Οι εκλογές για… δεύτερο κόμμα και το μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Αλέξη Τσίπρα

Του Νίκου Λακόπουλου

Οι επόμενες εκλογές φαινόταν πως θα αφορούσαν το ποιο θα είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώσπου δυο δημοσκοπήσεις έρχονται να δείξουν πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι δεύτερο κόμμα πριν ανακοινωθεί και το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον τρίτο κόμμα.

Η θεωρία πως το κόμμα που θα έλθει δεύτερο στις εκλογές θα πάρει ένα μπόνους ώστε να μπορεί στις δεύτερες εκλογές να διεκδικήσει την πρώτη θέση αφορούσε ως τώρα το ΠΑΣΟΚ, αλλά αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν αυτό θα αφορά πια τον Αλέξη Τσίπρα που αποτελεί το βασικό πρόσωπο της πολιτικής ζωής.

Το κρίσιμο μέγεθος στις εκλογές θα είναι βέβαια το ποσοστό που θα πάρει η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα καθορίσει την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος καθώς η πτώση του στις δημοσκοπήσεις σε ποσοστά κάτω από 25% τροφοδοτεί την μάχη για την διαδοχή που άρχισε ήδη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί μια τρίτη θητεία με την βεβαιότητα πως από τους 158 βουλευτές του ένα μεγάλο μέρος δεν πρόκειται να επανεκλεγούν, έχοντας απέναντί του τον Αντώνη Σαμαρά που μπορεί να είναι ο άνθρωπος που θα στερήσει την κυβέρνηση από έναν ακόμη Μητσοτάκη.

Οι διπλές εκλογές που έρχονται θα οδηγήσουν κατά πάσα πιθανότατα σε αλλαγές ηγεσίας στα δύο σήμερα μεγαλύτερα κόμματα που μπορεί να απειλήσουν την συνοχή τους, θα εξαφανίσουν άλλα μικρά κόμματα και θα οδηγήσουν σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

Από το ένα κυρίαρχο κόμμα φαίνεται πως οδηγούμαστε σε ένα πολιτικό σκηνικό όπου κανένα κόμμα δεν θα είναι κυρίαρχο με την ανάγκη συνεργασιών που φαίνονται να είναι αδύνατες αφού τα κόμματα που θα μπορούσαν να συνεργασθούν επιδιώκουν να εξοντώσουν το ένα το άλλο.

Η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί τη συνεργασία περισσότερων από δύο κομμάτων το ένα από τα οποία θα είναι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είτε δεύτερο, είτε τρίτο φαίνεται να είναι το πιο πολύτιμο κόμμα για οποιαδήποτε συγκυβέρνηση.

Μόνο που η προοδευτική κυβέρνηση με την συμμαχία βασικά ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει ανέφικτη όσο η ζωή του ενός κόμματος περνάει από τον θάνατο του άλλου. Η βασική σύγκρουση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη θα αποχτά όλο και περισσότερο άγρια μορφή αφού πρόκειται για υπαρξιακό αγώνα.

Η μάχη για την δεύτερη θέση είναι αγώνας επιβίωσης με νικητή ως τώρα τη Νέα Δημοκρατία που θα είναι πρώτο κόμμα με ή χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτό που θα κριθεί στις εκλογές -μαζί με το μέλλον των Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη και Τσίπρα- είναι αν ο νέος συσχετισμός των δυνάμεων μπορεί να επιτρέψει την πολιτική αλλαγή που θέλουν επτά στους δέκα ψηφοφόρους, αλλά δεν μπορούν οι εν δυνάμει φορείς της αλλαγής να πετύχουν όσο συνεχίζουν τον αγώνα αλληλοεξόντωσή τους.

Όσο δηλαδή δεν έχουν παραταξιακή συνείδηση θεωρώντας πως τα μικρά κόμματά τους είναι η “παράταξη” και οι ίδιοι μεγάλοι ηγέτες σε ένα ραντεβού με την Ιστορία που δεν πρόκειται να υπάρξει.