Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα: «Τα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα σας εκπλήξουν» – «Δε διεκδικούμε να είμαστε μία κυβέρνηση των ηττημένων» – «Επιδιώκουμε στις εκλογές να είμαστε πρώτο κόμμα για να σχηματίσουμε κυβέρνηση προοδευτική

«Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο»: αυτό απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, ερωτηθείς σχετικά με τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως το πρόγραμμα αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ και πως τα μέτρα είναι «κοστολογημένα ένα προς ένα».

Αν και είναι θετικός στη συνεργασία με κόμματα με πολιτικές διαφορές, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας αποκλείει ουσιαστικά το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα.

«Οι κυβερνήσεις συνεργασίας λοιπόν με προγραμματικές συγκλίσεις δεν δημιουργούν αστάθεια, αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Και νομίζω πως έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε την πιο προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Και ασφαλώς μπορώ να συνεργαστώ με κάποιο κόμμα που έχω πολιτικές διαφορές. Αλλά το βάρος που θα έχει η προγραμματική σύγκληση θα έχει να κάνει με το βάρος που θα έχει δώσει ο λαός στα πολιτικά κόμματα.

«Είναι το μόνο βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης σε όποιο αποτέλεσμα προκύψει στην κάλπη, δε θα είναι επόμενος πρωθυπουργός» τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ

«Δε διεκδικούμε να είμαστε μία κυβέρνηση των ηττημένων. Για να προχωρήσει η προοπτική της νέας αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος μέσα από μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, υπάρχει μόνο μία εκδοχή: Να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της 86ης ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έδωσε απαντήσεις σε όλα τα θέματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η συνέντευξη Τύπου κράτησε σχεδόν 3,5 ώρες.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε την παραίτηση πρωθυπουργού

Για αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε ξανασυναντήσει από την αντιπολίτευση και μετά έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Σε καμία άλλη χώρα δεν θα παρέμενε στη χώρα του ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για πολιτική δειλία. Από σκάνδαλο Μητσοτάκη, γίνεται σκάνδαλο ΝΔ. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού. Δε θα με συνέφερε. Έχω κάθε λόγο να πάω στις εκλογές με αντίπαλο τον κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ερωτηθείς αν θα ζητήσει παρέμβαση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Δεν έχω να θέσω κανένα θέμα. Τα θέτει η ίδια η ζωή. Ένα θέμα που αφορά όλους μας. Τι να θέσω στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Να ζητήσω να παραιτήσει τον πρωθυπουργό; Δεν είναι στις αρμοδιότητές της. Απαιτώ μία σαφή τοποθέτηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επανέλαβε ότι δεν είχε δώσει καμία εντολή παρακολούθησης του Στέργιου Πιτσιόρλα και υπογράμμισε ότι όσο η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες συμψηφισμού, τόσο θα επιβεβαιώνει την ενοχή τους.

«Η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση όσα το γράμμα του νόμου ορίζει. Ήταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ως πρωθυπουργός είχα μία απόλυτα θεσμική σχέση με τον διοικητή. Είχα μία θεσμική συμπεριφορά και σχέση με τον διοικητή της ΕΥΠ. Όπως ξέρετε δεν ανήκε στον πρωθυπουργό, αλλά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο όμως με ενημέρωνε. Δεν έδωσα καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα.

Ενημερώθηκα και έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τον όρκο του στο Σύνταγμα και στους νόμους. Δεν πρόταξα το κομματικό συμφέρον και τους φίλους μου. Ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει οποιαδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο για τα στελέχη αυτά να με ενημερώσει. Ουδέποτε είχα κάποια ενημέρωση. Είχαμε την «κακιά συνήθεια» να μην καταστρέφουμε φακέλους, να αποστέλλουμε όλο το υλικό στην Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη είχε όλα αυτά τα στοιχεία 6 χρόνια. Στο δικαστήριο πάνε 7 πρόσωπα. Μεταξύ αυτών δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Έτσι λειτουργούσαμε εμείς.

Έδωσα ρητή εντολή τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν σε τακτική βάση από τον κ. Ρουμπάτη για όλα τα κρίσιμα στοιχεία. Οι συγκρίσεις είναι μέρα με τη νύχτα σε όλα τα επίπεδα. Όσο επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες συμψηφισμού τόσο θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Παρωδία η Εξεταστική Επιτροπή

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι πέρα από μία εθιμοτυπική συνάντηση διάρκειας 30 λεπτών με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, συνάντηση που έγινε στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Βουλή, δεν είχε άλλη ενημέρωση.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε παρωδία την Εξεταστική Επιτροπή και μίλησε για εξευτελισμό της δημοκρατικής διαδικασίας.« Οι βουλευτές της πλειοψηφίας παίρνουν εντολή να μην καλούνται μάρτυρες, δεν αφήνουν να γίνονται ερωτήσεις, διακόπτουν τους βουλευτές που ρωτούν, δημιουργούν εντάσεις».

«Κατηγορούν εμάς ότι θα οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που την οδήγησαν σε μνημόνια. Μας κατηγορούν εμάς, που διαχειριστήκαμε τη χρεοκοπία βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Κινδυνεύουμε να έχουμε υποκλοπές και στο ζήτημα αυτό.

Ο Μητσοτάκης αντί να μειώσει λογαριασμούς, μειώνει το εισόδημα των πολιτών

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι στην περσινή ΔΕΘ κατέθεσε προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσει το κόστος των λογαριασμών, αλλά τελικά μείωσε το εισόδημα των πολιτών. Δέκα μέρες μετά ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ με μία σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο. Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ. Θα περάσει στο δημόσιο έλεγχο με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» ξεκαθάρισε.

Συνεχίζοντας σε σχέση με τα εμπόδια από την ΕΕ, είπε ότι «η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προσδιορίζεται από την ευρωπαϊκή οδηγία, η εποπτεία όμως του Χρηματιστηρίου είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης και δεν έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή οδηγία. Υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης της τιμής της ενέργειας από το φυσικό αέριο. Το διεκδίκησαν και το πέτυχαν οι Ισπανία και η Πορτογαλία, η Ελλάδα με ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά, γιατί δεν το διεκδίκησε».

Τερατογένεση αν συνεχίσει ο Μητσοτάκης στην εξουσία

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «λέει τερατογένεση την πιθανότητα να μην είναι ο ίδιος ξανά στην εξουσία στην επόμενη κυβέρνηση. Φαντάζομαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τερατογένεση να είναι στην εξουσία και θα συνεχίσει αυτές τις πολιτικές.

Θα του έλεγα να πάει στην επόμενη σύνοδο και απευθυνθεί στην συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών να τους πεις ότι είναι αποτέλεσμα τερατογένεσης. Στην πλειοψηφία των κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις πλειοψηφίας. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε κατάματα αυτήν την πραγματικότητα.  Απολύτως συνειδητή επιλογή να προχωρήσουμε σε αυτή τη μεγάλη τομή (σ.σ. αλλαγή εκλογικού νόμου Είναι μία μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, δεν δημιουργεί αστάθεια, δημιουργεί σταθερότητα. Υπάρχει για πρώτη φορά στον τόπο η δυνατότητα να φτιάξουμε τη πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος».

Το Κυριάκος Gate είναι πλέον ΝΔ Gate

Δεν περιμένω απολύτως τίποτα, απλά περιμένω να δω πόσο πιο χαμηλά θα πέσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πόσο πιο βαθιά μπορεί να ευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς τί περιμένει από αυτή την Εξεταστική εφόσον δεν καλούνται βασικά πρόσωπα. Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί μπροστά στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού και επιδιώκω αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό, είπε, σχολιάζοντας επιπλέον ότι «το Κυριάκος Gate είναι πλέον ΝΔ Gate».

Για το αν ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προανακριτική, τόνισε ότι «θα κάνουμε το παν η αλήθεια να μη μείνει στο σκοτάδι, θα κάνουμε πρόταση για προανακριτική Επιτροπή». Ερωτηθείς αν η αναφορά του σε «ποινικές ευθύνες» αφορά και τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι η προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να διαλευκάνει και να διερευνήσει ποιοι έχουν ευθύνες και να αποδώσει το πόρισμα της στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο Μητσοτάκης θέλει να μείνει στην καρέκλα του για να συνεχίσει ένα ακόμα deal

Σε ερώτηση για το σχέδιο που περιέγραψε στην ομιλία του για την Εθνική Τράπεζα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι τράπεζες επιβιώνουν τα τελευταία χρόνια επειδή ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος έχει ματώσει με δισ. ευρώ στήριξής τους, τονίζοντας ότι σε καμία οικονομική επιστήμη δεν μπορεί αυτός που βάζει χρήματα να μην έχει κανένα δικαίωμα. «Εικάζω ότι ένας από τους λόγους που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μείνει μέχρι τέλους στην καρέκλα του είναι για να ολοκληρώσει ένα ακόμα μεγάλο deal. Το πρώτο ήταν η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το δεύτερο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, μετά η ΔΕΗ. Τώρα πάμε για ένα τέταρτο και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής, εδώ είναι κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και το μήνυμα μου είναι σαφές: δεν είναι περιουσία οικογενειακή του κ. Μητσοτάκη τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων για να σώσουν τις τράπεζες.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το πολιτικό αδιέξοδο του ότι είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και ψάχνει να βρει διέξοδο, δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο», απάντησε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς αν θα συναινούσε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, με αφορμή αποστροφή του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «όσο περνάει ο καιρός και όσο τα πράγματα οδηγούν τον κ. Μητσοτάκη στην απόφαση να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας, να μην παραιτηθεί, τόσο θα γέρνει η ζυγαριά ότι η πολιτική αλλαγή είναι αναπόφευκτη.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός όποιο και αν είναι το σενάριο εκτός αν πιστεύετε ότι μπορεί το θύμα με τον θύτη να συνεργαστείς. Ο ωτακουστής να συνεργαστεί με αυτόν που άκουγε. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Είναι το μόνο βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης σε όποιο αποτέλεσμα προκύψει στην κάλπη, δε θα είναι επόμενος πρωθυπουργός».

Τι είπε για τις συνεργασίες ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις

Σε άλλο σημείο της συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση το να μην είναι στην εξουσία και ότι ο λαός λέει να είναι στην εξουσία. Η νέα μεγάλη δημοκρατική αλλαγή είναι οι συνεργασίες ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις. Δημιουργεί σταθερότητα και εμπιστοσύνη».

«Δεν διεκδικούμε να είμαστε μια κυβέρνηση των ηττημένων. Η νέα μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκύψει μέσα από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε. Πρόκειται για πλαστογραφία της στιγμής όχι έρευνα της στιγμής», συμπλήρωσε.

«Δεν περιμένω τίποτα από την Εξεταστική για τις υποκλοπές»

Σε ερώτηση αν θα ζητήσει παραίτηση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές: «Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την διενέργεια εκλογών γιατί θεωρώ ότι προέχει η μεγάλη εικόνα. Κι αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό.

«Ο κ. Μητσοτάκης ανεξάρτητα από το αν θα βρεθεί ενώπιον δικαστών θα βρεθεί ενώπιον της ετυμηγορίας του λαού»

«Από την Εξεταστική επιτροπή δεν περιμένω απολύτως τίποτα, από το να δω πόσο πιο βαθιά μπορεί να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πόσο περισσότερο μπορεί να εξευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λάμψει η αλήθεια».

«Αν δεν είχε ιδέα, είναι ένας ανάξιος πρωθυπουργός να διαχειρίζεται ζητήματα εθνικής ασφάλειας».

«Θα κάνουμε πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή μετά τις εκλογές» η οποία θα διαλευκάνει ποιοι έχουν ευθύνες.

Αναφερόμενος στην εξαγγελία του για εφαρμογή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Προσαρμογής (ΑΤΑ) σε ετήσια βάση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Υπάρχουν δύο εκτιμήσεις για την αύξηση των μισθών. Η μία λέει ότι η αύξηση των μισθών δημιουργεί πλήγμα στην παραγωγικότητα. Η προοδευτική λέει ότι είναι ο μοχλός ανάπτυξης».

«Όταν έχουμε μία πρωτοφανή πληθωριστική κρίση που έχει να κάνει με τη ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια (όπου πρέπει να συνυπολογίσουμε τη σύγκρισή τους με το εισόδημα) θα πρέπει με έναν μόνιμο μηχανισμό να έχουμε τη δυνατότητα σε ετήσια βάση να καλύπτουμε τις απώλειες των εργαζομένων», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα θέλει δύο μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κάτω από ένα μισθό», είπε και υπογράμμισε:

«Έχουμε ολιστικά διαφορετική αντίληψη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με την κυβέρνηση».

«Επιδιώκουμε στις εκλογές να είμαστε πρώτο κόμμα για να σχηματίσουμε κυβέρνηση προοδευτική που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στον τόπο και το πρόγραμμα που καταθέσαμε χτες ήταν σαφέστατο. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει στον δρόμο. Όσο μεγαλύτερη νίκη, τόσο πιο εφικτό το σχέδιο. Χωρίς να χρειάζεται να πάμε σε κυβερνήσεις μειοψηφίας».

«Αν αυτό δεν το πετύχουμε, ο ελληνικός λαός θα επιλέξει. Θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Στόχος η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών, είναι απολύτως εφικτό», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν. Θα αποφασίσουν με κριτήριο τι θα τους ξημερώσει την επόμενη ημέρα. Αν κερδίσει ο Μητσοτάκη, ξέρουν τι θα τους ξημερώσει, κάτι προς το χειρότερο. Για εμάς ξέρει ότι θα κάνουμε το παν για μια μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση που θα διορθώσει τις αδικίες και θα επαναφέρει τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία».

Όσον αφορά στο άλλο σκέλος της ερώτησης για τις τρικομματικές κυβερνήσεις και το ενδεχόμενο σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, ο κ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος:

«Η τρικομματική κυβέρνηση θα ήταν τερατογένεση. Όπως ήταν τερατογένεση η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ το 2012 που το οδήγησε κατάρρευση. Όλες οι δημοκρατικές συγκλήσεις έχουν έναν άξονα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Η σύμπλευση των δύο πόλων θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν έχουμε και δεν θα έχουμε τέτοια το επόμενο διάστημα. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη, ούτε πρωθυπουργών που θα έχουν βγει από δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμερες συμφερόντων».

«Τα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα σας εκπλήξουν»

Με γνώμονα την ανανέωση θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί.

«Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα που είναι στην αντιπολίτευση είναι τόσο μεγάλες που κανένα άλλο κόμμα δεν έχει συναντήσει. Είναι πολύ βαθιά ανασυγκρότηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άλλο κόμμα. Θα δείτε πρόσωπα που θα σας εκπλήξουν», πρόσθεσε.