Γιάννα Αγγελοπούλου: Κάλεσμα στους ομογενείς των ΗΠΑ να συμμετέχουν ενεργά στους εορτασμούς της επετείου του 1821

Πρόσκληση να συμμετάσχουν ενεργά στον εορτασμό της επετείου των 200 ετών μετά την Επανάσταση και, παράλληλα, να στηρίξουν την Ελλάδα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα, απηύθυνε η Προέδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, προς τους Ομογενείς της Αμερικής. Μιλώντας στο 30ο συνέδριο της οργάνωσης «Leadership 100», το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε ότι «ο κόσμος βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι αντιμετωπίζοντας μια πρωτόγνωρη πανδημία η οποία επιδρά στη διεθνή οικονομία και στην κοινωνική σταθερότητα. Σε αυτές τις περίπλοκες συνθήκες το Έθνος μας ενώνεται για να γιορτάσει τη Δισεκατοντηρίδα της σύγχρονης Ελλάδας».

Το εφετινό πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση του 1821, στο πλαίσιο του οποίου απηύθυναν, επίσης, μηνύματα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η «Leadership 100» είναι μια ομάδα επιφανών μελών της Ομογένειας των ΗΠΑ και άλλων υποστηρικτών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι οποίοι με τις δωρεές τους στηρίζουν το κοινωφελές έργο της Αρχιεπισκοπής.

Αναφερόμενη στο έργο και τη δραστηριότητα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε ότι η Επιτροπή έχει στόχο να δημιουργήσει ένα συνεκτικό Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων για την εμβληματική επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση. «Προσκαλέσαμε τους πάντες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πώς θέλουν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς και είχαμε μια εντυπωσιακή ανταπόκριση: μέχρι σήμερα κατατέθηκαν 1827 προτάσεις μέσω της διαδικτυακής μας πλατφόρμας από δημόσιους φορείς, συλλόγους, οργανώσεις και ιδιώτες από την Ελλάδα αλλά και από όλον τον κόσμο. Πολλές δράσεις και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, εξίσου πολλές, όμως, θα γίνουν στο Εξωτερικό, κυρίως στην Αμερική και στον Καναδά». 

Ορισμένες από τις προτάσεις είναι αυτοχρηματοδοτούμενες και άλλες χρειάζονται υποστήριξη, τόνισε και εξήγησε ότι «επειδή η Επιτροπή δεν επιχορηγείται από το κράτος, στηρίζεται σε ιδιωτικές δωρεές και στα έσοδα του Νομισματικού Προγράμματος για να υποστηρίζει τις προτάσεις που χρειάζονται χρηματοδότηση και να οργανώσει τις τέσσερις εμβληματικές πρωτοβουλίες της».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε ειδικά στις τέσσερις αυτές εμβληματικές δράσεις τις οποίες θα υλοποιήσει η Επιτροπή. Πρόκειται για:     

-Το Διεθνές Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», μέσα από το οποίο η ελληνική κοινωνία, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας και προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους θα χαρτογραφήσουν την πορεία μας προς το μέλλον.

-Την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο θα τοποθετήσει την Ελλάδα στην πρωτοπορία της παγκόσμιας τεχνολογικής καινοτομίας.

-Τις Γιορτές των Πόλεων, που περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις, ανοιχτές σε όλους, στις πρωτεύουσες των 51 νομών της Ελλάδας. 

-Τη δράση «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821», μέσα από την οποία 200 νέες και νέοι θα ταξιδέψουν σε ιστορικές διαδρομές που συνδέονται με την Επανάσταση και την πορεία των 200 χρόνων σε όλη την Ευρώπη.

«Αισθάνομαι υπερήφανη που βρίσκομαι απόψε μαζί σας, που απευθύνομαι σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από επιτυχημένους ανθρώπους, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να εργαστούν από κοινού προκειμένου να διαφυλάξουν και να προάγουν τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό. Να βρίσκομαι με Έλληνες που αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον λαό μας και δύναμη πειθούς για τους αντιπάλους μας».

Οντας η ίδια μέλος της «Leadership 100»,  η κυρία Αγγελοπούλου απέδωσε τα εύσημα  στην οργάνωση και στους ιδρυτές της, για το έργο που προσφέρουν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, τον άνθρωπο που πρώτος οραματίστηκε αυτή την πρωτοπόρα πρωτοβουλία, που στα 37 χρόνια της δράσης της απέκτησε πάνω από 1.100 μέλη και έδωσε περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια σε υποτροφίες. Το έργο αυτό συνεχίζει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της «Leadership 100».