Όταν ο Τούρκος «γλεντάει» τη Δύση

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Πώς η  συνοριακή γραμμή του Έβρου κατάντησε πεδίο ασκήσεων μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας



Αυτή η αλητεία του Ερντογάν να βάλει τους πρόσφυγες στην πρώτη γραμμή μιας υποτιθέμενης εισβολής στην Ευρώπη, συνθλίβοντάς τους μεταξύ τουρκικής σφύρας και ελληνικού άκμονος στη συνοριακή γραμμή του Έβρου, μου θύμισε την αλητεία της χούντας των συνταγματαρχών στη χώρα μας∙ που έβαζαν στην πρώτη γραμμή των στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά εμάς, τους σημαδεμένους αριστερούς (τους χαρακτηρισμένους ως «επικίνδυνους κομμουνιστές» φαντάρους), προκειμένου να μας τρομοκρατήσουν μήπως και μας αποσπάσουν καμιά «δήλωση μετανοίας»∙ κι όποιον πάρει ο χάρος…
Και πράγματι, πότε – πότε έπαιρνε κάποιους, κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Βλέπετε, για αυτού του τύπου τις στρατιωτικές ασκήσεις ήταν θεσμοθετημένο  – κι ακόμα νομίζω πως είναι – ένα μικρό ποσοστό «δικαιολογημένων απωλειών».

Στην περίπτωση των προσφύγων, βέβαια, που ο Τούρκος σουλτάνος στρίμωξε στον Έβρο με τη συμβολή του προβλέψιμου Έλληνα πρωθυπουργού και την εθελότυφλη συνδρομή της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό των απωλειών επαφίεται στον… πατριωτισμό των ελληναράδων και τουρκαλάδων στρατόκαυλων ένθεν κακείθεν. Στο πολιτικό επίπεδο, και οι δύο πλευρές, Ευρωπαίοι και Τούρκοι, καταπατούν βάναυσα τον θεσμό παροχής πολιτικού ασύλου (Διεθνής Συνθήκη Γενεύης,1951), καθώς και το προβλεπόμενο, από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθεστώς επικουρικής προστασίας των προσφύγων.

Η πλάκα είναι ότι, στο φινάλε, ο Ερντογάν τους γλεντάει κι από πάνω, απευθύνοντάς τους εμπλουτισμένα με fake news «κατηγορώ» του τύπου «Εσείς είστε που δεν σέβεστε το διεθνές μεταναστευτικό δίκαιο – οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει ήδη δύο μετανάστες και έχουν τραυματίσει πολλούς…».  

*******

Ο αδίστακτος Τούρκος μας γλεντάει γενικώς. Όλους… Αμερικανούς, Ρώσους, Κινέζους, Σύριους, αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες. Δεν ξέρω αν στις επιχειρήσεις του στη Συρία και στα πέριξ «χρησιμοποιεί Αφγανούς, Ιρακινούς και Σύριους (τζιχαντιστές ή μη) και όχι Τούρκους στρατιώτες», όπως λέγεται και γράφεται, σίγουρα όμως χειραγωγεί, χρησιμοποιεί, «εργαλειοποιεί» τους πρόσφυγες, αναλόγως των γεωπολιτικών του βλέψεων και συμφερόντων.

«Ήρθαμε στα σύνορα με το λεωφορείο», είπαν σε δημοσιογράφο του BBC οι πρώτοι πρόσφυγες που έφτασαν στον Έβρο. Και ύστερα: «οι τουρκικές Αρχές (σ.σ.: τα παλληκάρια του Ερντογάν) μας έφεραν εδώ και μας είπαν να περάσουμε… Έ, λοιπόν,κόψαμε το αγκαθωτό συρματόπλεγμα και περάσαμε»…

Η απόφαση του Ερντογάν να «παρκάρει» τους πρόσφυγες στον  Έβρο, εκβιάζοντας όχι μόνο ευρωπαϊκό χρήμα αλλά και  συναίνεση για να φτιάξει εκείνο το αντί – Κουρδικό… μαξιλαράκι ασφαλείας στα βόρεια σύνορα της χώρας του (το σχέδιο εγκατάστασης ενός εκατομμύριου Σύριων προσφύγων στις περιοχές που ελέγχει βορειοανατολικά της Συρίας), ωρίμασε όταν άρχισαν οι νέες προσφυγικές ροές από την επαρχία Idlib (βορειοδυτική Συρία) προς τα σύνορα της τουρκικής επαρχίας Hatay. Ως αποτέλεσμα των εντατικών ρωσικών επιθέσεων εναντίον ομάδων τζιχαντιστών. Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή της σουλτανικής… οργής.

*******

Ακολούθησε (20 Δεκεμβρίου 2019) το βέτο εκ μέρους της  Ρωσίας – συμμάχου, υποτίθεται, της Τουρκίας στη Συρία – και της Κίνας στον ΟΗΕ κατά της «διεθνούς διασυνοριακής  βοήθειας  στους Σύριους πρόσφυγες», καθιστώντας την κατάσταση ακόμη χειρότερη για το σχέδιο Ερντογάν.  
Τότε είναι που «τα πήρε» (23 Δεκεμβρίου 2019) και, απειλώντας Ευρωπαίους θεούς και Έλληνες δαίμονες, εκστόμισε εκείνη την εκβιαστική  απειλή: “θα ανοίξω τις πύλες και θα στείλω 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες προς τη μεριά σας»…Ακολούθωςη απειλή μεταλλάχθηκε σε μια  τρομακτική προφητεία που, προ ημερών…, έγινε πράξη. Και την υφιστάμεθα εις διπλούν:

Ως Έλληνες, με το κλείσιμο των συνόρων και την ένθεν – κακείθεν υποκινούμενη (εκ μέρους των κυβερνήσεων Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, αντίστοιχα) εθνικιστική έκρηξη που έχει καταντήσει την συνοριακή γραμμή του Έβρου πεδίο ασκήσεων μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας. Για Έλληνες, Τούρκους και Γερμανούς νεοναζί και ακροδεξιούς κάθε απόχρωσης και «φυλής».

Και ως Ευρωπαίοι, με το να πληρώνουμε πρώτοι και… καλύτεροι – λόγω γειτονίας και όχι μόνον –  την αδυναμία της ηγεσίας της ΕΕ να αποσοβεί ενέργειες της Τουρκίας (όπως το σχέδιο Ερντογάν για εγκατάσταση ενός εκατομμυρίου προσφύγων στις υπό τουρκικό έλεγχο περιοχές   βορειοανατολικά της Συρίας, λέω εγώ) όταν αντιτίθενται σε βασικά συμφέροντα της ΕΕ…  

Όχι, δεν θα… αποκαλύψω ποια είναι τα «βασικά συμφέροντα της ΕΕ» που θίγονται από το εν λόγω σχέδιο Ερντογάν. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι η κ. Μέρκελ εξακολουθεί να το αρνείται μετά βδελυγμίας, αντιπροτείνοντας «μια ζώνη ασφαλείας προσφύγων στο Ιντλίμπ». Ακόμα και τώρα μετά τον εκβιασμό του Έβρου. Οπότε… Τα συμπεράσματα δικά σας.