48 χρόνια μετά

Του Γιαννάκη Ομήρου

Σαράντα οκτώ χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή που βύθισε στο πένθος και τα μαρτύρια το λαό μας. Μετά την προδοσία του πραξικοπήματος που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στην τουρκική βουλιμία. Σαράντα οκτώ χρόνια προσφυγιάς και βάναυσης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και ελευθεριών του λαού μας. Χρόνια δίσεκτα με ανεκπλήρωτα οράματα και με άλυτο το Κυπριακό.

Εξήντα δύο χρόνια  Κυπριακής Δημοκρατίας. Με ανεκπλήρωτα οράματα. Με αποτυχία επανειλημμένων μεσολαβητικών προσπαθειών και άκαρπων διακοινοτικών συνομιλιών. Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια. Καμιά απειλή, καμιά δυσκολία και καμιά πίεση δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε λύση που δεν θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και δεν θα αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου. Ναι με σωφροσύνη. Ασφαλώς με υπευθυνότητα. Αλλά και με απόρριψη της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή και με άρνηση υποχωρήσεων στις πιέσεις τρίτων που ανατρέπουν κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης.

Διαχρονικό μας χρέος η σταθερή και αμετάκλητη προσήλωση μας στην κρατική μας οντότητα που συνιστά η Κυπριακή Δημοκρατία, ως θώρακας και ασπίδα απέναντι στις προσπάθειες να την πλήξουν και να τη διαλύσουν. Διερχόμενη μέσα από συνωμοσίες και παγίδες, η Κυπριακή Δημοκρατία επέζησε και αποτελεί και σήμερα σταθερό βάθρο για τη συνέχιση του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για λύση που θα διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη Ε/Κ και Τ/Κ σε μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα.

Σαράντα οκτώ χρόνια από τη φοβερή τραγωδία του 1974 εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την απειλή ανακοπής της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τα τραγικά γεγονότα του 1974, η Τουρκία όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη αλλά με μια σειρά ενέργειες έχει κλιμακώσει την προκλητική της τάση. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η ένταση της μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία με προφανή στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων της Κύπρου δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τους τελικούς στόχους της Τουρκίας. Πρόσφατα και με την έναρξη εποικισμού της Αμμοχώστου κατά παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και τη θαλάσσια εισβολή στην  ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατία, παραβιάζοντας κατάφωρα τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Σταθερός και μόνιμος στόχος της Τουρκίας είναι η νομιμοποίηση της κατοχής, η οριστική διχοτόμηση και η δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων. Κάτι που διακηρύσσουν πλέον απροκάλυπτα Τουρκία και Τ/Κ ηγεσία.

Η ανάγκη συνεπούς εθνικής στρατηγικής προβάλλει και πάλι ως αδήριτη αναγκαιότητα. Για να διασφαλίσουμε ενότητα δράσης πρέπει να επιμείνουμε σε βάση λύσης όπως αναφέρεται στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 που προνοεί την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών, των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα απαλλάσσει από έποικους, κηδεμόνες και ξένη στρατιωτική παρουσία.

Σε κοινή πορεία και συντονισμό με την Ελλάδα να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας. Να απαιτήσουμε την πιο ενεργό ανάμιξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες για λύση. Να απαιτήσουμε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτές αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήδη από το 2005 και προβλέπουν:

-Ανεπιφύλακτη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

– Άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε Κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Συνεργασία για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών της Ε.Ε. Άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί θα πρέπει να οδηγεί σε οριστικό τερματισμό της ενταξιακής της πορείας.

48 χρόνια μετά την ανείπωτη τραγωδία του 1974 το χρέος της Ελευθερίας παραμένει ανεξόφλητο. Ανανεώνουμε τη δέσμευση μας σε αυτό τον αμετάθετο στόχο.

Πρώην Προέδρου της Βουλής Των Αντιπροσώπων