Monde: «Πώς οι εταιρίες συμβούλων κερδίζουν από τα ευρωπαϊκά σχέδια ανάκαμψης»

Άρθρο της Monde με τίτλο «Πώς οι εταιρίες συμβούλων κερδίζουν από τα ευρωπαϊκά Σχέδια ανάκαμψης» βάζει στο «μικροσκόπιο» το πρώτο έργο Πληροφορικής που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης «Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση» (Gov-ERP).

«Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι σύμβουλοι συντάσσουν ολόκληρα τμήματα των σχεδίων, στέκονται στο πλευρό των κρατών και αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων, πολλαπλασιάζοντας τις συγκρούσεις συμφερόντων» γράφει η εφημερίδα.

Ο έλληνας υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίαζε με περηφάνια στον Τύπο στις 6 Μαΐου, το πρώτο ελληνικό σχέδιο που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό ‘Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας’, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Για να βοηθήσει την Ελληνική κυβέρνηση να φέρει σε πέρας αυτό το έργο, υπογράφτηκε μια σύμβαση 51.5 εκατομμυρίων ευρώ με τρεις εταιρίες συμβούλων: Uni Systems, Real Consulting και PwC Grèce.

Αυτό που δεν είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην ανακοίνωσή του, είναι ότι για μία από αυτές τις εταιρίες υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι και κριτής και κρινόμενη στην υπόθεση αυτή.

Η PwC Greece συνέβαλε πράγματι στην εκπόνηση του σχεδίου εκσυγχρονισμού της χρηματοοικονομικής και δημοσιονομικής διοίκησης του Ελληνικού Δημοσίου, πριν κερδίσει μια σημαντική σύμβαση που προέκυψε από αυτό.

Σε σχετική ερώτηση των συνεργατών μας -γράφει η Monde, το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι ‘δεν υπήρξε καμία σύγκρουση συμφερόντων’ στην υπόθεση αυτή γιατί η PwC προσλήφθηκε αφού είχαν εγκριθεί οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου. Κατόπιν επικοινωνίας μαζί της, η εταιρία δεν θέλησε να αντιδράσει.