Τρόμος πάνω από την πόλη: Ο «Σαράφης» και η «Κελέση» ξαναβάζουν στο κάδρο όλα τα πρόσωπα της Νοβάρτις

Του Γ. Λακόπουλου

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ξαναγράφει την ιστορία της διερεύνησης του σκανδάλου Νοβάρτις.

Η ιστορική γνωμάτευσή του για τους προστατευόμενους μάρτυρες συμπληρώνει την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών που απέρριψε την προσπάθεια  απομάκρυνσης της Ελένης Τουλουπάκη από την δικαστική έρευνα και διαμορφώνει νέα αφετηρία αναζήτησης της αλήθειας.

 Η καθαρή τοποθέτηση Μπρακουμάτσου ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να παραμείνουν προστατευόμενοι και να καταθέσουν υπό συνθήκες που θα αποδέχονται και οι ίδιοι έσπειρε πανικό στον κύκλο των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο πανικός επιδεινώνεται όσο από κυβερνητικής πλευράς απορρίπτεται η  ιδέα ορισμένων κύκλων για δικαστικό και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα   παράκαμψης του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού -με απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής για άρση της προστασίας των μαρτύρων.

Η επιχείρηση να μην καταθέσουν στην Επιτροπή της οι μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος  Σαράφης» -ή να καταθέσουν με  αποκάλυψη των στοιχείων τους- κατέρρευσε παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια που εξέφρασε πρωτίστως  ο Άδωνις  Γεωργιάδης με τις ακραίες και αντιθεσμικές παρεμβάσεις του, με τις οποίες επιχείρησε να «καπελώσει» και την κυβέρνηση και την Επιτροπή.

Από τις Βρυξέλλες  ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος  Μητσοτάκης φέρεται να  διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα μείνει έξω από τις διεργασίες που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή.   

Παρά τις πιέσεις που δέχεται περί του αντιθέτου, πρόσωπα του περιβάλλοντός του τον φέρουν ενοχλημένο με την δημόσια συμπεριφορά του υπουργού Ανάπτυξης, αλλά και μελών της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής που έδειξαν να παίρνουν μέρος την επιχείρησης ακύρωσης των δυο συγκεκριμένων μαρτύρων.

Ηταν αλλωστε εμφανής η αμηχανία του όταν δέχθηκε σχετική ερώτηση  και δεν προτίθεται να σηκώσει το γάντι που του έριξε ο Αλέξης Τσίπρας – εκμεταλλευόμενος της αήθεις προτροπές του υπουργού Ανάπτυξης για ενδεχομένη παραπομπή του επί εσχάτη προδοσία. 

O φάκελος ανοίγει από την αρχή

Η εκκαθάριση του τοπίου από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  που  ανοίγει το δρόμο για την εξέταση των μαρτύρων «Σαράφη» και «Κελέση»  με τις εγγυήσεις της προστασίας τους διασφαλισμένες, ξαναβάζει στο κάδρο όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται  την υπόθεση.  

Και για τους δέκα αναφερθέντες πολιτικούς το κοντέρ της έρευνας αρχίζει να γράφει από την αρχή, εφόσον οι μάρτυρες επιμείνουν στις αρχικές καταθέσεις τους. Πολύ περισσότερο αν συμπληρώσουν όσα έχουν αναφέρει.

Με άλλα λόγια ο φάκελος Νοβάρτις ανοίγει από την αρχή. Όλες οι υποθέσεις, ακόμη και αυτές που έχουν αρχειοθετηθεί θα επανεξετασθούν, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία από τις καταθέσεις στην Προανακριτική.

 Εκ των πραγμάτων η κατάθεση τω δυο μαρτύρων καταλύει τις θεωρίες περί «κουκουλοφόρων», «ψευδομαρτύρων» και «σκευωρίας».

Η  απόφαση Μπρακουμάτσου- που έχει μάλιστα την  ευθύνη εποπτείας  της συγκεκριμένης έρευνας -κατοχυρώνει τις   μαρτυρίες ως βάση της  διερεύνησης για την αναζήτηση στοιχείων που τις επιβεβαιώνουν.

Με άλλα λόγια η συντεταγμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση της «σκευωρίας» στη οποία στρατολογήθηκαν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες καταρρέει.

 Η αξία της μαρτυρίας τους αναβαθμίζεται καθώς εκτός από την έρευνα που  διενεργεί η τακτική Δικαιοσύνη, υποχρεούται να ερευνήσει τις μαρτυρίες τους και η Προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με νομικούς παράγοντες οι μαρτυρίες ενώπιον της  Επιτροπής,  εφόσον έχουν το ίδιο περιεχόμενο με τις αρχαίες καταθέσεις, υποχρεώνουν την Προανακριτική-  εφόσον ασκεί εισαγγελικά καθήκοντα -να ανοίξει εκ νέου τους φακέλους των υποθέσεων, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την «εντολή»της Ολομέλειας για διερεύνηση ενδεχομένης επέμβασης Παπαγγελόπουλου στην έρευνα.

Με δεδομένη τη φύση των καταθέσεων που εγγυάται ο Άρειος Πάγος δια του αρμοδίου αντεισαγγελέα η Επιτροπή πρέπει να τις εκλάβει ως ανακριτικό υλικό. Μακριά από πολιτικές εκτιμήσεις και θεωρίες για «κουκούλες».

Αναμένονται εσωκομματικές εξελίξεις

Στο βαθμό που αυτή η προοπτική αναστατώνει όχι μόνο τα πρόσωπα που έχουν αναφερθεί στην υπόθεση, αλλά και τα δυο κόμματα που τους προσέφεραν πολιτική κάλυψη ως τώρα, υπάρχει ενδεχόμενο εσωκομματικών εξελίξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προβεβλημένος παράγων, που έχει βγει από το κάδρο λόγω αρχειοθέτησης, αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει  αναμασώντας τη θεωρία της «σκευωρίας».

Ένας ακόμη εξαντλεί τις τελευταίες μέρες κάθε περιθώριο δημοσίων σχέσεων για το εαυτό του.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι εμφανές ότι υπάρχει θέμα Γεωργιάδη καθώς όσα προέβαλε τις τελευταίες μέρες έρχονται σύγκρουση με τις αποφάσεις των οργάνων της Δικαιοσύνης και την προσπάθεια της κυβέρνησης να μην εμπλακεί σε νομικά θέματα.

Ζήτημα αναμένεται να τεθεί και στο Κινάλ, για το ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που εξακολουθεί να κρατάει ο Ανδρέας Λοβέρδος και στην τελευταία δήλωση της Φώφης Γεννηματά είναι εμφανείς οι αποστάσεις της.

Κατ’ αντίστοιχο τρόπο υπάρχει θέμα και με τη σύνθεση της Προανακριτικής Επιτροπής καθώς ορισμένοι από τους βουλευτές της ΝΔ και ένας τουλάχιστον βουλευτής του Κινάλ είναι εκτεθειμένοι με την τροπή που παίρνει η υπόθεση.