H αγορά νιώθει ανασφάλεια

Tου Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Η αβεβαιότητα αναφορικά με το μέλλον της υγειονομικής κρίσης, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας προκαλεί ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο. Περιμένει να ακούσει πώς θα στηριχθεί τους επόμενους, πολύ δύσκολους, μήνες.

Η πανδημία θα προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στην οικονομική δραστηριότητα για τουλάχιστον 5-7 μήνες, στο πιο καλό σενάριο για την εύρεση εμβολίου, όπως δηλώνουν δημοσίως κυβερνητικά στελέχη. Και αυτό που ζητά η αγορά είναι να νιώσει πως θα έχει τα “πυρομαχικά” για να αντέξει.

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι τριγμοί είναι ήδη μεγάλοι, παρά τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί. Η πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο και η έκρηξη ανεργίας στον Ιούνιο, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, χτυπάει εδώ και καιρό το καμπανάκι του κινδύνου. Η εικόνα ενισχύεται από τα στοιχεία για απογοητευτική ροή τουριστικών αφίξεων τον Αύγουστο, αλλά και για την οριακή πίεση που υπέστη ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής συγκυρίας τον ίδιο μήνα.

Η αγορά, λοιπόν, νιώθει ανασφάλεια. Και τούτο είναι ένας πολύ κακός “οδηγός” για τις επιλογές στις οποίες θα προβούν οι επιχειρηματίες.

Θα επιλέξουν το επόμενο διάστημα αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν, έστω και με ζημία, περιμένοντας την επόμενη ημέρα της πανδημίας ή αν θα αποφασίσουν να “κλείσουν”. Κάτι που όλο και περισσότεροι το προαναγγέλλουν, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις φορέων της αγοράς που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Βεβαίως, οι πολιτικές επιλογές δεν είναι εύκολες. Ο βαθμός αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο για το μέλλον της υγειονομικής κρίσης είναι πολύ μεγάλος.

Αλλά και η αδυναμία των θεσμών της Ε.Ε. να ξεκαθαρίσουν πλήρως τον χρόνο και τον τρόπο έλευσης των κονδυλίων του νέου Ταμείου Ανάκαμψης προφανώς δεν βοηθά. Ούτε τις κυβερνήσεις ούτε τον επιχειρηματικό κόσμο.

Στην Ελλάδα, τα προβλήματα είναι περισσότερα. Η ανάγκη αμυντικής θωράκισης μίας χώρας που τελεί και σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, έχοντας υψηλότατο χρέος, προφανώς περιορίζει τις δυνατότητες για μέτρα στήριξης.

Μόνο που είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη περιορισμού του αισθήματος ανασφάλειας στον επιχειρηματικό κόσμο και στην κοινωνία. Γιατί οι εταιρείες πρέπει να μείνουν ανοικτές και η αγορά πρέπει να συνεχίζει –έστω και υποτονικά– να κινείται.

ΑΠΟ ΤΟ CAPITAL.GR