Μάκης Βορίδης: Στα πόσα χρόνια ο “ακτιβιστής” παύει να είναι “ακτιβιστής”;

Toυ Γ. Λακόπουλου

Τουλάχιστον ένας υπουργός, πρέπει να αισθάνεται μελαγχολία -πάλι αυτές τις μέρες: είναι ο Κωστής Χατζηδάκης.

Κάποιοι εραστές της μνήμης -η σπουδαία ιστοσελίδα  pasatempo.wordpress- υπενθύμισε ότι   βρίσκεται στο ίδιο υπουργικό  συμβούλιο με έναν “φασίστα”- όπως τον περιέγραφαν οργανώσεις και ΜΜΕ πριν από πολλά χρόνια .

 Ο ίδιος ο Χατζηδάκης είχε πρωτοστατήσει στη διαγραφή του από τον φοιτητικό Σύλλογο της Νομικής σχολής. Το 1986 τον βρήκε πάλι μπροστά του και τον κατήγγειλε γιατί έδερνε φοιτητές- και μέλη της ΔΑΠ μεταξύ τους-  ως επικεφαλής ομάδας της ΕΠΕΝ.

Είναι η εποχή που ο Μάκης Βορίδης επιδιώξει να ηγηθεί της ακροδεξιάς, ως εκλεκτός του φυλακισμένου δικτάτορα. Ήταν σε επαφή με τον Κώστα Πλεύρη και τον Μιχαλολιάκο. Προσπάθησε να μπει στην πολιτική με φασίζοντα σχήματα «Εθνικό Κόμμα» και το «Ελληνικό Μέτωπο», Μέτωπο»  και συνδέθηκε -και με κουμπαριά  με τον Λεπέν – τον οποίο έφερε στην Αθήνα.

Από αυτόν τον συρφετό τον ψάρεψε το 2007 -μαζί με τον Άδωνι και τον υιό Πλεύρη- ο πολύπειρος Γιώργος Καρατζαφέρης, όταν έστηνε τον ΛΑΟΣ ως  ανάχωμα στον Καραμανλή- που τον είχε απομακρύνει από τη ΝΔ, στην οποία τον είχε βάλει ο πατέρας  Μητσοτάκης.

 Ήταν ο καλύτερός του.

«Ο σολίστας μου» έλεγε προτού έλθουν σε αντιπαράθεση,  καθώς ο Βορίδης φιλοδοξούσε να πάρει τη θέση του στην ηγεσία του ακροδεξιού σχήματος που είχε βάλει ήδη στη Βουλή ο Καρατζαφέρης. 

Ο Άδωνις ήταν τότε με τον αρχηγό,  ως  πορτ παρόλ του. Ο Καρατζαφέρης τους έστειλε εκ μέρους του στην κυβέρνηση Παπαδήμου και το πλήρωσε: τους τσίμπησε ο Σαμαράς και στη συνέχεια τους φόρεσε καπέλο στον  νεότερο Μητσοτάκη.

Αργά ή γρήγορα θα  καταλάβει τι έκανε, ορίζοντας τον έναν αντιπρόεδρο, τον άλλο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τους δυο υπουργούς σήμερα.  

 Ο Βορίδης είχε και στη ΝΔ …ηγετικές φιλοδοξίες, αλλά το μόνο  που κατάφερε ήταν να βλέπει τη σκόνη του Άδωνι. 

 Η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη τον βρήκε δρομολογημένο, από κέντρα εκτός ΝΔ,  για το υπουργείο Δικαιοσύνης.  Ο Πρωθυπουργός  προσπαθώντας να απομακρυνθεί κάπως από αυτά τα κέντρα – που τον ώθησαν στην πρωθυπουργία για να τον χειραγωγούν- τον έστειλε σε… αγρανάπαυση.

Κάπως έτσι είναι η θητεία του στο υπουργείο Γεωργίας στο οποίο βρίσκεται έξω από τα νερά του και δεν το κρύβει. 

Είναι ο μόνος υπουργός της Μεταπολίτευσης τον οποίο το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί λόγω του αντισημιτισμού του.

Έχει πολλές κωλοτούμπες για όσα έλεγε κατά καιρούς. Ωστόσο το χούι δεν κόβεται. Κατά καιρούς  υπενθυμίζει τις ακροδεξιές καταβολές του,  με παρεμβάσεις που προκαλούν ανατριχίλα και αντίδραση και από στελέχη της  ΝΔ. Δεν ιδρώνει το αυτί του.

Το τελευταίο του αταβιστικό κατόρθωμα είναι η επιβράβευση του «ξύλου» σε διαδηλωτές,  σε ανάμνηση των εποχών που το έριχνε ο ίδιος με το τσεκούρι στο χέρι.

Πάμε πάλι στον Χατζηδάκη. 

Πολιτικός που αγωνίσθηκε για τις δημοκρατικές πεποιθήσεις του και το ευρωπαϊκό του φρόνημα, βρίσκεται  για τρίτη φορά  δίπλα στον “φασίστα” της δεκαετίας του ’80.

Παλιά το αμάρτημα βάρυνε εξ ολοκλήρου ο Σαμαράς. Αλλά τώρα έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έχει και η αντιπροεδρία του Άδωνι που εξισώθηκε με τον Χατζηδάκη, παρότι είναι η μέρα με τη νύχτα  από κάθε άποψη. Οι πρώτοι  που το κατάλαβαν ήταν οι ψηφοφόροι του Βόρειου Τομέα.

Από το 2012 ο Βορίδης  ανήκει στη ΝΔ. Στην ιστοσελίδα του,  καταγράφοντας  την «πορεία του», δεν αναφέρει τίποτε για το παρελθόν του. Το συντηρεί όμως σημειώνοντας ότι «όλη τη ζωή μου μάχομαι για τα πιστεύω μου» – χωρίς διαχωρισμό περιόδων.

 Οσάκις ερωτάται δεν δηλώνει πρώην φασίστας, αλλά πρώην «ακτιβιστής τη Δεξιάς».  Πολλοί πάντως τον θεωρούν «ιδανικό αρχηγό για τη  Χρυσή Αυγή και ευτυχώς που δε ήταν».

Συχνά του είναι δύσκολο να κρύβει τις αληθινές διαθέσεις του για τη πολιτική και οι  θέσεις που διατυπώνει κατά καιρούς δείχνουν ότι δεν άλλαξε και πολύ.

 Άλλωστε έχει το ίδιο σύνθημα που είχε και κατά τη δράση του στην ακροδεξιά:

” Να κερδίσουμε τη μάχη των ιδεών”– χωρίς να τις διευκρινίζει.

Μοιραία όποιος τον παρακολουθεί αναρωτιέται: πόσος Μάκης Βορίδης  υπάρχει μέσα στον Μάκη Βορίδη; Ή αλλιώς:

Είναι ακόμη “ακτιβιστής της Δεξιάς” ή έχει αποκαθαρθεί με την προσχώρησή του στη ΝΔ;