγκα.

 Κανείς ειδικός η φορέας δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει την κοινωνία, ότι όλα αυτά τα νοσήματα εμπεριέχονται  διαχρονικά, μέσα στο οικοσύστημα στο οποίο  συνυπάρχει και ο άνθρωπος. Ένα οικοσύστημα που δεν οφείλει να είναι φιλικό προς τον ανθρώπινο είδος.

Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν αναπόφευκτα τέτοιες νοσολογικές καταστάσεις, που ο homo sapiens με την ευφυΐα  του αργά η γρήγορα καταφέρνει να τις αντιμετωπίσει και να τις ξεπεράσει και όχι πάντα χωρίς απώλειες. 

[email protected]