Aλέξης Τσίπρας: “Οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος από αυτή την κατάσταση πολιορκίας”

“Ζητάμε εκλογές γιατί δεν πάει άλλο” αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας και εξηγεί: “Γιατί κάθε μέρα που περνάει πεθαίνουν δεκάδες αβοήθητοι συνάνθρωποί μας. Ξεπαγιάζουν εκατομμύρια οικογένειες, που βλέπουν το έτσι κι αλλιώς πενιχρό εισόδημα τους να το εξανεμίζει η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία. Πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα σήψης στις κορυφές της εξουσίας. Και η ανασφάλεια, ο φόβος για το αύριο, διατρέχει όλη την κοινωνία. Οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος από αυτή την κατάσταση πολιορκίας”.

«Σας διαβεβαιώ ότι είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ, πιο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι. Και ξέρουμε και θέλουμε και μπορούμε» διαμηνύει ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ζητάει εκλογές γιατί «είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος από αυτή την κατάσταση πολιορκίας».

Tονίζει πως είναι έτοιμες οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανακούφιση της κοινωνίας, προαναγγέλλει την πειραματική εφαρμογή του 35ωρου, μιλά για την υπόθεση Novartis και τα φαινόμενα βίας, ενώ σχολιάζει σκωπτικά τα σενάρια για κυβέρνηση τεχνοκρατών στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τις Βρυξέλλες πως, παρά τη δυσαρέσκεια για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την εκτεταμένη διαφθορά και τη στρεβλή διάρθρωση του σχεδίου για τo ταμείο ανάκαμψη, ωστόσο στις δημοκρατίες ο κυρίαρχος λαός αποφασίζει και τις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς.

Aναφερόμενος στην πρότασή του προς το επικείμενο συνέδριο διαμηνύει πως στόχος είναι «να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. το πιο δημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη»

“Στα μέλη του κόμματος οφείλουμε να λογοδοτούμε, και μάλιστα καθημερινά, όχι στους αντιπροσώπους τους. Εκεί είναι η δύναμή μας, στα μέλη. Και από πού αντλούν δύναμη τα μέλη του κόμματος; Από τους δεσμούς του καθενός και όλων μας με την κοινωνία. Αυτό, και όχι κάποιοι εσωτερικοί υπολογισμοί, κάνει ζωτική την ανάγκη να αναπνεύσει η εσωτερική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, να αγκαλιάσει χωρίς φοβίες και στερεότυπα τα κινήματα και τους ανθρώπους σε κάθε χώρο, να γίνουμε ένα κόμμα με εκείνους και για εκείνους”

Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται ότι θα επαναφέρει το Δ στην Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και αναπτύσσει τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: “Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, γεγονός που θα συμπαρασύρει όλα τα μισθολογικά κλιμάκια στον ιδιωτικό τομέα. Θα μηδενίσουμε, ή θα μειώσουμε δραστικά το χρέος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Και θα προχωρήσουμε σε προσωρινά μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση. Όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στο κατώτατο όριο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, στον κατώτατο συντελεστή του 6%. Ταυτόχρονα θα βάλουμε μόνιμα και αποφασιστικά τέρμα στην ασυδοσία των καρτέλ”.

Η καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ βασική προϋπόθεση για την προοδευτική διακυβέρνηση

Το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται δημοσκοπικά να προσελκύει ψηφοφόρους οριζόντια και από τα δύο ισχυρότερα κόμματα. Φοβάστε ότι θα φθείρει καθοριστικά τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.;

Επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσο ισχύει ότι προσελκύει οριζόντια και ισόποσα ψηφοφόρους από τα δύο κόμματα. Αν ήταν έτσι, η Ν.Δ. δεν θα έπρεπε να ανησυχεί καθόλου. Αντίθετα όμως εκπέμπει μεγάλη ανησυχία, που δεν κρύβεται. Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο ότι για μας αντίπαλος είναι μόνο η Δεξιά και ο κ. Μητσοτάκης, θα δεχόμουν χωρίς κανένα φόβο έναν «ανταγωνισμό προόδου» με το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Φοβάμαι όμως ότι αυτό που, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, βλέπουμε είναι ένας παλαιάς κοπής διμέτωπος και μια άρνηση να αποκλείσει συναινέσεις και συνεργασίες με τη Δεξιά, παρότι ήταν αυτές οι συνεργασίες που οδήγησαν το κόμμα αυτό σε συρρίκνωση και τη χώρα σε τραγωδίες.

Η Ν.Δ. όμως για τον ίδιο λόγο ισχυρίζεται ότι επιτίθεται στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Επειδή κρατά ίσες αποστάσεις.

Όταν ένα αντιπολιτευτικό κόμμα κρατά ίσες αποστάσεις από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση, ευνοεί την κυβέρνηση. Πόσο δε μάλλον μια κυβέρνηση που πηγαίνει από αποτυχία σε αποτυχία. Σε κάθε περίπτωση, το έχω ξαναπεί, δεν είναι εύκολο να κρατά κανείς ίσες αποστάσεις από τη Δεξιά και να θέλει ταυτόχρονα να εκφράσει τη δημοκρατική παράταξη. Ή με τη Δεξιά θα είσαι ή με τη δημοκρατική παράταξη.

Έχετε απευθύνει κάλεσμα για την συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η νέα ηγεσία του φαίνεται να προσπαθεί να ισορροπήσει στο πολιτικό σκηνικό, το ΚΚΕ αρνείται παγίως, το ΜέΡΑ25 βάζει προϋποθέσεις. Θα επιδιώξετε άμεσα συναντήσεις με τις ηγεσίες τους για κάποια ελάχιστη προγραμματική συνεννόηση ή θα περιμένετε τα αποτελέσματα των εκλογών;

Η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Η καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προοδευτική διακυβέρνηση και για εξελίξεις σε όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ανάμεσα στην περίοδο πριν και μετά τις εκλογές υπάρχουν οι εκλογές. Η λαϊκή βούληση θα βάλει μπροστά σε κάθε κόμμα το κρίσιμο ζήτημα της διακυβέρνησης, στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει.

Ετοιμες οι πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις

“Εχουμε ήδη έτοιμες τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις, που αγκαλιάζουν όλο το εύρος προβλημάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και στήριξη της εργασίας. Αυστηρή εφαρμογή του οκτάωρου και πειραματική εφαρμογή του 35ωρου. Ανάκτηση
από το κράτος της ευθύνης για την επικουρική ασφάλιση. Προοδευτική μεταρρύθμιση στην Παιδεία και την Υγεία. Με θεμέλιο σε όλες μας τις τομές και παρεμβάσεις ένα σύγχρονο, ανοιχτό στον πολίτη, δημοκρατικό, κοινωνικό και ισχυρό κράτος. Όλες οι δημόσιες διαβουλεύσεις που οργανώσαμε στο πλαίσιο του Προγραμματικού μας Συνεδρίου έχουν μεταφραστεί σε νομοθετικές παρεμβάσεις. Για το νέο ΕΣΥ, για την εργασία, τον κατώτατο μισθό και το 35ωρο, για τον κλιματικό νόμο, για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, με το πρόγραμμα Ελλάδα PLUS, για τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού πανδημικού χρέους, για τη νεολαία και το πρόβλημα της κατοικίας, για τα άτομα με αναπηρία. Σας διαβεβαιώ ότι είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ, πιο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι. Και ξέρουμε και θέλουμε και μπορούμε. Να προσθέσω εδώ ότι θα κάνουμε ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους. Θα βάλουμε τέλος στις στρατιές των μετακλητών, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου. Και επίσης θα τελειώσουμε με τους διορισμούς χωρίς κανενός είδους διαγωνισμό σε καίριες θέσεις του δημόσιου τομέα, που έχουν εξελιχθεί με τα χρόνια σε επιχείρηση βολέματος και ρουσφετιού.

Υπόθεση Novartis: Ο κάθε δικαστής επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τη δικαστική ανεξαρτησία

Στο σκάνδαλο Novartis, η έρευνα για τον Άδωνι Γεωργιάδη αρχειοθετήθηκε. Το ίδιο συνέβη για όλους τους εμπλεκόμενους πλην του Ανδρέα Λοβέρδου. Εσχάτως εκφράζετε σοβαρά ερωτηματικά για τους χειρισμούς της Δικαιοσύνης. Δεν εμπιστεύεστε τους δικαστές; Θεωρείτε ότι υπήρξε μεθόδευση;

Θα σας μεταφέρω αυτούσια μια φράση του αείμνηστου καθηγητή Ποινικού Δικαίου Ιωάννη Μανωλεδάκη: «Η δικαστική ανεξαρτησία δεν είναι κατά ακριβολογία ‘ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης’, αλλά ‘ανεξαρτησία του δικαστή’. Ο κάθε δικαστής επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τη δικαστική ανεξαρτησία».

Σε μια υπόθεση που το Αμερικανικό Δημόσιο ανάγκασε τη Novartis να πληρώσει με εξωδικαστικό συμβιβασμό 350 εκατομμύρια στην Αμερική για τα σκάνδαλα που έκανε στην Ελλάδα, το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο δεν απαίτησε ούτε ένα ευρώ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού απεφάνθη ότι το σκάνδαλο ήταν σκευωρία. Οι δε δημοσιογράφοι και δικαστές και υπουργοί που τόλμησαν να αναδείξουν το σκάνδαλο διώκονται. Τα συμπεράσματα δικά σας.