Χαμένος ανάμεσα στην αλλαγή και την Δήμητρα

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Οι εκλογές πλησιάζουν επικίνδυνα, καθώς η ημερομηνία της 21ης Μαΐου είναι πολύ κοντά και όλα τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και αναβρασμό.

Προκαλεί εντύπωση όμως το πως πολιτεύεται ή για την ακρίβεια αντιπολιτεύεται ο πρόεδρος του Σύριζα Αλέξης Τσίπρας.

Πιο συγκεκριμένα προσπαθεί να κινηθεί σε μια λογική συνθηματολογίας όπως η αλλαγή, που θυμίζει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου του 1980, αγνοώντας φυσικά την εξέλιξη και την πορεία της χωράς, την μεταβολή των γενεών και βέβαια το γεγονός ότι εκείνος σαν πρωθυπουργός, η μονή αλλαγή που επέβαλλε στην χωρά ήταν ένα αχρείαστο δημοψήφισμα το οποίο οδήγησε σε ένα περιττό και καταστροφικό δημοσιονομικά Μνημόνιο με τους εποπτικούς θεσμούς.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και των παροχών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που πρακτικά μοίρασε αφειδώς τεράστιες αυξήσεις μισθών και συντάξεων, επιδόματα για όλους, ακόμη και μηδενισμό του ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα, χωρίς καμία αναφορά σε επενδύσεις, παραγωγικότητα, καινοτομία και αριστεία.

Αν αθροίσει κανείς τις παροχές αυτές, ισοδυναμούν με μία τεράστια δημοσιονομική επιβάρυνση, άνω των 40 δις ευρώ, που αν εφαρμοστεί ως έχει, θα οδηγήσει μαθηματικά την χώρα σε εκτροχιασμό, σε νέο Μνημόνιο, καθώς και σε αδυναμία πρόσβασης στις διεθνείς αγορές.

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και να θέλει να αποστασιοποιηθεί από την περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη, δυσκολεύεται να το πράξει, όταν ο τελευταίος προτείνει σαν εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, μέσα από το νέο του κόμμα, ένα εθνικό ψηφιακό νόμισμα που το τιτλοφορεί Δήμητρα, το οποίο ουσιαστικά αντικαθιστά το ευρώ και επαναφέρει την δραχμή, με πληρωμές που θυμίζουν κουπόνια και ουρές με το δελτίο.

Ενώ λοιπόν ο Σύριζα και ο Αλέξης Τσίπρας, θέλουν να ξεχάσουν την πονεμένη ιστορία του 2015 και της ατελέσφορης διαπραγμάτευσης, τελικά η ιστορία τους εκδικείται, καθώς ο Βαρουφάκης είναι ήδη στην Βουλή, διεκδικεί με αξιώσεις να ξαναμπεί και μάλιστα δεν τον απορρίπτουν από την προοδευτική κυβέρνηση ηττημένων, εφόσον έχουν ανάγκη τις συγκεκριμένες ψήφους, έστω και με την λογική της κοινοβουλευτικής ανοχής.

Με λίγα λόγια, τόσο το ιστορικό παρελθόν, όσο και οι εκλογικοί συσχετισμοί, έχουν μπερδέψει απίστευτα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και κάνει εκκλήσεις συνεργασίας ακόμη και στο ΚΚΕ, με στόχο να φανεί αξιόπιστος στα μάτια ενός λαού, που του έχει γυρίσει ήδη την πλάτη, όπως δείχνουν όλα τα πρόσφατα δημοσκοπικά δεδομένα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός