H Wiener Zeitung για τη «Δυναστεία Μητσοτάκη: Η ελληνική κληρονομική δημοκρατία» και η οικογενειοκρατία

Σε εκτενές κείμενο, η αυστριακή Wiener Zeitung περιγράφει το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στην Ελλάδα και συντρίβει το αφήγημα του μεταρρυθμιστή Μητσοτάκη, μιλώντας για νεποτισμό, βόλεμα και μεγάλο πλούτο. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλλιεργεί την παράδοση της οικογενειοκρατίας προς όφελος της οικογένειάς του, ατάραχος καθώς είναι και θρασύς» σημειώνει η Wiener Zeitung.

Στο άρθρο με τίτλο «Ελληνική κληρονομική δημοκρατία» η εφημερίδα ασχολείται με την «δυναστεία Μητσοτάκη», σημειώνοντας ότι ξεκίνησε από το «Ξυπόλητο Κόμμα», του προπάππου του σημερινού πρωθυπουργού, για να φτάσει στο σήμερα με τον Κ. Μητσοτάκη.  Στο κείμενο αναφέρεται ότι η οικογενειοκρατία και ο νεποτισμός παραμένουν σταθερά αγκυροβολημένα στην ελληνική πολιτική σκηνή, 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση και περισσότερο από 40 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., ενώ σημειώνεται ότι το φαινόμενο αυτό «ευνοεί και άλλους συγγενείς, γνωστούς ή κολλητούς, προσφέροντας στους φίλους καλές δουλειές και την ανείπωτη πελατεία που την συνοδεύει. Είτε παγκόσμιοι πόλεμοι, είτε περιφερειακοί πόλεμοι, είτε εμφύλιος, είτε κρατικές χρεοκοπίες: Στην Ελλάδα η “οικογενειοκρατία” δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Μάλλον έτσι θα παραμείνει».

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλλιεργεί την παράδοση της οικογενειοκρατίας προς όφελος της οικογένειάς του, ατάραχος καθώς είναι και θρασύς» σημειώνει η Wiener Zeitung.

«Κωστής, Κυριάκος, Κώστας, Κυριάκος και πιθανότατα σύντομα πάλι ο Κώστας: η δυναστεία Μητσοτάκη παρείχε πάντα τους ομώνυμους βασιλιάδες στην Ελλάδα, τη μοναδική κληρονομική δημοκρατία της Ευρώπης» τονίζει με ειρωνικό τρόπο η αυστριακή εφημερίδα για να υπογραμμίσει «οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι η φαμίλια Μητσοτάκη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η πολιτική μπορεί να γίνει επιχειρηματικό μοντέλο στην Ελλάδα. Οι επικριτές, μάλιστα, θέτουν το δύσκολο ερώτημα: πώς η οικογένεια Μητσοτάκη κατάφερε να γίνει πλουσιότερη από γενιά σε γενιά από ό,τι πριν στην πολιτική;».

Τέλος, η Wiener Zeitung παρουσιάζει τα περιουσιακά στοιχεία τη οικογένειες αφήνοντας αιχμές, σημειώνοντας: «το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2020 ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του, Μαρέβα, χρωστούσαν ένα όμορφο 1,3 εκατ. ευρώ σε τράπεζες. Τα δάνεια που ήταν προς αποπληρωμή συμψηφίστηκαν με 40 ακίνητα, πέντε αυτοκίνητα και περισσότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ σε αποταμιεύσεις. Το εισόδημα της 56χρονης Μαρέβας για το 2020 ήταν πολύ μέτριο, ακόμη και για τα νεοελληνικά μεταπτωχευτικά πρότυπα: 9.244,10 ευρώ. Δεν έχει σημασία, αυτό δεν μειώνει την αυθεντική χαρά των γονιών της για την καριέρα της κόρης τους Δάφνης. Στην αποφοίτησή της στο ελίτ σχολείο του Κολλεγίου Αθηνών, που έχει πολύ μεγαλύτερα ετήσια δίδακτρα από όσα έβγαλε η Μαρέβα Μητσοτάκη το 2020, ο σύζυγός της έγραψε εκστασιασμένος στο Twitter λίγο πριν η κόρη του ξεκινήσει στο Γέιλ: Θυμάμαι την πρώτη σου ημέρα στην πρώτη τάξη του σχολείου. Τώρα τελείωσες το σχολείο και ξεκινάς ένα νέο, όμορφο ταξίδι».

THE PRESS PROJECT