Αγγλοσυγκατάβαση

Του Χοσέ Ιγκνάθιο Τορεμπλάνκα (*)

Είναι μια μεγάλη λέξη, την εφηύρα εγώ και θέλω να με συγχωρήσετε. Είναι όμως απαραίτητη για να περιγράψει το ανυπόφορο αίσθημα αγγλοαμερικανικής υπεροχής που επιδεικνύεται μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου στην Καταλονία.
Κακόμοιροι Ισπανοί? Πόσο μας αγαπούσαν! Την κουλτούρα μας, τον Εμφύλιο Πόλεμό μας, τις ταυρομαχίες μας, το φλαμένκο και την παέγια, αλλά και τη μετάβασή μας στη δημοκρατία, όπου τους δείξαμε ότι ξέρουμε πώς να σταματήσουμε να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον. Πόσο γοητευτικοί ήμασταν!

Αλλά τώρα μας κοιτάζουν με απελπισία. Θρηνούν στα κύρια άρθρα τους και στα σχόλιά τους για την τεράστια απογοήτευση που αισθάνονται επειδή δεν υποχωρήσαμε μπροστά στον εθνικολαϊκιστικό εκβιασμό του Κάρλες Πουιτζντεμόντ και της παρέας του και θελήσαμε να υπερασπιστούμε το Σύνταγμά μας όπως εκείνοι υπερασπίζονται το δικό τους (με άγριο τρόπο, πολλές φορές, και στην ανάγκη εισβάλλοντας σε άλλες χώρες).

Είναι αλήθεια ότι δεν τους αρέσει ο καταλανικός εθνικισμός, αλλά ο καλοκουρδισμένος ανιχνευτής του όψιμου καστιλιάνικου φρανκισμού που διαθέτουν στέλνει σήματα κινδύνου και τους κάνει να μας δίνουν συμβουλές και να μας χτυπούν στην πλάτη. Το ίδιο έκαναν όταν έγραφαν για την ΕΤΑ, αποκαλώντας αυτή την τρομοκρατική οργάνωση «βάσκους αυτονομιστές». Μας αγαπούσαν και μας θαύμαζαν τόσο πολύ  που μας άφησαν να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο μόνοι. Το ίδιο κάνουν και σήμερα. Για το καλό μας, φυσικά.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ο συγκαταβατικός τόνος με τον οποίο αγορεύουν για τη «νεαρή» δημοκρατία μας και για τις υποτιθέμενες δυσκολίες της να αφομοιώσει τον φρανκισμό, η ρατσιστική επιμονή τους για το απρόβλεπτο ταμπεραμέντο των Ισπανών και  εδώ δεν ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε. Η ανοησία που επαναλαμβάνουν ότι στη γλώσσα μας η λέξη «συμβιβασμός» δεν υπάρχει ή είναι κάτι κακό. Πρόκειται για φτηνό οριενταλισμό που εφαρμόζεται στη νότια Ευρώπη.

Όλα αυτά εκπορεύονται ανερυθρίαστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο χώρες που διέπραξαν πέρυσι συλλογική αυτοκτονία εν μέσω ενός άξεστου, λαϊκίστικου reality show, όπου πρωταγωνιστούν τα πιο σάπια στοιχεία της Δεξιάς, οι πιο μέτριοι πολιτικοί και τα πιο ανέντιμα μέσα ενημέρωσης, καταφέρνοντας να φέρουν στην εξουσία έναν διεφθαρμένο παλιάτσο όπως ο Τραμπ και να προκαλέσουν μια παράνοια όπως το Brexit από την οποία ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να βγουν. Υποδειγματική συμπεριφορά!

Μας συγχωρείτε που σας απογοητεύσαμε. Ίσως όμως να μεγαλώσαμε πια και να βαρεθήκαμε να μας δίνουν μαθήματα.

(Πηγή: El Pais- ΑΠΕ ΜΠΕ)


(*) Ο Χοσέ Ιγκνάθιο Τορεμπλάνκα είναι αρθρογράφος της El Pais