O καύσωνας, η αποχή και η δημοκρατία: η πολιτική καθώς ένας νέος κόσμος γεννιέται και τα κόμματα επιχειρούν να διορθώσουν το παρελθόν

Toυ Νίκου Λακόπουλου

    

Λίγο μετά το τέλος του προεκλογικού αγώνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκαν στη συναυλία των Coldplay για την οποία ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως την περίμενε με ανυπομονησία!

And everything’s not lost… When you thought that it was over, για να θυμίσω ένα τραγούδι του” είχε πει αποδεικνύοντας πως είναι πιο μοντέρνος από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος δεν πήγε μόνο στη συναυλία του Κώστα Αργυρού, αλλά κατάφερε να…. εξασφαλίσει και δείπνο μαζί του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς ποζάρει στο φακό με τη σύζυγο του επιδεικνύει με χαμόγελο τα ρούχα του χωρίς να μιλά ξέροντας καλά πως η πολιτική πλέον δεν ασκείται με εικόνες και δεν έχει σημασία τι λες όσο τι φοράς όταν το λες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπήκε στην πολιτική ζωή κάνοντας ακροβατικά και απορεί που δεν έχει γίνει πρωθυπουργός ακόμα, αν και τελικά δεν τον ενδιαφέρει τόσο η εξουσία όσο η δημοσιότητα στην οποία φροντίζει να βρίσκεται κάθε μέρα με κάθε τρόπο.

Μητσοτάκης, ο Απίθανος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα απίθανα βίντεο με καουμπόηδες στη θεσσαλικό κάμπο, συναντήσεις με Έλληνες ταξιτζήδες στο εξωτερικό, πλάνα με έναν άστεγο, με ένα ναρκομανή ή μοιράζοντας φαγητό σε ταβέρνα στα Καμίνια ανέπτυξε την τέχνη της σκηνοθεσίας ως ένας κινηματογραφικός ήρωας που είναι μεν αστείος, αλλά δημοφιλής.

Η αστεία πλευρά του, οι “γκάφες” του που παρουσιάζονται από τον ίδιο με ατέλειωτο αυτοσαρκασμό δεν έχει καμμιά σχέση με το πρόσωπο που παρουσιάζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι ως σκληρό δεξιό, νεοφιλελεύθερο που θα έκανε απολύσεις ή θα έκοβε τα επιδόματα, έναν πολιτικό που παρακολουθεί ακόμα και τους υπουργούς του.

Η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις νεαρές ηλικίες στις εκλογές -όπου εκτόπισε τον ΣΥΡΙΖΑ στον προνομιακό του χώρο- δείχνει πως η χρήση του ΤikTok και η παραγωγή βίντεο που σε άλλες εποχές θα έπλητταν την σοβαρότητα ενός πολιτικού αποδίδει.

Όσοι βιάστηκαν να γελάσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να προεξοφλήσουν πως δεν θα μπορούσε να γίνει πολιτικός αρχηγός και πρωθυπουργός έκαναν λάθος γιατί ένας κλόουν ή ένα  καρτούν -μια φιγούρα που χτίζεται στο γέλιο και τον αυτοσαρκασμό- προκαλεί συμπάθεια -όχι αντιπάθεια.

Ο Κασσελάκης, ένας νέος “ήρωας”

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε αυτό το πεδίο για να αναμετρηθεί προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με σπαρταρτιστά επεισόδια αυτοπροβολής κατασκευάζοντας μια φιγούρα πιο προκλητική για το απολίτικο κενό, που γελά περισσότερο, γυμνάζεται και διαθέτει μια γοητεία, αυθορμητισμό και είναι πιο “αθώος”.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σ΄αυτή τη μάχη δεν έχει κανένα μέλλον παρότι προσπάθησε κι αυτός να κάνει παιχνίδι με το Tik Tok, αλλά τα παράτησε για να το καταγγείλει, προσπάθησε να παρουσιάσει κι αυτός την ανιαρή προσωπική του ζωή και τη μέρα της συναυλίας των Coldplay βρέθηκε να πίνει ρακές στο χωριό του.

O Δημήτρης Κουτσούμπας καθώς πάει ο ίδιος σε ένα νεαρό την τούρτα των γενεθλίων του και χάρη στο Luben βλέπει τη δημοφιλία του να εκτινάσσεται στα ύψη -πρώτος ή δεύτερος μετά τον Μητσοτάκη, αλλά όχι τόσο και τα ποσοστά του κόμματός του.

Παλιομοδίτης, όπως και ο αρχηγός της Νίκης, ο Κυριάκος Βελόπουλος πουλώντας κηραλοιφές και χειρόγραφα του Χριστού σε εκπομπές τηλεπωλήσεων μαζί με αρχαία Ιστορία, ατάκες για τους λαθρομετανάστες και τον γάμο ομοφυλοφίλων έχει αποχτήσει μια σοβαρή αντίπαλο σ΄αυτές τις εκλογές -την Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Ο καύσωνας και η δημοκρατία

Με το 60% των πολιτών να θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και να δηλώνει πως θέλει να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση οι ευρωεκλογές αναμένεται να αναδείξουν νικητή και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έθεσε ως στόχο για τη ΝΔ το 33%, ποσοστό που το κόμμα του έλαβε και το 2019.

Η κυβέρνηση μπορεί να μην κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, κινδυνεύει όμως από μια μαζική διαμαρτυρία για την πολιτική της και την πτώση σε ποσοστό που θα σημαίνει πως δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Ο καύσωνας μπορεί να εμφανίζεται ως μια φυσική καταστροφή για όλο το πολιτικό σύστημα, αλλά η αποχή και τα ποσοστά των κομμάτων περιγράφουν το δύσκολο σκίτσο ενός νέου πολιτικού φορέα με νέα χαρακτηριστικά -καθώς τα σημερινά κόμματα δεν επιχειρούν να φέρουν το μέλλον, όσο να διορθώσουν το παρελθόν.

Η Νέα Δημοκρατία μαζί με την δημοτικότητα του Μητσοτάκη καταρρέει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάμπτει και το ΠΑΣΟΚ δεν επιστρέφει. Ένας νέος κόσμος ψηφιακός είναι εδώ καθώς ο τρόπος που ασκείται η πολιτική αλλάζει.

Η πολιτική ομοιομορφία των κομμάτων που φτιάχνουν προγράμματα με βάση τις δημοσκοπήσεις δημιουργεί πλέον όχι μόνο πλήξη, αλλά και απέχθεια και αηδία που δεν μπορεί να αποδοθεί στον καύσωνα: όλες οι μεγάλες επαναστάσεις προτιμούσαν από τον χειμώνα το καλοκαίρι.