Χριστόφορος Πισσαρίδης: Ο θιασώτης του κ. Μητσοτάκη, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο κύριος Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη για να διαχειριστεί την αναμενόμενη ενίσχυση 10 των δισεκατομμυρίων… ευρώ από την Κομισιόν. Αυτή η εξέλιξη φυσικά αποτελεί ομολογία αποτυχίας του ίδιου του πρωθυπουργού για τους υπουργούς του, αλλά δείχνει και δυσπιστία απέναντι τους. Αυτό όμως είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα.

Ο κύριος Πισσαρίδης έγινε γνωστός όταν μοιράστηκε το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, από κοινού με τους Dale Mortensen του πανεπιστημίου Northwestern και του Peter Diamond του MIT, για το έργο του στην ανάλυση των αγορών με τριβές. Στις 5 Νοεμβρίου 2015 εξελέγη τακτικό Μέλος του ανώτατου ακαδημαϊκού ιδρύματος της Ελλάδος, της Ακαδημίας Αθηνών. Σήμερα όμως, δεν είναι πλέον ενεργό τακτικό μέλος, διότι βάση του καταστατικού όταν ένα μέλος απέχει των δραστηριοτήτων της ακαδημίας για 12 μήνες, χάνει αυτομάτως την ιδιότητα του ενεργού τακτικού μέλους. Και αυτό φυσικά δεν αναφέρεται πουθενά στα δημοσιευμένα βιογραφικά του. Διότι απλούστατα, μία τέτοια συμπεριφορά αποτελεί έμπρακτη απαξίωση του κύρους και του έργου της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο κύριος Πισσαρίδης όμως έγινε επίσης γνωστός και για τις αποτυχημένες προβλέψεις του αναφορικά με την ελληνική οικονομία, προβλέψεις που χαρακτηρίζονται περίεργες, διότι εκτός από κομματικό πρόσημο συνοδεύονται από μία αδιανόητη πρόταση του ως λύση: Την προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα!

Έλεγε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Liberal.gr, το 2017:

Ερωτηση: Πιστεύετε ότι θα πάμε σε τέταρτο Μνημόνιο;

Πολύ φοβάμαι πως ναι. Η κρίση και η λιτότητα θα τελειώσουν όταν η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει μόνη της στις αγορές, με χαμηλά επιτόκια. Αυτό δεν βλέπω να συμβαίνει πριν το 2018, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.

Ερώτηση: Ένα από τα θέματα των ημερών είναι η προσφυγή της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Είναι κάτι που επιβεβαίωσε και η η Annika Breidthardt, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Pierre Moscovici. Από την άλλη, ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας δεν θέλει καν να σχολιάσει μια τέτοια επιλογή… Ποια είναι η δική σας θέση;

Η Ελλάδα χρειάζεται και άλλα δάνεια που δεν μπορεί να τα πάρει από αλλού. Αν μπορέσει να πάρει αρκετά από την Παγκόσμια Τράπεζα για να αποφύγει το μνημόνιο, θα ήταν μια θετική εξέλιξη.

Εδώ πραγματικά ο κύριος Πισσαρίδης, οφείλει εξηγήσεις. Έβλεπε τέταρτο μνημόνιο, αδυναμία της Ελλάδας να βγει αυτόνομα στις αγορές και να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο και καλούσε την Ελλάδα να μπλέξει με τον άλλον παγκόσμιο οργανισμό λιτότητας, την Παγκόσμια Τράπεζα για να γλιτώσει! Σενάριο που όχι μόνο έβρισκε αντίθετη την τότε κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, αλλά και τον ίδιο τον κεντρικό τραπεζίτη κύριο Γιάννη Στουρνάρα!

Φυσικά, διαψεύστηκε σε όλα. Δεν χρειάστηκε τέταρτο μνημόνιο, η Ελλάδα βγήκε κανονικά στις αγορές, δανείστηκε με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο. Και όμως ο κύριος Πισσαρίδης ουδέποτε εξήγησε γιατί διέσπειρε αυτή την κινδυνολογία, με καταληκτική πρόταση την προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα! Σενάριο το οποίο επανέλαβε, λέγοντας ότι «ίσως η προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα ενίσχυε και λίγο περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική αγορά«!!  Όπως επίσης ουδέποτε απολογήθηκε για το γεγονός ότι στην ίδια συνέντευξη επανέφερε το σενάριο του GREXIT, όταν αυτό είχε διαγραφεί ακόμα και στους πιο σκληρούς κύκλους της Γερμανίας.

Ο κ. Πισσαρίδη μιλούσε για GREXIT ακόμα και το 2017, υμνούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και υποστήριζε το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο!

Οι ύμνοι του κυρίου Πισσαρίδη στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ίδια συνέντευξη, ίσως δίνουν μία εξήγηση γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να διαχειριστεί έναν πακτωλό χρημάτων. Η εμμονή του όμως στο ΔΝΤ, την παγκόσμια τράπεζα, η στήριξη του στο κούρεμα καταθέσεων, η επίκληση του GREXIT και οι οικτρά αποτυχημένες προβλέψεις του, μόνο ως κράχτης για επενδυτές δεν θα λειτουργήσουν. Αντίθετα, θα αποθαρρύνουν όποιον υγιή επενδυτή σκοπεύει να έρθει και να επενδύσει στην Ελλάδα.

Και αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του ο κύριος Μητσοτάκης. Και να αλλάξει επιτέλους τα κριτήρια με τα οποία τοποθετεί ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά. Πριν να είναι αργά.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΩΝΑΚΛΑ