Ως σκεύος Κεραμέως;

Του Μάνου Στεφανίδη

Ανυπομονώ ως αριστερός και πανεπιστημιακός να χειροκροτήσω την Κεραμέως, την υπεύθυνη εκπαιδευτικών υποθέσεων της Ν.Δ. ως  υπουργό Παιδείας. Ο Κυριάκος αν δεν προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό άνοιγμα στον κεντρώο – μετριοπαθή χώρο, αν δεν υπερβεί δυναμικά την νεοεμφυλιακή αντιπαράθεση Δεξιάς – Αριστεράς, θα  εγκλωβιστεί σε ό τι πιο αναχρονιστικό εκπροσωπεί το κόμμα του. Κατάφερε να απαλλαγεί από το επώνυμο του και τα συμφραζόμενα του.  Καταψήφισε τον Παυλόπουλο, απομάκρυνε τον Φορτσάκη, ας απαλλαγεί άμεσα  κι από τα ακροδεξιά βαρίδια ή τις ανάλογες νοοτροπίες. Αλλιώς θα συγκυβερνήσει με τον Σύριζα υποτασσόμενος στην μίζερη ατζέντα του και την ερζάτς, επαγγελματική αριστερά. Ο Αλέξης είναι όντως μοιραίος και ως αντίπαλος  ενώ η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν  προνομιακούς τόπους για να στηθεί ένα καινούργιο εθνικό όραμα.
Ο Κυριάκος οφείλει να αξιοποιήσει περισσότερο την Κεραμέως και να μην την χρησιμοποιεί απλώς σαν σκεύος αποτελεσματικής αντιπολίτευσης. Την έχει ανάγκη και αυτήν και τον Κώστα Τζαβάρα για σύνθεση πολιτιστικής  πολιτικής. Η παρουσία και των δύο πρόσφατα στην Βουλή διέσωσε την αξιοπρέπεια της Νέας Δημοκρατίας.
ΥΓ. Ως εικονογράφηση του κειμένου μου ιδού δύο αφανή ως τώρα έργα του Κωστή Παρθένη που αλλάζουν την άποψη μας για την νεοελληνική τέχνη. Τι κρίμα που η Εθνική Πινακοθήκη αγνοώντας τα λειτουργεί ως ελάχιστα Εθνική και καθόλου Πινακοθήκη.