Η Αριστερά δεν έχει ανάγκη από τοξικές συμπεριφορές

Του Σπύρου Δανέλλη

Χρειάζεται η αντιπολίτευση και κυρίως η Αριστερά την τοξικότητα; Προφανώς όχι. Πρωτίστως γιατί δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Κατά δεύτερο διότι έτσι, αντί να απαξιώσει αυτή την πολιτική συμπεριφορά την νομιμοποιεί. Και ως γνωστόν και στον λαϊκισμό, παίζοντας στο γήπεδο του αντιπάλου με τους δικούς του κανόνες, μάλλον ηττημένος θα βγεις.

Η Αριστερά, διαχρονικά και σ όλες τις εκφράσεις της, διέφερε απ τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στο πολιτικό της ήθος, στο δημόσιο λόγο της και στη συμπεριφορά των εκπροσώπων της. Δεν μπέρδευε τη λαϊκότητα με τον λαϊκισμό, ούτε την αγωνιστικότητα με τον τσαμπουκά. Ευπρέπεια και ήθος χαρακτήριζαν τον πολιτικό της πολιτισμό. Στοιχεία που δεν απεμπόλησε ούτε τις δυσκολότερες στιγμές των επιθέσεων της αγοραίας χυδαιότητας του «αυριανισμού» και του κιτρινισμού. Δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας, ούτε με τους εκβιασμούς της «εισαγγελικής» δημοσιογραφίας.

Ξεχνάμε συχνά πως τα πολιτικά κόμματα, όπως κι οι πολιτικοί, συμβάλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του πολίτη, ασκώντας μοναδικό παιδαγωγικό ρόλο. Η συμπεριφορά τους λειτουργεί ως πρότυπο στη διαμόρφωση πολιτικών συνειδήσεων και δημοσίων συμπεριφορών των πολιτών.

Η διάδοση κι αποδοχή ως κανονικών αυτών των συμπεριφορών κι αυτής της ποιότητας δημοσίου λόγου, μεγεθύνονται στην κινούμενη άμμο των social media. Η τοξικότητα της ρητορικής κι ο οπαδισμός που επικρατεί εδώ, ουδεμία σχέση έχει βεβαίως με τις παραδόσεις της Αριστεράς και την κουλτούρα του διαλόγου.

Σε μια περίοδο γενικότερης κυβερνητικής αποδρομής, αλλά και εντατικοποίησης της προσπάθειας διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με κοινωνικές δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, η κατα συρροή εκδήλωση προκλητικών συμπεριφορών με αποκορύφωμα το τσίγκινο, καπέλο η βρακί, μικρή διαφορά έχει, δεν αποτελεί ευφυή επιλογή. Μπορεί να χαϊδεύει το θυμικό μέρους του κομματικού ακροατηρίου, τρέπει σε φυγή όμως όσους πολίτες προσπαθούμε να γοητεύσουμε.

Και μπορεί αυτή τη φορά ο αυταρχισμός κι η αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά Αθανασίου να μάζεψε τα αμάζευτα, αλλά η μπάλα βρέθηκε ξανά στην εξέδρα σε μια στιγμή που η κυβέρνηση ήταν ξαπλωμένη στο τερέν.

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πρώην βουλευτής Ηρακλείου.

ΑΠΟ ΤΟ LIBERAL