Όπου αποκαλύπτεται ποια εταιρεία και πώς αγόρασε το Predator για την ΕΥΠ, αλλά η Δικαιοσύνη δεν διαβάζει εφημερίδες

Του Νίκου Λακόπουλου

Με την κυβέρνηση να “πουλάει τρέλα” για το σκάνδαλο των υποκλοπών και να ζητάει αποδείξεις -που μπορεί η ίδια αν θέλει να βρει ο Αλέξης Τσίπρας που μεταβαίνει σήμερα στην ΑΔΑΕ μετά την επίσκεψή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο έδωσε στην κυβέρνηση μια λύση:

«Υπάρχουν διατάξεις που υπογράφουν εισαγγελείς και που πηγαίνουν στην ΑΔΑΕ, υπάρχουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που υποχρεούνται να τηρούν αρχείο σε βάθος διετίας τουλάχιστον απ’ όλες τις επισυνδέσεις που κάνουν» είπε.

«Αν λοιπόν αυτή τη στιγμή κάποιος ζητά αποδείξεις δεν έχει παρά να απευθυνθεί είτε στους παρόχους, είτε στην ΑΔΑΕ, είτε σε αυτούς που υπογράφουν τις διατάξεις, δηλαδή στην εισαγγελέα της ΕΥΠ κυρία Βλάχου και αυτοί θα μας δώσουν απαντήσεις».

Στο μεταξύ η Εφημερίδα των Συντακτών σήμερα κάνει μια συνταρακτική αποκάλυψη: Η αγορά του Predator έγινε για λογαριασμό της εταιρείας Krikel του Γιάννη Λαβράνου – στενού φίλου και κουμπάρου του ανιψιού του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη- προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από την ΕΥΠ.

Η αγορά του Predator έγινε μέσω μιας εταιρείας – βιτρίνας και συγκεκριμένα της κατασκευαστικής εταιρείας «Ιονία Τεχνική Κατασκευαστική Εμπορική -Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ως ιδιοκτήτης της εταιρείας εμφανίζεται από το 2011 ο Λάμπρος Τσιονάρας ενώ η εταιρεία εμφανίζεται υπό εκκαθάριση. Η εταιρεία από το 2011 και για σειρά ετών φέρεται να μην υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις και είχε μηδενικά εισοδήματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι συγκεντρωτικές καταστάσεις της Krikel δείχνουν ότι το 2018 η Ιονία Τεχνική εξέδωσε 5 τιμολόγια προς την εταιρεία συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου για υπηρεσίες συνολικού ύψους 730.000 ευρώ με αναλογούντα ΦΠΑ 175.000 ευρώ.

Το 2019, εξέδωσε ακόμα 5 τιμολόγια προς την Krikel ύψους 1.230.000 ευρώ με αναλογούντα ΦΠΑ ύψους 295.000 ευρώ. Το 2020 εξέδωσε 9 τιμολόγια ύψους 2.401.230 ευρώ με ΦΠΑ 576.295 ευρώ και το 2021 τιμολόγια ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ με ΦΠΑ 240.000 ευρώ.

Ποιος αγόρασε το Predator 

Συνολικά από το 2018 μέχρι και το 2021 εκδόθηκαν τιμολόγια συνολικού ύψους 5.361.230 ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών οι τράπεζες Optima και Alpha έστειλαν τις κινήσεις των τραπεζικών συναλλαγών της Krikel στις οποίες, όμως, δεν εμφανίζεται καμιά συναλλαγή της εταιρείας με την Ιονία Τεχνική.

Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές ύψους εκατομμυρίων ευρώ ήταν εικονικές. Τα τιμολόγια που έκοψε η κατασκευαστική Ιονία Τεχνική δεν αφορούσαν οικοδομικές εργασίες αλλά την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα το 2019, η Ιονία έκοψε τιμολόγια που αφορούσαν στην αγορά περισσοτέρων από δέκα  τεχνολογικών μηχανημάτων ενώ το 2020 «για περισσότερα από 100 τέτοια μέρη υπολογιστών». 

Τα τιμολόγια του 2019 αφορούσαν εξοπλισμό υποστήριξης του συστήματος Tetra με το οποίο η Krikel προμηθεύει την ΕΛΑΣ ενώ οι αγορές που έγιναν το 2020 σχετίζονται με εξοπλισμό που φέρεται να αξιοποιήθηκε προκειμένου να γίνουν οι υποκλοπές από την ΕΥΠ μέσω Predator στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕφΣυν, η Ιονία Τεχνική δεν αγόρασε ποτέ τον τεχνολογικό εξοπλισμό και δεν τον παρέδωσε ποτέ στην εταιρεία του Γιάννη Λαβράνου. Τα τιμολόγια, όμως, των 5,3 εκατομμυρίων ευρώ εκδόθηκαν ενώ ο εξοπλισμός είχε ήδη αγοραστεί και χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ.

Τα χρήματα, μάλιστα, φαίνεται ότι προέρχονταν από τα κρυφά κονδύλια της ΕΥΠ και από τις απόρρητες δαπάνες της Krikel με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο έλεγχος ήταν προσχηματικός

Το Inside Story αποκάλυψε στις 14 Νοεμβρίου 2022 ότι το Predator αγοράστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ και η σχετική σύμβαση «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ. Το σύστημα Predator εγκαταστάθηκε στην Αγία Παρασκευή σε χώρο που ελέγχει η κυβέρνηση.

Στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ΕφΣυν, αναφέρεται ακόμα ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αλλά και η ΑΑΔΕ θα μπορούσαν να έχουν εντοπίσει την αγορά του Predator το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησε πριν από λίγους μήνες στην Krikel, αν ο έλεγχος δεν ήταν προσχηματικός.

Το πόρισμα της PEGA

Το πόρισμα της PEGA για υποκλοπές ανέφερε πως με χρήματα της ΕΕ και μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ συγχρηματοδοτήθηκε η αγορά του λογισμικού υποκλοπών Predator ενώ η εισ΄ηγήτρια Σόφι ιντ Βλεντ ήταν σαφής:

«Ξέρουμε ότι τα κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης πωλούνται κυρίως σε κυβερνήσεις. Και σε ιδιώτες, αλλά θα πρέπει να είναι πάρα πολύ πλούσιοι, δισεκατομμυριούχοι. Ποιος θα είχε αυτό το κίνητρο να δώσει αυτά τα χρήματα;

Κι έπειτα από τη λίστα των ατόμων που παρακολουθούνταν, καταλαβαίνουμε ότι ήταν κυρίως πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Ποιος θα είχε τα χρήματα και θα τα διέθετε για την παρακολούθηση αυτών των ατόμων; Ξέρουμε ότι κάποια από τα πρόσωπα ήταν ήδη υπό παρακολούθηση της ΕΥΠ. Είναι σύμπτωση;»,

Ο τύπος φαίνεται πως προχωρά με ρυθμούς που δεν ακολουθεί η Δικαιοσύνη στην οποία παραπέμπει η κυβέρνηση χωρίς να μηνύει όσους δημοσιεύουν λίστες παρακολοθούμεων από την ΕΥΠ, ενώ το Βήμα δημοσίευσε και ονόματα με αστυνομικούς που αποσπάστηκαν για τις υποκλοπές.

Τι θα συνέβαινε σε μια δυτική δημοκρατία

Σε μια κανονική δυτική δημοκρατία -που ακόμα και η Καθημερινή αμφιβάλλει αν είναι η Ελλάδα- ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο επικεφαλής της ΕΥΠ -εν προκειμένω ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είχαν κληθεί από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο Πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί ή τουλάχιστον θα επέτρεπε να χυθεί φως στην υπόθεση. Εδώ ο τότε διοικητής της ΕΥΠ και ο Πρωθυπουργός είπαν ψέματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειαςα και δεν κουνήθηκε φύλλο.

Ο Πρωθυπουργός όταν τελικά αποκαλύφθηκε από την ΑΔΑΕ η παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Νίκου Ανδρουλάκη κρύφτηκε πίσω από τον ανηψιό -γραμματέα που πρώτα “παραιτήθηκε λόγω τοξικού κλίματος”, ύστερα απομακρύνθηκε αναλαμβάνοντας πολιτικές ευθύνες -που όμως είχε ο ίδιος ο Μητσοτάκης- και τελικά έφυγε μόνος του -όπως είπε στη Βουλή- για λόγους που δεν εξήγησε επαρκώς αφού έφταιγε ο Κοντολέων.

Ποτέ πριν δεν κουρελιάστηκαν έτσι οι θεσμοί, δεν στραπατσαρίστηκε το Σύνταγμα και η Βουλή και δεν υπήρξε Πρωθυπουργός που εμπαίζει τους πάντες με το φοβερό επιχείρημα πως “δεν ήξερα”.

Αλλά και όταν έμαθε δεν άλλαξε κάτι: Ο Μητσοτάκης παραμένει πρωθυπουργός και διεκδικεί την επανεκλογή του λέγοντας στην αντιπολίτευση “αν μπορείτε, ρίξτε με”.

Μόνο ένας βουλευτής τόλμησε να μιλήσει για “απαράδεκτη ματαίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου” και “ισχυρό πλήγμα απαξίωσης των κοινοβουλευτικών θεσμών της Χώρας» και …παραιτήθηκε ο ίδιος -από την Επιτροπή Θεσμών -όπου θα τους υπεράσπιζε.

Πιθανόν ο Πρωθυπουργός να πάει στην Βουλή -αν ο καιρός είναι… καλός- όπου τον καλεί για πέμπτη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν θέλει και για να πει πως “εγώ είμαι ο πολιτικός υπεύθυνος για τις υποκλοπές, αλλά αν μπορείτε πιάστε με”. Θα τον κρίνει ο λαός -που με εξακόσια ευρώ θα ψηφίσει τον “καλύτερο”.