Όταν η Κίνα φτερνίζεται, η Ευρώπη αρρωσταίνει…

Του Απόστολου Λουλουδάκη


Σήμερα τα καλά νέα φθάνουν από την Κίνα. Μηδέν περιστατικά. Η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα, η παραγωγική μηχανή μπήκε μπροστά, οι Κινέζοι βρήκαν ξανά το χαμόγελο τους και ένα κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας ανέπνευσε.

Η Δύση έπαψε να ανησυχεί ότι θα ξεμείνει η αγορά, οι μεταφορές πήραν το μήνυμα ότι θα συνεχίσει το νταλαβέρι.

Το μεγάλο εργοστάσιο του πλανήτη είναι ζωντανό, θα συνεχίσει την παραγωγή του, ήταν ένα μικρό ατύχημα και η ζωή συνεχίζεται.

Εδώ όμως τι έχει να γίνει; Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα προ του ιού; Αν μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν και το τοπίο παραμένει ακόμη θολό.

Η Γερμανία καταγράφει το μικρότερο ποσοστό παγκοσμίως σε θνησιμότητα από τον ιό. Ακολουθεί η Νορβηγία, η Ελβετία κτλ. Πρωταθλητής η Ιταλία αν και πιθανά η Γαλλία να της πάρει την πρωτιά. Όσο για το ΗΒ μιλάμε για το τσίρκο ίσως να έχουμε εκεί το νέο Βατερλό.

Τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν έκανε 63 παρεμβάσεις με αφόρητες πιέσεις στις κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών για να ιδιωτικοποιηθεί ο τομέας της υγείας. Σε χώρες δε όπως την Ελλάδα που ζούσαν όπως τους ναρκομανείς που περιμένουν την δόση τους ασκούσε περισσότερη πίεση που έφθανε στα όρια του εκβιασμού.

Κάποιοι φοβήθηκαν μην τους κλέψει την δόξα η Τρόικα και έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να διαλύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας από πεποίθηση, εντολοδόχοι παρασιτικών συμφερόντων. Χθες τους την έπεσε χοντρά πρώην υπουργός της ΝΔ και νυν βουλευτής της. Παπαγαλάκια του νεοφιλελευθερισμου τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η καταιγίδα σκασμός.

Η Γερμανία μετατρέπει σήμερα στάδια, κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις σε νοσοκομεία, επιστρατεύει συνταξιούχους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, επιστρατεύει φοιτητές της ιατρικής για να διευρύνει το σύστημα της εάν υπερφορτωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Ακόμη και ο στρατός συμπεριλαμβάνεται στο επιχειρησιακό της σχέδιο.

Εδώ όμως ποια είναι η κατάσταση; Οι αντοχές του συστήματος είναι περιορισμένες, το σύστημα δέχτηκε μεγάλα κτυπήματα από τα μνημόνια, την οικονομική κρίση και τα κυκλώματα διαφθοράς που υπήρχαν στο εσωτερικό του. Οφείλουν να πουν την αλήθεια στον Ελληνικό λαό τόσο οι θιασώτες των μνημονίων όσο και τα ανήλικα της ««αριστεράς»» μετά από το μεθύσι τους στο SPA των ψευδαισθήσεων.

Το σύστημα υγείας είχε ήδη καταρρεύσει από καιρό. Λειτουργούσε χάρις στις ηρωικές και μόνο προσπάθειες του προσωπικού. Υποχρηματοδότηση, έλλειψη προσωπικού, απλήρωτες εφημερίες, υπερωρίες του προσωπικού, μισθοί πείνας, πάρτι ιδιωτικών εταιριών κτλ. Το ΕΣΥ ήταν από τα πλέον σύγχρονα και λειτουργικά συστήματα στην Ευρώπη και απετέλεσε στόχο της Τρόικας και των οικονομικών δολοφόνων του ΔΝΤ.

Η μοναδική λύση είναι η άμεση απαγόρευση της κυκλοφορίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν αφορούν τις αλυσίδες διανομής τροφίμων και άλλων αγαθών, η παραμονή της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού στα σπίτια για όσο καιρό χρειαστεί. Δεν πρέπει να επιβαρύνουν τα νοσοκομεία.

Το ιδιωτικό σύστημα υγείας είναι σαν να βρίσκεται σε αποχή. Η Κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα και να το ενσωματώσει άμεσα στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, πριν γίνουμε Ιταλία. Από πρωτοβάθμιας φροντίδας ιατρικά κέντρα, εργαστήρια μέχρι ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία. Δεν μπορεί να παραμένει παροπλισμένη καμία υγειονομική δομή. Καθυστερεί υπερβολικά.

Υπάρχει μια ιδιαίτερα αξιόλογη επιστημονική ομάδα και σημαντικό επιστημονικό δυναμικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου χωρίς όπλα. Αυτά οφείλει άμεσα να τα προσφέρει η πολιτεία χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Οι επικοινωνιακές ηλιθιότητες, οι υπερβολές, το εγώ πρέπει να σταματήσουν. Δεν βρισκόμαστε σε περίοδο εκλογών, κάποιοι πρέπει να το καταλάβουν και ειδικά από την μεριά της Κυβέρνησης.

Αυτή την ώρα προέχει η υγεία και η ασφάλεια του λαού. Οι απλοί άνθρωποι αυτό που μπορούν να προσφέρουν είναι να μείνουν στα σπίτια τους.

Η Κίνα σήμερα χαμογελάει, αύριο θα χαμογελάμε και μεις αρκεί να βοηθήσουμε αυτούς που μένουν άγρυπνοι για να σώσουν ό,τι μπορούν.
Αύριο θα ξανασμίξουμε να διεκδικήσουμε την χαμένη μας αξιοπρέπεια, την κανονικότητα που αρμόζει σε μια σύγχρονη ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία,σε ένα κυρίαρχο ανεξάρτητο κράτος. Τώρα δεν θα είμαστε μόνοι μας.