2016: Η χαμένη χρονιά της Ελλάδας

Του Μελέτη Ρεντούμη

Το 2016 έφυγε πλέον από την ζωή μας και το νέο έτος 2017 ήδη έχει ξεπροβάλλει κάνοντας δειλά δειλά την εμφάνισή του.

Τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις αλλά και οι πολιτικοί μας επανέρχονται στις θέσεις τους μετά την εορταστική περίοδο που όλοι μοίρασαν απλόχερα ευχές προσωπικές αλλά και για να ξημερώσει η πολυπόθητη ανάπτυξη στην χώρα.

Κάνοντας βέβαια κανείς τον απολογισμό του 2016, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά, μέσα από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα διαπιστώσει, ότι παρά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την προσδοκία ότι η επαναφορά στην πραγματικότητα θα έκανε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης πράξη και θα σηματοδοτούσε μία στροφή προς μία ρεαλιστικότερη πολιτική, τόσο στον τομέα της φορολογίας όσο και της επιχειρηματικότητας, τελικά τίποτα από τα προβλεπόμενα δεν έγιναν.

Οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις λιμνάζουν μέσα από ατέρμονες διαπραγματεύσεις για το αν θα πρέπει ν’ ανοίξουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα για παράδειγμα , σε μία κοινωνία που μαστίζεται με 60% σχεδόν ανεργία στις ηλικίες 18-24 ετών, όταν ο κατώτατος μισθός αναμένεται να υποχωρήσει μέσω των ατομικών συμβάσεων για νέους μέχρι 25 ετών κάτω από τα 410 ευρώ.

Καμία επίσης σοβαρή ιδιωτικοποίηση δεν προχώρησε το 2016, πέραν αυτών που ήταν ήδη δρομολογημένες από την προηγούμενη κυβέρνηση και η χώρα είχε ήδη βάλει την υπογραφή της.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να επιταχύνει και να τις κλείσει από την πρώτη μέρα ώστε να δημιουργηθούν άμεσα μόνιμες θέσεις εργασίας, προτίμησε να παίξει άμυνα με τους θεσμούς, ώστε την μία να νομοθετεί και μετά να προσπαθεί να μην τις εφαρμόσει, εν μέσω προσφυγών στην δικαιοσύνη, από δήμους, περιφέρειες, ομάδες πολιτών με την πλήρη ανοχή και κάλυψη των ίδιων των κυβερνητικών παραγόντων.
Αυτό το έργο, το είδαμε να επαναλαμβάνεται, ουκ ολίγες φορές μέσα στο 2016, με χαρακτηριστικά παραδείγματα, την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ με την Cosco τελικά να υπογράφει μετά από σοβαρές καθυστερήσεις και αλλαγές στην σύμβαση, την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων με την Fraport τελικά να είναι ο πλειοδότης του διαγωνισμού ενώ ακόμα τα έργα δεν έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει.

Να θυμηθούμε επίσης τις ατελείωτες παλινωδίες στο θέμα της ενέργειας με την κυβέρνηση ν’ αντιδρά σφόδρα στην δημιουργία της μικρής ΔΕΗ έτσι ώστε να μην υπάρξει ιδιωτικοποίηση και ανταγωνισμός στην αγορά, ενώ όσον αφορά την διανομή του φυσικού αερίου, υπήρξε το απόλυτο φιάσκο, καθώς ενώ είχε κλείσει ο διαγωνισμός με νικητή την Αζέρικη Socar, άλλαξαν εκ των υστέρων οι όροι του διαγωνισμού έτσι ώστε να εκκινηθεί ξανά η διαγωνιστική διαδικασία.

Κομβικό σημείο της χρονιάς που πέρασε είναι σαφώς η αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού στα νησιά του Αιγαίου, όπου η κυβέρνηση άργησε να καταλάβει ότι απαιτούνται και κλειστού τύπου χώροι φιλοξενίας με αποτέλεσμα αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες να χάνονται ανά την επικράτεια με σοβαρές εθνικές συνέπειες και για την εξωτερική μας πολιτική, πέραν της δεδομένης ανθρωπιστικής κρίσης.
Τέλος η μεγάλη μεταρρύθμιση που υποτίθεται ότι επιχείρησε η κυβέρνηση στον χώρο των ΜΜΕ με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αποτέλεσε την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς επιχείρησε να λύσει με αντισυνταγματικό και απόλυτο τρόπο ένα πρόβλημα που μαστίζει την χώρα επί δεκαετίες.

 

Αντί να υπάρξει συναίνεση και να περιμένει η κυβέρνηση την εκλογή των μελών του ΕΣΡ ώστε νόμιμα να έχει τις αρμοδιότητες που έχει δώσει το ίδιο το Σύνταγμα, αυτές μεταφέρθηκαν πραξικοπηματικά στο υπουργείο Τύπου.
Τελικά όπως όλοι γνωρίζουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας βρήκε το νόμο αντισυνταγματικό και όλη η διαδικασία του διαγωνισμού ακυρώθηκε ενώ θα επιστραφούν και τα χρήματα στους υποψήφιους καναλάρχες που πλειοδότησαν, με χαμένο το ελληνικό δημόσιο για μία ακόμη φορά.

Με βάση όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό, ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα πράξεις και στροφή προς μία ενεργητική πολιτική προς όφελος του πολίτη και της ελληνικής οικονομίας, τότε και το 2017 ενδέχεται να μας απογοητεύσει οικτρά.

Ελπίζουμε πραγματικά να διαψευστούμε και οι κυβερνώντες να διαδραματίσουν τον ρόλο που αρμόζει στην ελληνική κοινωνία με ορίζοντα την ανάκαμψη της χώρας.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός