Υποκλοπές, παρακολουθήσεις, αστυνομική βία και διώξεις μελών ανεξάρτητων αρχών σε μια χώρα όπου η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί και η ελευθερία τύπου “ολισθαίνει”. Πόσο “συνταγματική δημοκρατία” είναι η Ελλάδα;

Του Νίκου Λακόπουλου

“Η Ελλάδα είναι μια σταθερή συνταγματική δημοκρατία με ένα σύγχρονο και ισχυρό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που είναι πλήρως προσηλωμένη στα δικαιώματα και τις αξίες της ΕΕ.”.

Αυτό υποστηρίζουν 17 ευρωβουλευτές του ΕΛΚ -ανάμεσά τους η ευρωομάδα της ΝΔ- με κείμενο “αντιψήφισμα” καθώς η κρίση του κράτους δικαίου και η ολίσθηση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα απασχολούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αναμένεται να υιοθετήσει καταδικαστικό ψήφισμα.

Οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και η χρήση του παράνομου και κακόβουλου λογισμικού κατασκοπείας Predator ήταν λόγος για παραίτηση του πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος μετέθεσε τις ευθύνες στον ανηψιό του που παραιτήθηκε με το απίστευτο επιχείρημα πως δεν… ήξερε.

Η συνέχεια ήρθε όταν η κυβέρνηση άλλαξε τη σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και η νέα πλειοψηφία της ΑΔΑΕ αποφάσισε να μην εκτελέσει την εισαγγελική παραγγελία. Τελικά αντί να παραπεμθούν όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο διώκονται δύο μέλη της ΑΔΑΕ!

«Είναι ώρα να πούμε αλήθειες. Η ιστορία – το σκάνδαλο των υποκλοπών ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 και ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί. Οι δυσκολίες οφείλονται σε εκείνους που δεν ήθελαν να γίνει γνωστό το πόρισμα. Στόχευαν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και την ΑΔΑΕ» είχε πει ο Χρήστος Ράμμος που αναφέρθηκε με σαφήνεια κατά του Ισίδωρου Ντογιάκου κάνοντας λόγο για «προσπάθεια παρεμπόδισης της ΑΔΑΕ να κάνει ελέγχους».

«Ο Ντογιάκος εξέδωσε γνωμοδότηση ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα», είπε τονίζοντας ότι η αρχή «εκ του νόμου όμως έχει κάθε αρμοδιότητα για ελέγχους»- “Κανένας νόμος δεν δίνει τέτοια αρμοδιότητα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

«Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τα πάντα για να προχωρήσουν όσο γίνεται οι έρευνες για την αποκάλυψη που δηλητηριάζει το κράτος δικαίου και είναι τοξική» επισημαίνοντας ότι «για τους πρωταίτιους και τους συνεργούς που θα υπάρχουν σίγουρα, δεν έχει κανείς ακόμα ενοχληθεί, πόσο μάλλον διωχθεί».

Η φίμωση των ανεξάρτητων αρχών

Η παρέμβαση της κυβέρνησης ΝΔ στο έργο των ανεξάρτητων αρχών όπως η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών -“ιδίως μέσω αντισυνταγματικών τροποποιήσεων της σύνθεσης της Αρχής, εκφοβισμού των μελών της και κλήση τους ως υπόπτων σε ποινικές διαδικασίες” είναι σήμερα για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ελλάδα- δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη- κατηγορείται για κυβερνητικές παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης, οι καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων (SLAPPs) και ακτιβιστών, καθώς και οι αναποτελεσματικές -για την ώρα- έρευνες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021.

Το Ευρωκοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, αναμένεται να καταδικάσει την αθέμιτη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» ως αιτιολογία για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων από την ΕΥΠ, η οποία βρίσκεται υπό την άμεση αρμοδιότητα και εποπτεία του γραφείου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Εξεταστική για τις υποκλοπές συνεδρίασε χωρίς να καλέσει τον Γρηγόρη Δημητριάδη μια πρακτική που θα ακολουθήσει και στη συζήτηση για τα Τέμπη όπου δεν θα καλέσει βασικούς πραγματογνώμονες να καταθέσουν.

Μια αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου έκανε λόγο για πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα – καθώς “οι έλεγχοι και οι διαδικαστικές εγγυήσεις – που είναι απαραίτητα για για μια ισχυρή δημοκρατία – δέχονται ισχυρές πιέσεις».

«Ο έλεγχος από εξειδικευμένα όργανα και από τον ελεύθερο Τύπο έχει αποδυναμωθεί, η δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά αργή και αναποτελεσματική, οδηγώντας σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας. Η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και τα δημόσια αγαθά. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών δέχονται τεράστια πίεση».

Κράτος δικαίου και δικαιοσύνη

Η υπερβολική χρήση βίας από την ΕΛΑΣ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, καθώς και μειονοτικών ομάδων, οι δολοφονίες τριών νεαρών Ρομά, το ναυάγιο της Πύλου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 600 μετανάστες, αλλά η δικαστική έρευνα πάλι αργεί, μαζί με τη μεταχείριση των μεταναστών και τα συστηματικά push backs και τη δικαστική παρενόχληση από τις ελληνικές αρχές προς ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβάνονται στα θέματα που απασχολούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο προσχέδιο για ένα καταδικαστικό ψήφισμα αναφέρεται πως στην Ελλάδα απειλείται ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης, καθώς η ιδιοκτησία των ΜΜΕ στην Ελλάδα κατανέμεται κυρίως σε μικρό αριθμό ολιγαρχών, και υπάρχει δραματικά ανεπαρκής αναφορά σε ορισμένα θέματα, όπως στις ανησυχίες για το σύστημα ασφάλειας των σιδηροδρόμων πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Την περασμένη βδομάδα 17 οργανώσεις και δημοσιογραφικοί φορείς κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα επειδή “υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης έχει χρησιμοποιηθεί για την άσκηση απειλών εις βάρος ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και ακτιβιστών“.

Οι οργανώσεις ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “να προβεί σε ακριβή και αμερόληπτη αξιολόγηση για το πώς η παραβίαση από την Ελλάδα των κανόνων για το κράτος δικαίου θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» των κονδυλίων της ΕΕ προς τη χώρα”.

Πιθανόν αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση που αγωνίζεται με την συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Κόμματος να αποδείξει πως “η Ελλάδα είναι μια συνταγματική δημοκρατία”. Που διώκει ακτιβιστές, δημοσιογράφους, μέλη ανεξάρτητων αρχών ακόμα και δικαστές.

Μάλλον με χώρα τριτοκοσμική μοιάζει.