“1958”: Ένας θεατρικός μονόλογος για την πρώτη περίοδο του Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, η Βαρβάρα Δουμανίδου σκηνοθετεί τον συνθέτη Πέτρο Σατραζάνη, σε έναν μουσικό θεατρικό μονόλογο, με τον ίδιο να ερμηνεύει επί σκηνής μια από τις σημαντικότερες περιόδους της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι.

Το “1958” είναι ένας μουσικός θεατρικός μονόλογος για την πρώτη περίοδο του Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Η παράσταση εστιάζει σε μια εμβληματική στιγμή της ζωής και του έργου του συνθέτη:

την παρισινή του περίοδο το 1958, όταν συνθέτει τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου.

Ένα έργο- σταθμός που άνοιξε νέους δρόμους στην ελληνική μουσική, γεφυρώνοντας το λαϊκό με το λόγιο στοιχείο και το τοπικό με το οικουμενικό.

Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα υψηλής αισθητικής και ιστορικής σημασίας, που φιλοδοξεί να τιμήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά και έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του τόπου μας.

Το έργο «Μίκης Θεοδωράκης 1958» μάς μεταφέρει στο Παρίσι του 1958, όταν ο νεαρός συνθέτης, ζώντας ήδη τέσσερα χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα, δημιουργεί τον Επιτάφιο σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Αναζητώντας διέξοδο από τις τραυματικές εμπειρίες της φυλακής και των βασανιστηρίων στην Ελλάδα, συνθέτει μέσα σε λίγες ώρες ένα έργο που θα αλλάξει την ελληνική μουσική, γεφυρώνοντας το λαϊκό με το λόγιο, το τοπικό με το οικουμενικό.