Φάουλ και αποπομπές

Του Μελέτη Ρεντούμη

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί να έχει κλείσει μόλις ένα μήνα διακυβέρνησης επενδύοντας και σε κάποια νέα πρόσωπα σε κυβερνητικές θέσεις, όμως κατά γενική ομολογία, σε πρώτη φάση έγινε μια ανακύκλωση γνωστών στελεχών του κόμματος, όπου είτε ήταν ήδη στην κυβέρνηση και άλλαξαν χαρτοφυλάκιο, είτε ανέμεναν να μπουν στην κυβέρνηση και τελικά υπουργοποιήθηκαν. 

Η πρώτη μεγάλη κρίση με τις πυρκαγιές, τόσο στην Αττική όσο και στην Ρόδο, βρήκε τον κρατικό μηχανισμό σε μια σχετική ετοιμότητα με βάση το παρελθόν, απέχοντας όμως από το επίπεδο της προετοιμασίας, τόσο υλικοτεχνικά όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό που αναμένει αλλά και απαιτεί η κοινωνία.

Η πρώτη μεγάλη παραφωνία με την περίπτωση του υπουργού προστασίας του πολίτη Νότη Μηταράκη δεν άργησε να έρθει και έτσι η υπουργική θητεία του τελείωσε άδοξα, δίνοντας όμως τροφή για αρνητικά σχόλια, για το ύφος και το ήθος συγκεκριμένων υπουργών σε μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, που προσπαθεί να περάσει τα πρώτα της νομοσχέδια αλλά και να αντιμετωπίσει όλα τα ακραία φυσικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός ορθώς παραίτησε άμεσα τον κο Μηταράκη, όμως αυτό δεν αρκεί, αν το μήνυμα προς τα κυβερνητικά στελέχη δεν είναι σαφές, για τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας, όσον αφορά τις προκλήσεις και τα καθημερινά τους προβλήματα.

Εκτός όμως από τις αστοχίες Μηταράκη με την πανεπιστημιακή αλλά και την ανύπαρκτη έφιππη αστυνομία, καθώς και τις διακοπές του κατά την διάρκεια της μάχης των πυρκαγιών, είχαμε και την συμπεριφορά του Περιφερειάρχη Πατούλη, που ενώ έχει σοβαρό έργο να επιτελέσει ιδίως το καλοκαίρι, προτίμησε να χορέψει ζεϊμπέκικο σε κοινωνική εκδήλωση, αγνοώντας τα συναισθήματα των συμπολιτών του και τις δυσκολίες που περνούν το φετινό καλοκαίρι. 

Δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι η πολιτική είναι επιλογή του καθενός και οφείλει να συμμορφώνεται με τις επιταγές της κοινωνίας και του δημοσίου συμφέροντος και όχι με το προσωπικό lifestyle των πολιτικών καθώς και των ιδιαίτερων φιλοδοξιών τους.

Εν κατακλείδι, τα λάθη μπορεί να γίνονται σε επίπεδο επιχειρησιακό ή όταν εκτελείται μια συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, αλλά είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει σε επίπεδο ήθους και πολιτικής συμπεριφοράς.

Εκεί ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι αμείλικτος, τόσο στα κυβερνητικά στελέχη, όσο και στα αντίστοιχα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο πάντα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος αλλά και την συμβολή στην καθημερινή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός