Όταν υπάρχει “μείζον πολιτικό θέμα”, αλλά “κάποιοι θέλουν να το θάψουν”: το πολιτικό θέατρο της κυβέρνησης για τις καταγγελίες Ανδρουλάκη

Του Νίκου Λακόπουλου

Μετά την μηνυτήρια αναφορά του στον Άρειο Πάγο για την παγίδευση του τηλεφώνου του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρου΄λάκης κατάφερε να πετύχει κάτι που δεν μπόρεσε ο δημοσιογράφος που βρέθηκε στην ίδια θέση πριν από λίγο καιρό: να συνεδριάσει -κεκλεισμένων των θυρών- η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Όταν αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθείτο, με το Pegasus, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Σάντσεθ απολύθηκε η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Εδώ όμως ο υπερ-επικεφαλής της ΕΥΠ είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που δεν αισθάνεται τη ανάγκη όχι να παραιτηθεί, αλλά ούτε καν να παραστεί στην συνεδρίαση της Επιτροπής -στέλνοντας μαζί με τον επικεφαλής της ΕΥΠ στη Βουλή δύο υπουργούς του να δώσουν εξηγήσεις.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης βέβαια ζήτησε να παρίσταται και ο Πρωθυπουργός -“θα πρέπει να είναι παρών και ο Κ. Μητσοτάκης, αφού η ΕΥΠ υπάγεται στο Μαξίμου» είπε- αλλά μάλλον δεν κατάλαβε καλά: η κυβέρνηση -όπως ο ίδιος διαπίστωσε- δεν αισθάνεται ότι την αφορά το θέμα.

Ήδη με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως είναι θέμα της Δικαιοσύνης -που “επιβάλλεται” να ασχοληθεί. “Παράλληλα, κάθε αρμόδια αρχή της ελληνικής Πολιτείας οφείλει να συνδράμει, με την τεχνογνωσία της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τη διερεύνηση και διαλεύκανση της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Ανδρουλάκη, τόσο σε ελληνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ΕΥΠ δηλαδή με την τεχνογνωσία της θα διερευνήσει ποιος μπορεί να έχει παγιδεύσει το τηλέφωνο του προέδρου ενός κόμματος κι αν το έχει κάνει η ίδια -που δεν έχει τέτοιο λογισμικό, όπως έχει πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- ή κάποιος άλλος -πιθανόν κάποιος ιδιώτης.

Στο μεταξύ ο Νίκος Ανδρουλάκης σοκαρισμένος που “είμαι ο πρώτος πανευρωπαϊκά ευρωβουλευτής που έχει εντοπιστεί να επιχειρείται να παγιδευτεί από τέτοια βαριά λογισμικά” χθες ΄έκανε μια ακόμα διαπίστωση: ενώ κάποιοι στην Ελλάδα θέλουν να το χαμηλώσουν -το θέμα- οι New York Times είχαν εκτενές άρθρο όπως και άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα”.

Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης δεν ασχολήθηκαν με το θέμα που σε κάποιες εφημερίδες δεν υπήρχε ή ήταν μονόστηλο και η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής συνεδριάζει σαν να πρόκειται για θέμα ρουτίνας, ενώ ο Πρωθυπουργός στον οποίο υπάγεται η ΕΥΠ μάλλον θα πάει διακοπές, όπως ζήτησε να κ΄ανουν οι υπουργοί του και οι δημοσιογράφοι. Δεν συνέβη και τίποτε!

Από τους δεκάδες ευρωβουλευτές, των οποίων τα τηλέφωνα ελέγχθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη ήταν το μόνο που βρέθηκε παγιδευμένο -κι έγινε απόπειρα εμφύτευσης κοριού- λίγο πριν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή του.

Κάποιος παγιδεύει τηλέφωνα, αλλά ποιος;

Το σύστημα παγίδευσης Predator έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση αρνείται ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριώνή άλλη υπηρεσία έχουν αποκτήσει τέτοια συστήματα. Κι όταν αποκαλύφθηκε ότι γίνονταν υποκλοπές με το σύστημα Predator στο τηλέφωνο του Έλληνα δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη η κυβέρνηση δήλωσε άγνοια, αλλά δεν έδειξε και καμμιά σπουδή να ερευνήσει τι συμβαίνει.

Μάλλον ήταν ιδιώτες, αν και οι μόνοι αγοραστές ειδικά του Pegasus, είναι κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση δεν ΄έκανε κάτι για να διαπιστώσει ποιοι ήταν -πράγμα που μπορεί να ήταν πανεύκολο- και οι έρευνες δεν κατέληξαν πουθενά ως τώρα.

Αντίθετα η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Μάρτιο του 2021 έφερε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία η ΑΔΑΕ δεν είχε την υποχρέωση να γνωστοποιεί στους πολίτες ότι βρέθηκαν υπό παρακολούθηση! Είχε ήδη αποκαλυφθεί ότι η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου για το κινητό του Κουκάκη -για λόγους εθνικής ασφάλειας- αλλά ξαφνικά ζήτησε παύση της άρσης του απορρήτου.

Η ΕΥΠ δηλαδή παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο, αλλά εκείνος το ανακάλυψε και αποκάλυψε, έσπευσε να δείξει ιδιώτες -σε μια κραυγαλέα προσπάθεια -σύμφωνα με του ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- “να προκληθεί σύγχυση για τους δράστες των υποκλοπών ώστε να μην αποκαλυφθούν ποτέ οι εγκληματίες που παραβιάζουν τα κεκτημένα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών για ασφάλεια, ελευθερία και ιδιωτικότητα στις επικοινωνίες».

«Κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στην εποχή των κοριών

Αν όμως η ΕΥΠ γνωρίζει κάτι για την παγίδευση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη ζούμε στιγμές πολιτικού θεάτρου: “Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας του να προγραμματίσει άμεσα τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και με την οδηγία, όπως ανέφερε η άτυπη ενημέρωση από πλευράς Μαξίμου, να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον Αρειο Πάγο ο Νίκος Ανδρουλάκης”!

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Βουλή Μιχάλης Κατρίνης, αν και ο πρόεδρος του κόμματος προσέχει τα λόγια του- φαίνεται πως υποψι΄άζεται κάτι όταν λέει «κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στην εποχή των κοριών, παρακολουθώντας το κινητό τηλέφωνο του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Και ενδεχομένως να μην είναι αυτή η μοναδική περίπτωση παρακολούθησης”.

“Οι ελληνικές Αρχές δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καμία συναλλαγή με κάποια εταιρεία που κατασκευάζει ή προμηθεύεται τέτοιου είδους λογισμικά» έχει πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόκειται για μια απάντηση σε μια ιστορία ήρθε στο φως από το Reporters United: ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας του Μαξίμου, όχι μόνο είχε επιχειρηματική δραστηριότητα παρά το ασυμβίβαστο του νόμου, αλλά οι άνθρωποι με τους οποίους συναλλάχθηκε συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις εταιρείες που εμπορεύονται το παράνομο λογισμικό Predator και έχουν προμηθεύσει σύστημα υποκλοπών στο ελληνικό Δημόσιο.

Όταν προέκυψε το θέμα ο κ. Δημητριάδης απάντησε:  

«Οσα δαιδαλώδη και μυστηριώδη εκτίθενται στα ερωτήματά σας, αναφορικά δηλαδή με φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία δεν συναλλάχθηκαν μαζί μου, τα αγνοώ παντελώς και για το λόγο αυτό αδυνατώ να εισφέρω κάτι περαιτέρω στην έρευνά σας. […] Δεν μπορεί να μην με προβληματίζει το γεγονός ότι τα ερωτήματά σας παραπέμπουν σε μια ευφάνταστη συρραφή ισχυρισμών, γεγονότων, φημών, σεναρίων και θεωριών με μοναδικό σκοπό να με συνδέσουν με καταστάσεις και πρόσωπα που δεν έχω καμία σχέση, τόσο ως άτομο όσο και ως κυβερνητικό στέλεχος».

Κάποιος αγόρασε το Predator, αλλά η κυβέρνηση το αρνείται

Η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής που συνεδριάζει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών θα χρειαστεί την βοήθεια του… Ηρακλή Πουαρό. Ένας δημοσιογράφος παρακολουθείται με το σύστημα Predator -που δεν έχει η ΕΥΠ- αλλά η υπηρεσία είχε ζητήσει την άρση απορρήτου για να τον παρακολουθεί.

Κάποιος αγόρασε στην Ελλάδα το Predator, αλλά δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση, άρα κάποιος ιδιώτης. Ο αρχηγός του τρίτου κόμματος στη Βουλή ανακαλύπτει ότι παρακολουθείται και η κυβέρνηση παραπέμπει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη η οποία ΄όμως θα πρέπει να ζητήσει τη συνδρομή της ΕΥΠ για να την διαλευκάνει.

Η οποία όμως υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό που καλείται να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα, αλλά δεν θα πάει στη Βουλή. Ούτε θα ξηλώσει τον επικεφαλής της ΕΥΠ -όπως στην Ισπανία- ο οποίος, αν μη τι άλλο, δεν μπορεί να διασφαλίσει το απόρρητο των επικοινωνιών -τουλάχιστο των πολιτικών αρχηγών.

Αν κάποιοι παρακολουθούν το τηλεφωνο του αρχηγού ενός μικρού κόμματος γιατί να μην το κάνουν και με το τηλέφωνο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του ίδιου του πρωθυπουργού;

Η κυβέρνηση ωστόσο μάλλον δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο να παρακολουθείται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ούτε βιάζεται να ελέγξει αν το σύστημα παρακολούθησης πουλήθηκε και σε ποιον στην Ελλάδα.

Βιάστηκε όμως να περάσει τροπολογία ώστε να μην χρειάζεται να ενημερώνεται ο πολίτης που παρακολουθείται. Γιατί; Aν στην υπόθεσή μας υπάρχει δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσα σ’ αυτούς που τον ψάχνουν και δεν φροντίζει καν να κρύψει τα ίχνη του.

Αν υπάρχει “μείζον πολιτικό θέμα” -΄όπως θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης- χρειάζονται δύο παράγοντες για να αποκαλυφθεί σε όλες τις διαστάσεις τους. Μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και μέσα ενημέρωσης που θα το ερευνήσουν.

Όπως έχει διαπιστώσει ΄ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης “ενώ οι New York Times είχαν εκτενές άρθρο -όπως και άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα- κάποιοι στην Ελλάδα θέλουν να το χαμηλώσουν”. Nα το θάψουν, όπως είπε καλύτερα ο εκπρόσωπος του κόμματος στη Βουλή.