Όσο η πολιτική ασχήμια θα βγάζει γλώσσα

Του Γ. Τεκίδη

                                                         

Είναι πανθομολογούμενη η διαπίστωση, πως στον καμβά του πολιτικού γίγνεσθαι τα τελευταία τρία χρόνια, αυτή που ζωγραφίζει, υπογράφει με ονοματεπώνυμο: πολιτική ασχήμια. Και είναι διαπίστωση όχι μόνο αυτών που δεν συνάδουν με τις πολιτικές της σημερινής ακροδεξιάς ΝΔ, μα και όσων την ψήφισαν, τρέφοντας ψευδαισθήσεις η και πλανεμένοι από τις υποσχέσεις και τις λεκτικές πομφόλυγες, του κατ επίφαση φιλελεύθερου Κυρ. Μητσοτάκη. Όσον αφορά τους παραπάνω, κατανοεί κανείς η προσπαθεί να κατανοήσει την δύσκολη πολιτικά θέση στην οποία έχουν περιέλθει, μια και στα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης, δεν βρίσκουν, ούτε αναγνωρίζουν τίποτα από τις ιδρυτικές διακηρύξεις και το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ. Τίποτα που να θυμίζει νοοτροπία, πολιτικές θέσεις, συνέπεια έργων και λόγων – άσχετα αν κάποιος διαφωνούσε με αυτές στα πλαίσια μιας πολιτισμένης πολιτικής αντιπαράθεσης – των Κων/νου Καραμανλή, Γεωργ. Ράλλη, Παν. Κανελλόπουλου και άλλων στελεχών της συντηρητικής παράταξης.

Οχυρωμένη η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πίσω από συγκυρίες δύσκολες μα και αντιμετωπίσιμες που ισχύουν και διεθνώς, φορτώνουν σε αυτές όλα τα δεινά που βιώνει η χώρα, με πρώτα θύματα τα λαϊκά στρώματα. Πριν δυόμιση χρόνια ήταν  κυρίως η πανδημία, τώρα η ενεργειακή κρίση και αύριο ίσως το κακό μας το ριζικό. Κοντεύουμε τους 35000 θανάτους από την πρώτη, με τους μισούς από αυτούς σχεδόν να έχουν καταλήξει εκτός ΜΕΘ, με πλημμελή ιατρική φροντίδα και με ελλιπέστατο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που έτρεχε και δεν έφτανε. Και εδώ η πολιτική ασχήμια αντικατοπτριζόμενη στις τοποθετήσεις και δηλώσεις των υπουργών υγείας και του ιδίου του πρωθυπουργού πως για το σύγχρονο πανδημικό ολοκαύτωμα, αντίδοτο δεν είναι οι επαρκείς ΜΕΘ, μήτε ο αριθμός νοσηλευτών και γιατρών. Όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ, θεωρούσαν και το λέγανε πως θα ήταν πεταμένα λεφτά η εκπλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων, που θα έσωζαν χιλιάδες ζωές. Γι αυτό και προτίμησαν να τις πετάξουν στον καιάδα και να επαίρονται οι ανερμάτιστοι και επικίνδυνοι, για την…επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιτυχή αντιμετώπιση ονομάζουν, φυσικά, την πρωτιά σε θανάτους της χώρας μας, ανά εκατομμύριο κατοίκων σε όλη την Ευρώπη.

Η ενεργειακή κρίση, αποτέλεσε την άλλη ασπίδα της ντροπής και της πολιτικής δειλίας για την κυβέρνηση. Την ώρα που χειμάζεται η κοινωνία και αγκομαχά το νοικοκυριό να βγάλει τον μήνα – που δεν τον βγάζει – την ώρα που η αισχροκέρδεια καθημερινά παρελαύνει σε μαγαζιά και σούπερ-μάρκετ, ανεξέλεγκτη και περιχαρής, Κυριάκος και λοιποί της κυβερνητικής κομπανίας, τραγουδούν την τρισκατάρατη ενεργειακή κρίση, που για τα πάντα, μηδενός εξαιρουμένου φταίει αυτή. Και πράγματι η ενεργειακή κρίση διεθνώς και με αφορμή και τις εξελίξεις στην Ευρώπη, είναι γεγονός.

Το ζήτημα είναι πως την αντιμετωπίζεις και ποιες πολιτικές ενεργοποιείς προκειμένου οι επιπτώσεις της, σε βάρος της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας να είναι υποφερτές. Σε Ισπανία και Πορτογαλία, επιτράπηκε να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ενέργειες. Σε Γαλλία και Γερμανία ο προβληματισμός για κρατικοποίηση της EDF στη πρώτη και uniper στη δεύτερη, των δικών τους δηλαδή ΔΕΗ, προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση. Εδώ οι κυβερνητικοί φαν του γνωστού και χρεοκοπημένου δόγματος περί ΄΄ αυτορρύθμισης της αγοράς, δίχως παρέμβαση ΄΄ κάνει θραύση, βεβαίως υπέρ των διαφόρων παρόχων που συνεχίζουν την αισχροκέρδεια σε βάρος των κρατικών ταμείων.

Εκεί όμως που η πολιτική κυβερνητική ασχήμια καταρρίπτει και παγκόσμια ρεκόρ, είναι η συμπεριφορά, το θράσος, ο νεποτισμός και η  ιταμή περιφρόνηση του κόσμου, στον οποίο απαγορεύουν να διαθέσει και την παραμικρή λογική και να κρίνει. Βουλευτής της ΝΔ εντοπίζεται με μέσα πλάγια και μεθόδους γνωστές και καθιερωμένες από συστάσεων του βαθέως καραδεξιού κράτους, να χρηματοδοτείται από τον Αναπτυξιακό νόμο, με τέσσερα εκατ.ευρώ επιχείρηση της συζύγου του. Ο ίδιος σήμερα διαμαρτύρεται γιατί, λέει, τον συκοφαντούν πολιτικοί του αντίπαλοι, αφού δεν…πρόλαβε λογω των δημοσιευμάτων , να εισπράξει. Ο πατέρας του υπουργού υγείας, ο γνωστός και για τις ναζιστικές τους πεποιθήσεις Κ. Πλεύρης, ασχημονεί δημοσίως στην διάρκεια της δίκης των χρυσαυγητικών κτηνών , χαιρετώντας ναζιστικά και όλη η κυβερνητική συμμορία, τραγουδά ανέμελα, με πρώτο τον αρχιανέμελο πρωθυπουργό.

Αν τα πεπραγμένα, η στάση , οι συμπεριφορές και οι προκλήσεις της κυβέρνησης, μεταφράζονταν και απεικονίζονταν σε μια έκθεση ζωγραφικής, θα ήταν αυτή η έκθεση συνώνυμη της ντροπής, της ύβρεως, και της πολιτικής κατάντιας.

ΥΓ. Απέναντι στην κυβερνητική καταχνιά και την λεηλασία κάθε ελπίδας για λίγο φώς και ανθρωπιά στη χώρα, η περίπτωση του   Μιχάλη Πρωτοψάλτη από τα Κύθηρα. Αυτού που με τον γερανό του και κόντρα σε κινδύνους και αντοχές, έσωσε από τα βράχια τους μελλοθάνατους πρόσφυγες. Αυτή είναι η Ελλάδα που εχθρεύεται η κυβερνητική συμμορία και στέλνει και τα δηλητηριώδη…  συγχαρητήρια της στον ανώνυμο ήρωα. Αυτή είναι η Ελλάδα που ονειρεύεται η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που σηκώνει το ποτήρι περήφανη και δακρυσμένη , πίνοντας στην υγειά του σεμνού Τσιριγώτη.