Όταν η ζωή ξεπερνά τη φαντασία: Ο νοσηρός εγκέφαλος δεν παρακολουθούσε την ίδια την κυβέρνηση, αλλά και την ΕΥΠ!

Toυ Νίκου Λακόπουλου

Με τα σενάρια για εκλογές ακόμα και τον Γενάρη -τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαψεύδει- η γενική διαπίστωση είναι πως ο αρχικά πανίσχυρος Πρωθυπουργός είναι πια αδύναμος και φοβισμένος άνθρωπος χωρίς κύρος και χωρίς ελπίδα να ξανασχηματίσει κυβέρνηση που επιπλέον απειλείται να βρεθεί στο μέλλον σε κάποιο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο ίδιος στη συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου έχει αποδεχθεί πως δεν έχει ελπίδα να σχηματίσει νέα μονοκομματική κυβέρνηση: “Έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και σε σας, ότι ο στόχος μας είναι μια αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, όχι μονοκομματική”.

Το ερώτημα με ποιον θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μένει αναπάντητο -“αφήστε αυτό να μας το υποδείξει ο ελληνικός λαός”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμα φορά προαναγγέλει την λύση της …αποστασίας από άλλα κόμματα αν οι ηγεσίες άλλων πιθανών συμμάχων δεν θέλουν να συνεργασθούν:

“Το έχω αποδείξει πολλές φορές ότι είμαι σε θέση να κάνω μεγάλα ανοίγματα και να φέρω στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στην κυβέρνηση στελέχη”. Δηλαδή να σχηματίσει κυβέρνηση όχι με άλλα κόμματα, αλλά με στελέχη τους.

Στην ίδια συνέντευξη παραδέχτηκε ότι υπάρχει «κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator», αλλά η κυβέρνηση δεν έχει καμμιά σχέση. Είναι μια δήλωση του ασφαλούς σύμφωνα με δημοσίευμα του Στέλιου Κούλογλου στο Tvxs:

“Μετά τον Αύγουστο, κυβέρνηση και οι υπάλληλοι της ΚΥΠ χειριστές του κακόβουλου λογισμικού, αξιοποίησαν την αδράνεια των διωκτικών αρχών για να μεταφέρουν το σύστημα του predator σε ασφαλή τοποθεσία («safe house»), παράλληλα με άλλες ενέργειες απόκρυψης και καταστροφής στοιχείων στα γραφεία  της intellexa”. Ακόμη και αν ψάξει κάποιος το predator στο ΚΕΤΥΑΚ, δεν πρόκειται να το βρει”.

Παρακολουθούσαν και την ΕΥΠ!

Στο μεταξύ στο προσχέδιο της έκθεσης της PEGA, της Επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τις υποκλοπές καταγράφεται μεταξύ των άλλων ότι ακόμη και… δύο στελέχη της ΕΥΠ μολύνθηκαν από το Predator.

Η έρευνα εστιάζει στο ρόλο τριών προσώπων και τις σχέσεις μεταξύ τους, δηλαδή τους Φέλιξ Μπίτζιο, Γρηγόρη Λαβράνο και Γρηγόρη Δημητριάδη και αναφέρει πως παρότι η κυβέρνηση αρνείται την αγορά και τη χρήση του Predator, θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί μέσω πληρεξουσίων, μεσιτικών εταιρειών ή μεσαζόντων.

Σε αντίθετη περίπτωση, κατά την υπόθεση δηλαδή πως η χρήση γίνεται από ιδιώτη, η Επιτροπή σημειώνει πως κάτι τέτοιο δεν θα εξηγούσε τον τρόπο επιλογής των θυμάτων. Μάλιστα, δεν αποκλείει το Predator να έχει αγοραστεί μέσω του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ), το οποίο λειτουργεί παράλληλα με την ΕΥΠ, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως «ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ».

«Ξέρουμε ότι τα spyware πωλούνται κυρίως σε κυβερνήσεις» είπε η Sophie In ‘t Veld, εισηγήτρια της PEGA, κατά την παρουσίαση της έκθεσης. «Τα αγοράζουν και ιδιώτες αλλά πρέπει να είναι εκατομμυριούχοι για να έχουν τέτοιο λογισμικό. Επίσης ένας ιδιώτης για να κάνει παρακολουθήσεις, πρέπει να έχει προσωπικό συμφέρον. Ποιος έχει λοιπόν τέτοιο συμφέρον για να παρακολουθεί πολιτικά θέματα;”.

Το σημείο κλειδί στην έρευνα είναι πως όσοι έπεσαν θύματα predator ήταν σε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ και το γεγονός -που επισημαίνει η έκθεση- ότι ” δεν φαίνεται να υπάρχει έντονη αναζήτηση για την προέλευση της συγκεκριμένης επίθεσης spyware».

‘Η Krikel είναι βασικός προμηθευτής εξοπλισμού της αστυνομίας και των αρχών ασφάλειας στην Ελλάδα. Είναι επίσης ο ελληνικός αντιπρόσωπος της RCS Lab, μια ιταλικής εταιρείας πωλήσεων λογισμικών παρακολούθησης. Ο Γιάννης Λαβράνος φέρεται να κατέχει το 50% της εταιρείας, μέσω μιας άλλης εταιρείας που ονομάζεται Mexal.

 «Η Krikel έγινε σημαντικός προμηθευτής του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από το 2018 υπέγραψε επτά συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο εκ των οποίων οι έξι ήταν μυστικές. Έγινε επίσης ο τοπικός αντιπρόσωπος της ιταλικής RCS Lab και τον Ιούνιο του 2021 η ΕΥΠ αγόρασε ένα σύστημα υποκλοπής από την εταιρεία μέσω της Krikel. Ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν ο υπεύθυνος για τις επαφές μεταξύ κυβέρνησης και ΕΥΠ”

Eνδιαφέρον είναι ότι οι υπάλληλοι της Krikel έχουν εντοπιστεί να εργάζονται στο ΚΕΤΥΑΚ. Στο ΚΕΤΥΑΚ έχουν χορηγηθεί 40 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω εμπιστευτικής διαγωνιστικής διαδικασίας, βάσει μυστικής απόφασης του Πρωθυπουργού».

Οι αποκαλύψεις του Documento

H λίστα που δημοσίευσε το Documento διαψεύστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό με το επιχείρημα πως δεν… είχε ελεύθερο χρόνο: “Πρόκειται περί ενός απίστευτου ψέματος κ. Χατζηνικολάου. Έχουμε ένα δημοσίευμα το οποίο παρουσιάζει μία σειρά από ονόματα τα οποία δήθεν ήταν υπό παρακολούθηση”.

Ο ίδιος ωστόσο παραδέχτηκε πως γίνονται παρακολουθήσεις, άρα υπάρχει κάποια λίστα. Πώς γνωρίζει ότι αυτά τα ονόματα δεν είναι στη λίστα; “Αν κάποιος υποστηρίζει ότι δεν είναι αυτή η λίστα παρακολουθήσεων, τότε θα γνωρίζει ποια είναι. Γιατί πέρα από κάθε αµφιβολία λίστα παρακολουθήσεων υπάρχει” θα πει ο Κώστας Βαξεβάνης.

“Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν ο εγκέφαλος της εγκληµατικής οµάδας και πρακτικής, θα είχε επαναφέρει τη νοµική ρύθµιση που προέβλεπε ότι ο πολίτης έχει δικαίωµα να ενηµερωθεί αν και γιατί παρακολουθείται. Αν δεν ήταν ο υπεύθυνος και εντολέας, θα είχε επιτρέψει στην επιτροπή της Βουλής να κάνει πραγµατική έρευνα. Και βέβαια θα τολµούσε να βρεθεί απέναντι στην PEGA, την αρµόδια ευρωπαϊκή επιτροπή έρευνας, για να απαντήσει στις ερωτήσεις”.

Η κατάσταση που ζει η Ελλάδα είναι τραγελαφική. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που παίρνει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ γιατί δεν εμπιστεύεται την ίδια την κυβέρνηση και βάζοντας υπεύθυνο τον ανιψιό του την μετατρέπει σε οικογενειακή υπηρεσία.

Ταυτόχρονα δημιουργεί μια ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ γιατί δεν εμπιστεύεται ούτε την ΕΥΠ- της οποίας τουλάχιστο δύο στελέχη παρακολουθούνται. Υπάλληλοι της Krikel έχουν εντοπιστεί να εργάζονται στο ΚΕΤΥΑΚ, -σύμφωνα με την έκθεση της Pega- στο οποίο έχουν χορηγηθεί 40 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω εμπιστευτικής διαγωνιστικής διαδικασίας, βάσει μυστικής απόφασης του Πρωθυπουργού.