Χάρης Καστανίδης: “Δεν είναι θέμα κακής κατανομής αρμοδιοτήτων. Είναι ένα σύστημα ανίκανων”

Συνέντευξη στον Νίκο Ξυδάκη

«Η κατάσταση είναι ζοφερή. Απαιτείται ανασύνταξη του κράτους, των θεσμών και της πολιτικής»

«Δεν υπάρχει λόγος να κόβονται πιθανές κοινές δράσεις για το καλό της χώρας.Η δήλωση του προέδρου του ΚΙΝΑΛΛ, ότι του είναι δύσκολο να ζητήσει εκλογές την ώρα που έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα από την πανδημία, δεν βρίσκεται σε αντίφαση με την στήριξη της πρότασης δυσπιστίας», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛΛ, Χάρης Καστανίδης. 

Στην αντιμετώπιση του χιονιά, αποκαλύφθηκε η ολική κατάρρευση των κρατικών μηχανισμών καθώς δεν υπήρξε καμία στοιχειώδης θετική αντίδραση, ούτε στο επίπεδο του κεντρικού κράτους, ούτε των δύο βαθμίδων της αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μείζον πολιτικό θέμα  που  από το περασμένο καλοκαίρι, όταν κάηκε ένα μεγάλο μέρος της μέσης και νότιας Ελλάδας, προειδοποιούσαμε. Αν σήμερα ρωτήσουμε τους κατοίκους της Εύβοιας, ποιος ήταν ο συντονισμός αλλά και τι έχει γίνει από τότε μέχρι τώρα, η απάντηση θα είναι εξόχως αποκαλυπτική.

Ταυτόχρονα έχουμε μία πανδημική κρίση όπου στην τελευταία φάση της δυστυχώς, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο αριθμό νεκρών στην Ευρώπη αναλογικά προς τον πληθυσμό της, κάτι που σημαίνει επίσης μία παταγώδη αποτυχία από την πλευρά των κυβερνητικών μηχανισμών. Άρα έχουμε μία συνολική κρίση των πολιτικών θεσμών, προφανώς μία κρίση του κράτους και μία κρίση της πολιτικής και αυτών που την διαχειρίζονται. 

Αυτή η κρίση πρέπει να συζητηθεί και κατά την τριήμερη συζήτηση να αναδειχθεί ένα πλαίσιο θέσεων για την ανασύνταξη του κράτους. Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε για τη δυνατότητα του κράτους να υπηρετεί τον πολίτη. Επίσης πρέπει να αναδειχθούν και οι ευθύνες των ιδιωτών που διαχειρίζονται κρίσιμες υποδομές στους τομείς της οικονομίας γιατί έχω βαρεθεί να ακούω από οπαδούς των νεοφιλελεύθερων ιδεών τη σημασία της αγοράς και των ιδιωτών. 

Αυτό που ανέδειξε ο χιονιάς είναι ότι το κράτος δεν λειτουργεί για να προστατεύσει αυτό που θα λέγαμε δημόσιο αγαθό, όπως είναι η κυκλοφορία και η υγεία. Το δημόσιο συμφέρον  πρέπει να τονισθεί. Δεν είναι θέμα κακής κατανομής αρμοδιοτήτων. Είναι η απίστευτη ανικανότητα, μιλάμε για ένα σύστημα ανίκανων να κάνουν οτιδήποτε στοιχειωδώς θετικό στην αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη θέλει προσοχή γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι καμία πρόταση μομφής ή δυσπιστίας,  στον κύκλο της μεταπολίτευσης δεν απέδωσε ένα πρακτικό αποτέλεσμα να καταρρεύσει μία κυβέρνηση. Άρα πρέπει να δούμε την πρόταση της δυσπιστίας ως μία ευκαιρία ανάδειξης της ανικανότητας της κυβέρνησης να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.

Έτσι, η δήλωση του κ Ανδρουλάκη δεν βρίσκεται σε αντίφαση, καθώς δεν λέει ότι δεν θέλει εκλογές, αλλά ότι του είναι δύσκολο να τις ζητήσει την ώρα που έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα. Δεν υπάρχει λόγος να κόβονται πιθανές κοινές δράσεις για το καλό της χώρας. Αυτό που πρέπει να φανεί στις επόμενες τρείς ημέρες είναι ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να γυρίσουν σελίδα και να δείξουν ένα διαφορετικό τρόπο στη διακυβέρνηση της χώρας. 

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσμενής θέση και προβλέπω ότι θα έχουμε εκλογές μέσα στο 2022. Ένας λόγος είναι ότι η  Ευρωπαϊκή επιτροπή προειδοποιεί την κυβέρνηση επισήμως, ότι στο τέλος του 2022 θα πρέπει να μαζέψει το υπερβολικό έλλειμμα που έχει διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως επίσης να μαζευτούν και άλλες πλευρές των δημοσιονομικών προβλημάτων, όπως είναι το χρέος.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αρχίσει περιοριστικές πολιτικές που δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το 2022 εκτιμώ ότι μπορεί να είναι έτος εκλογών.  Ελπίζω από το τριήμερο, να αποκομίσουμε μία θετική εικόνα για την εναλλακτική λύση που μπορεί να έχει η χώρα». 

105,5 Sto Kokkino · Χάρης Καστανίδης – 105.5 Στο Κόκκινο – 28 Γενάρη 2022