H Ελλάδα και η Τουρκία είναι πια “δύο φίλοι που δεν συμφωνούν σε όλα”: “Η αρχή του «kazan-kazan», η ειρήνη και η “ενεργειακή συνεργασία” δύο γειτόνων και “αδελφών”

Του Νίκου Λακόπουλου

Ως Τουρκία, κάναμε το τελευταίο διάστημα ειλικρινή και αποτελεσματικά βήματα και αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε. Εμείς, η Τουρκία και η Ελλάδα, μοιραζόμαστε όχι μόνο την ίδια γεωγραφία αλλά και πολλά κοινά στοιχεία με ιστορική διάσταση. Φυσικά, υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε, αλλά ο αριθμός των θεμάτων στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε δεν είναι μικρός”. “Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ηρεμία θα επικρατούν για πάντα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου Πελάγους”.

Ο Ερντογάν σε μια συνέντευξη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» λίγο πριν την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαιρετικά ήπιος και φιλειρηνικός υποστήριξε πως “δεν μπορείς να φτάσεις πουθενά με ένταση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το να παρασυρόμαστε σε προκλήσεις δεν ωφελεί κανέναν και θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για να φτάσουμε σε ένα λογικό σημείο”.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet αφού διαπιστώσει πως “οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι περίπλοκες και φορτισμένες με ιστορία και συναισθήματα”τονίζει ότι “θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας και να επιδιώξουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας”.

“Το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις. Ιδιαίτερα σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, πολλαπλών κρίσεων και αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο”.

Η κατάσταση ανάμεσα σε δυο χώρες που έφτασαν πολύ κοντά τα τελευταία χρόνια στη σύγκρουση με “αιτίες πολέμου” ξαφνικά έγιναν δυο φίλοι που δεν… συμφωνούν σε όλα: “Θα διατηρήσουμε τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας και θα ενισχύσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προς όφελος των δύο λαών. Υπάρχουν ζητήματα, τόσο διμερή όσο και διεθνή, στα οποία συμφωνούμε και άλλα όπου διαφωνούμε. Ακόμα και οι φίλοι δεν συμφωνούν πάντα. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο να επιδιώκουμε πάντα συνεργασία και συνέργειες” λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν η λέξη πόλεμος κυριαρχούσε στα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις κι ο Ερντογάν έλεγε: “Ο θεός με αξίωσε να ανοίξω την Αγία Σοφία, αν θέλει ο Θεός θα έρθουν κι άλλα τέτοια. Μετά τις απώλειες πριν από έναν αιώνα δίνουμε αγώνα για να ανυψωθούμε και πάλι. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στη γεωγραφία της καρδιάς μας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε τέτοιες δηλώσεις με αναφορές στα όσα έχασε πριν έναν αιώνα η αυτοκρατορία του καθώς ο φακός τον έδειχνε να παρακολουθεί ασκήσεις απόβασης στα ελληνικά νησιά και να μιλά για την Άλωση και την μάχη στο… Ματζικέρτ.

Τότε φαινόταν πως ζούμε σίγουρα μια παράνοια η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Δυο χρόνια μετά ο Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα για να δει τον “φίλο” του τον Κυριάκο με το μισό υπουργικό συμβούλιο. Το κλίμα είναι τόσο καλό που ο Μητσοτάκης ρωτάει αν μπορεί ο Πίνατ ως γνήσιος οικοδεσπότης μπορεί να είναι στη συνάντηση. Κι ο Ερντογάν απαντάει πως δεν έχει πρόβλημα.

Η εποχή που η Τουρκία πλέον διεκδικούσε ελληνικά νησιά, αλλά η κυβέρνηση ΄ήταν έτοιμη πάντα για διάλογο με την διπλωματία του… μπακλαβά και ο Τούρκος Πρόεδρος έλεγε ότι “θα έρθουν κάποιο βράδυ ξαφνικά” πέρασε για να έρθει μια “νέα εποχή”.

«Θα πάρω την καλή ερμηνεία και θα πω ότι όχι, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδας. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Θα συγκρατήσω αυτό που είπε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη για την εθνική κυριαρχία καμιάς άλλης χώρας” είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί μεταξύ αδελφών”

Ο εφιάλτης της κυβέρνησης ήταν η πιθανή την αποστολή του Ορούτς Ρέις ή άλλου ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης όπου θα αναγκαζόταν να στείλει πολεμικά πλοία. Θα ήταν η στιγμή που θα έσπευδαν επί τόπου οι ΗΠΑ με μια πρόταση διαλόγου που έχει αποδεχθεί ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο “Νέος Βενιζέλος” πήγε στην Κωνσταντινούπολη για μια συνεννόηση με αμοιβαίο όφελος, με κοινές δουλειές με αγωγούς και ενεργειακούς κόμβους και ησυχία στο Αιγαίο λέγοντας πως το Oruc Reis «το πήρε ο αέρας» και “δεν μπορεί να κάνει έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος» ενώ έφτανε έξω από την Ρόδο και το Καστελόριζο.

Και να που φτάσαμε σε μια “ιστορική επίσκεψη” για την εφημερίδα Χουργιέτ που αναφέρει έκπληκτη και η ίδια τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν πως “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί μεταξύ αδελφών”!!!

«Είμαστε δυο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα. Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσο μάλλον σε δύο αδέρφια. Δεν υπάρχει όμως κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί. Να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας» θα πει ο Ερντογάν που θα πέταγε τους Έλληνες στη θάλασσα.

Βέβαια πολλοί παρατηρούν πως η Ελλάδα είναι φίλη με μια χώρα που έχει καταλάβει την μισή Κύπρο και εύχεται να συνεχιστεί ο διάλογος για λύση που όμως η Τουρκία δεν συζητά, αλλά δεν πειράζει. Ούτε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ούτε η κοινή ΑΟΖ με την Κύπρο, όπως τα δώδεκα μίλια αποτελούν για την ελληνική κυβέρνηση θέματα που θα εμποδίσουν μια διακήρυξη φιλίας με στόχο την ειρήνη και τα “ήρεμα νερά”.

‘Για μια ενεργειακή συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς”

Η υπόκλιση του Γεραπετρίτη, όταν ο υπουργός Εξωτερικών σαν ραγιάς έσκυψε το κεφάλι μπροστά στον “Σουλτάνο” φαίνεται πως είναι προϋπόθεση για αυτή την φιλία και την μεγάλη υπόκλιση όμως, όπως δεν φαίνεται, την έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ελληνική κυβέρνηση βάζει στην άκρη διάφορα θέματα όπως το Κυπριακό, τα δώδεκα μίλια, την ΑΟΖ και το τουρκολυβικό μνημόνιο για να συζητήσει για δουλειές στο Αιγαίο.

“Η Τουρκία υπερασπίστηκε συνεχώς τη δίκαιη και περιεκτική κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων και τη ζητούσε συνεχώς. Οπως σε κάθε θέμα, θέλουμε και εδώ να γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και εξουσίες, καθώς σεβόμαστε επίσης τα δικαιώματα και τις αρχές των παράκτιων χωρών. Ωστόσο, πάντα είχαμε την απαραίτητη αντίδραση σε απόπειρες αγνόησης της Τουρκίας. Επιπλέον, κάναμε ανοιχτό κάλεσμα και δηλώσαμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση για μια ενεργειακή συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς και ότι θα υποστηρίξουμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για αυτή” θα πει ο Ερντογάν στην “Καθημερινή”.

“Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο για μια ενεργειακή πλατφόρμα που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία να επιτύχει στην περιοχή, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τη σύγκληση της διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο για την οποία μιλάμε χρόνια, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια βάση λύσης με προσέγγιση «win-win».