Την τελευταία φορά που το Ισραήλ οδηγήθηκε σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ το 2006, απείλησε να «γυρίσει το ρολόι του Λιβάνου 20 χρόνια πίσω» και να διώξει τη μαχητική οργάνωση από τα σύνορα. Όταν η σύγκρουση τελείωσε ένα μήνα αργότερα, η Χεζμπολάχ είχε δεχτεί ανυπολόγιστο πλήγμα, αλλά οι μαχητές της παρέμειναν στη θέση τους.
Οι αλλεπάλληλες δολοφονίες ανώτερων στελεχών της Χεζμπολάχ και της συμμάχου της Χαμάς αυτή την εβδομάδα έχουν εντείνει τους φόβους ότι οι δύο πλευρές, μετά από σωρεία εκατέρωθεν χτυπημάτων και την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ολισθαίνουν για άλλη μια φορά προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
Μια πλήρης σύγκρουση θα έφερνε τον πιο εξελιγμένο στρατό της Μέσης Ανατολής, ενισχυμένο από προηγμένο δυτικό υλικό και όπλα, ενάντια στον αναμφισβήτητα πιο βαριά οπλισμένο μη κρατικό παράγοντα στον κόσμο. Οι δυνατότητες τόσο του Ισραήλ όσο και της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν έχουν επίσης εξελιχθεί από την προ 18 ετών ανάφλεξη, η οποία απειλεί να κάνει την επόμενη σύγκρουση ακόμη πιο καταστροφική.
Την τελευταία φορά που το Ισραήλ πήγε σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ το 2006, απείλησε να «γυρίσει το ρολόι του Λιβάνου 20 χρόνια πίσω» και να διώξει το μαχητικό κίνημα από τα σύνορα. Όταν η σύγκρουση έληξε ένα μήνα αργότερα, η Χεζμπολάχ είχε χτυπηθεί και μελανιάσει, αλλά οι μαχητές της παρέμειναν στη θέση τους.
Οι διαδοχικές δολοφονίες ανώτερων στελεχών της Χεζμπολάχ και της συμμάχου της Χαμάς αυτή την εβδομάδα έχουν εντείνει τους φόβους ότι οι δύο μεγάλοι εχθροί – οι οποίοι έχουν ανταλλάξει χτυπήματα με αυξανόμενη ένταση μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου – ολισθαίνουν για άλλη μια φορά προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
«Η δυναμική έχει αλλάξει από το 2006. Αυτό που θα την έκανε αυτή τη φορά χειρότερη είναι ότι ένας πόλεμος σήμερα δεν θα ήταν μια σύγκρουση μόνο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ», αλλά και με άλλα μέλη του «Άξονα της Αντίστασης» υπό την ηγεσία του Ιράν να εμπλέκονται, λέει ο Σανάμ Βακίλ, επικεφαλής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο think-tank Chatham House.
Αυτή η ομάδα που περιλαμβάνει τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και τις πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και τη Χαμάς, «λειτουργεί και συντονίζεται με διεθνικό τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι ένας πόλεμος δεν θα περιοριστεί σε μια συγκεκριμένη γεωγραφία και θα επηρεάσει την ευρύτερη Μέση Ανατολή».
Το Ισραήλ συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερα εξοπλισμένων στρατών στον κόσμο, στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και με αμερικανικά όπλα, με μαχητικά αεροσκάφη F35, καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα άμυνας κορυφαίας εμβέλειας. Έχει, επίσης, καλλιεργήσει μια καλά ανεπτυγμένη εγχώρια βιομηχανία όπλων που παράγει τα δικά της άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικές άμυνες, πυραύλους και drones.
H Χεζμπολάχ όμως που σύμφωνα με τους αναλυτές διαθέτει 20.000 έως 40.000 μαχητές, παρουσιάζει επίσης μια θαυμαστή και πιο ισχυρή δύναμη από ό,τι το 2006. Πλέον, διαθέτει ένα πολύ πιο πλούσιο και εξελιγμένο οπλοστάσιο πυραύλων και drones, που μεγάλο μέρος του παρέχεται από το Ιράν για να δημιουργήσει μια μαχητική δύναμη που είναι σημαντικά ανώτερη από τη Χαμάς, τη μαχητική ομάδα που το Ισραήλ μάχεται στη Γάζα εδώ και 10 μήνες.
Σύμφωνα με το think tank CSIS με έδρα τις ΗΠΑ, η Χεζμπολάχ διαθέτει μεταξύ 120.000 και 200.000 βλημάτων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων ακριβείας και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων. Η Χεαμπολάχ επίσης είναι πλέον σε θέση να χτυπήσει σε όλο το Ισραήλ και στρατηγικούς στόχους με ακρίβεια, που σημαίνει ότι καμία πόλη δεν θα ήταν ασφαλής.
It has sent surveillance drones deep into Israel, which penetrated the country’s sophisticated air defences to capture footage of military sites. surface-to-air missile for the first time in June, compelling Israeli fighter jets to retreat.
Η Χεζμπολάχ έχει στείλει από την 7η Οκτωβρίου μη επανδρωμένα αεροσκάφη βαθιά στο εσωτερικό του Ισραήλ, drones επιτήρησης το οποίο διείσδυσε στην εξελιγμένη αεράμυνα της χώρας για να τραβήξει πλάνα από στρατιωτικές τοποθεσίες. Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε επίσης έναν ιρανικής κατασκευής πύραυλο εδάφους-αέρος για πρώτη φορά τον Ιούνιο, αναγκάζοντας τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να υποχωρήσουν.
Ο Κασέμ Κασίρ, Λιβανέζος αναλυτής κοντά στη Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η ομάδα έχει αναπτύξει περίπου 5.000 πυραύλους από το απόθεμά της από τον Οκτώβριο, διατηρώντας παράλληλα πολλά από τα πιο προηγμένα βλήματά της σε εφεδρεία, συμπεριλαμβανομένων όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς. H ομάδα είχε χρησιμοποιήσει μόλις το 10% της στρατιωτικής, υλικοτεχνικής της ικανότητας εκείνη την περίοδο.
Η Χεζμπολάχ είναι αδιαφανής σχετικά με το οπλοστάσιό της για να διατηρήσει μια «στρατηγική ασάφεια», αλλά ισχυρίζεται ότι έχει περίπου 100.000 μαχητές. Οι δυνάμεις της έχουν επίσης εμπειρία στο πεδίο της μάχης αφού αναπτύχθηκαν μαζί με ρωσικές και ιρανικές δυνάμεις στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου της Συρίας που ξέσπασε το 2011.
Το Ισραήλ παρουσιάζει επίσης μια διαφορετική πρόταση από το 2006, με νέα τεχνολογία και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα που σκληρύνθηκε από την αγριότητα της 7ης Οκτωβρίου. Οι ηγέτες του Ισραήλ έχουν προειδοποιήσει ότι, εάν ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος, οι στρατιωτικές του ενέργειες θα ήταν πολύ πιο σκληρές και βαθύτερες από ό,τι στην 2006, με καταστροφικές συνέπειες για τον Λίβανο.
To Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ στον κόσμο, η οποία έρχεται κυρίως με τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας. Η μακροχρόνια δέσμευση των ΗΠΑ να διατηρήσουν αυτό που περιγράφεται ως «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» του Ισραήλ διασφαλίζει ότι το εβραϊκό κράτος έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα απέναντι στους γείτονές του.
Αυτό σημαίνει ότι έχει πρόσβαση στα πιο προηγμένα αμερικανικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F35. Η Ουάσιγκτον έχει παράσχει τουλάχιστον 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Το Ισραήλ είναι, επίσης, το μόνο κράτος της Μέσης Ανατολής με πυρηνικά όπλα.
Mπόρεσε τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιήσει την ανώτερη αεροπορική του δύναμη και το δίκτυο πληροφοριών του για να εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ και στόχων που συνδέονται με το Ιράν στη γειτονική Συρία. Έχει σκοτώσει περισσότερους από 350 μαχητές της Χεζμπολάχ από τις 7 Οκτωβρίου – μεγαλύτερος από τον αριθμό που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 2006 – και εξαπέλυσε επιδρομές στο Ιράν, τη Συρία και την Υεμένη.
Παρά το γεγονός αυτό, οι αναλυτές λένε ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές και προκλήσεις εάν εξαπολύει χερσαία επίθεση στον Λίβανο. «Ο στρατός του Ισραήλ είναι τεχνολογικά εξελιγμένος, το ερώτημα είναι για ποιο είδος πολέμου μιλάμε;» λέει ο Seth Jones, ανώτερος αντιπρόεδρος στο CSIS. Εάν οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις κινήθηκαν στο νότιο Λίβανο, «αυτή είναι μια διαφορετική ιστορία, επειδή η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε έδαφος που γνωρίζει πολύ καλά, διεξάγει έναν αμυντικό πόλεμο».
Το Ισραήλ θα αντιμετώπιζε, επίσης, τον κίνδυνο να καταρριφθεί η πολυδιαφημισμένη αεράμυνά του, που θεωρείται η καλύτερη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος Iron Dome του. Αυτή η απειλή θα επιδεινωνόταν εάν το Ιράν και τα μέλη του αντιστασιακού του άξονα παρέμβουν υπέρ της Χεζμπολάχ εξαπολύοντας τις δικές τους επιθέσεις από διάφορα μέτωπα. Οι Χούθι, για παράδειγμα, έχουν εκτοξεύσει πολλαπλούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ από τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένου ενός του περασμένου μήνα που σκότωσε έναν Ισραηλινό στο Τελ Αβίβ.
Τότε, ακόμη και με την τεχνολογική του υπεροχή, το Ισραήλ θα ήταν ευάλωτο. Σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου, ο στρατός του «θα είναι σε θέση να προστατεύσει ορισμένες πολύ συγκεκριμένες τοποθεσίες, αλλά όχι, ας πούμε, τμήματα του Τελ Αβίβ» τονίζει στους FT ο Seth Jones. ‘Σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου, είπε ο Jones, ο στρατός του θα «είναι σε θέση να προστατεύσει κάποιες πολύ συγκεκριμένες τοποθεσίες, αλλά όχι, ας πούμε, τμήματα του Τελ Αβίβ».
Ο Emile Hokayem, ανώτερος συνεργάτης για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, λέει ότι το 2006, η Χεζμπολάχ εκτόξευε κατά μέσο όρο 124 ρουκέτες την ημέρα για 34 ημέρες. «Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες και τους ισραηλινούς αναλυτές, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να εκτοξεύει έως και 3.000 ρουκέτες την ημέρα για 10 ημέρες, ενδεχομένως και περισσότερο».
Το Ισραήλ επέμεινε αυτή την εβδομάδα ότι «τα αμυντικά του συστήματα είναι πολύ καλά», προσθέτοντας ότι είχε «διεθνείς εταίρους που έχουν αυξήσει τις δυνάμεις τους στην περιοχή για να μας βοηθήσουν ενάντια στις απειλές». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ηγέτη Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ουάσινγκτον αναδιατάσσει δυνάμεις στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προστασία του Ισραήλ από μια επίθεση από το Ιράν ή τους πληρεξουσίους του. Ωστόσο, με τις εντάσεις υψηλές και τους κινδύνους της σύγκρουσης να ξεφεύγουν από τον έλεγχο να αυξάνονται με κάθε περιστατικό, όλα τα μέρη κινδυνεύουν να πληρώσουν υψηλό τίμημα. «Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ και άλλους είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ευάλωτες δυνάμεις διασκορπισμένες στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Savill. «Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τους κινδύνους που οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν».